Frankfurtē grāmatu gadatirgus devīze šogad «radi savu revolūciju»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vācijas pilsētā Frankfurtē sācies ikgadējais starptautiskais grāmatu gadatirgus. Pasākuma devīze šogad ir globālais pagrieziena punkts vēsturē - “radi savu revolūciju”.  

“2019. gada Frankfurtes grāmatu gadatirgus centrālā tēma ir mākslas un kultūras revolucionārais spēks, kā arī mākslas un radošuma loma mūsu sabiedrībā. Tuvākajās dienās gaidāmo lasījumu, debašu un diskusiju devīze ir - “radiet savu revolūciju”,” atklāja izdevēju asociācijas vadītājs Heinrihs Retmillers.

Lielākajā grāmatu izstādē pasaulē šogad piedalās 7450 izdevēji un autori no 104 valstīm. Rīkotāji uzsver, ka tās laikā tiks diskutēts par politiskajiem un sociālajiem konfliktiem, klimata izmaiņu draudiem, kā arī par straujo tehnoloģisko progresu un mākslīgo intelektu.

Katru gadu īpaša uzmanība tiek veltīta vienas valsts literatūrai, un organizētāji šogad izvēlējās Norvēģiju. Frankfurtē ieradušies daudzi šīs zemes rakstnieki, tai skaitā Latvijā labi pazīstamais Jū Nēsbē, tomēr eksperti par galveno zvaigzni nodēvēja  Norvēģijas kroņprinča Hakona sievu  - princesi Meti Māritu. Viņa Vācijā ieradās ar īpašu literāro vilcienu, un centīsies popularizēt savas valsts kultūru.

Frankfurtes gadatirgū piedalīsies arī Latvija, turpinot pērn Londonas grāmatu tirgū veiksmīgi aizsākto #iamintrovert kampaņu. Platformas “Latvian Literature” pārstāvji tirgū izvēlējušies īpaši reklamēt tos autorus, kuriem nesen ir iznākusi vai drīzumā iznāks grāmatas vācu valodā – Noru Ikstenu, Māru Zālīti, Arvi Vigulu, Lauri Gundaru, Krišjāni Zeļģi, Uldi Daugaviņu un Aneti Meleci.

Latvijas Radio raidījuma "Kultūras Rondo" vadītāja Ingvilda Strautmane ziņo no Frankfurtes:

"Vakar bija svarīga diena Latvijai Frankfurtes grāmatu mesē. Latvijas introverto rakstnieku stendā notika pieņemšana, kurā piedalījās gan kultūras ministrs Nauris Puntulis, gan ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone un Latvijas vēstniece Vācijā Inga Skujiņa. Un, protams, ka ne tikai šī pieņemšana bija svarīga.

Pirms tam notika Latvijas delegācijas tikšanās ar Frankfurtes meses vadību, lai pārrunātu jautājumu par iespējamo Latvijas centrālās viesu valsts statusu Frankfurtē. Iiespējams, tas varētu būt 2025. vai 2026. gads. Sarunas ir tik tālu, kā man teica Dace Vilsone, ka meses vadība ir piekritusi izpētes braucienam uz Latviju.

Būt par viesu valstī ir liels gods un daudz lielāku apjoms Frankfurtē nekā Londonā.

Šogad Frankfurtes grāmatu tirgus centrālā viesu valsts ir Norvēģija ar saukli "Sapnis ir mūsos!". Īpaši emocionāla ir bijusi rakstnieces Herbjorgas Vasmū runa, kuras darbu tulkojumi pazīstami arī Latvijā. Protams, ka šeit tiek gaidīta arī Jū Nēsbē.
Norvēģi savā programmā ir daudz runājuši un vēl runā par to, kā veicināt lasīšanu.

Lai cik tas iesākumā nešķita dīvaini, klausīšanās zelta laikmets ir pasniedzis arī Frankfurtes grāmatu tirgu, un šeit ir speciāli audio laukumi, un, piemēram, ir tāds jēdziens kā "podkāstu rakstnieks", kuru es līdz šim nebiju dzirdējusi. Protams, tiek pievērsta uzmanība arī klimata pārmaiņu jautājumiem.

Un vēl viena labā ziņa: Latvijas budžetā ir iedalīta nauda, lai platforma "Latvian literature" varētu turpināt iesāktās programmas, tulkotāju programmu, literāro aģentu darbu un žurnālistu ārvalstu programmas.

Visu laiku šeit notiek intensīvas sarunas par autortiesībām, ar autortiesību turētājiem vai izdevniecību pārstāvjiem, arī par digitālajiem izaicinājumiem. Kā man teica viens no mūsu literārajiem aģentiem, mēs esam mazi, bet nu jau mūs pamana un pazīst, īpaši bērnu literatūrā.

Un ir labi, ka šo darbu varēs turpināt tikpat augstā līmenī, kā līdz šim to darīja platforma "Latvian literature". Starp citu, vācu tirgū mums vēl ļoti daudz ko darīt, bet tas arī nav vienkārši."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti