Rīta Panorāma

Suņa skološanas ābece: dod ķepu

Rīta Panorāma

Skype intervija ar Andreju Pildegoviču

Covid-19 iedvesmo mākslu Prāgā

Covid-19 iedvesmo mākslu Prāgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Bailes, neuzticība un grēkāžu meklēšana – šīs tēmas aktualizē mākslinieki jaunā koronavīrusa uzliesmojuma apstākļos. Čehijā mākslinieks vienā no Prāgas zināmākajiem krodziņiem tematiku attēlo sienu gleznojumos.

Prāgā iecienīts krogs ar nosaukumu “Dzirnavu kafejnīca” (“Kavárna Mlýnská”) piedzīvojis laikmetīgas pārmaiņas. Čehu mākslinieks Mihals Čimala, iedvesmojies no koronavīrusa radītajām krasajām pārmaiņām mūsu ikdienā, sācis darbu pie sienu gleznojumu sērijas. Viņš tai devis nosaukumu – “Paranoja”.

Krodziņš katru gadu pārkrāso sienas, bet pirms tam ļauj Čimalam tās izmantot kā audeklu un radīt brīža iedvesmas mākslu. Šī gada tēma ir koronavīruss. Uz vienas sienas redzamas divas cilvēku grupas lielos respiratoros, naidīgi nolūkojoties viena uz otru.

Mākslinieka mērķis ir parādīt, cik ātri krīzes laikā cilvēku var sākt meklēt grēkāžus. Viņš arī aktualizē baiļu tēmu ar pārspīlētām sejas izteiksmēm un sejas maskām.

“Es mēģinu gleznot kaut ko līdzīgu freskai. Freskas parasti atrodamas baznīcās. Te ir mazliet citādi. Šī nav baznīca, šī ir kafejnīca. Man ir dota telpa, tēma virmo gaisā. Man to vienkārši atliek uzlikt uz sienas,” skaidro mākslinieks.

Pāris nedēļu laikā Čimalas darbs būs zudis, kad krodziņa sienas pārkrāsos. Cik daudz cilvēkiem pa šo laiku izdosies dzīvē apskatīt viņa gleznojumus, gan nav skaidrs – arī Čehijas valdība likusi cilvēkiem palikt mājās, un ārvalstniekiem ieceļošana liegta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti