Rīta Panorāma

"Baltie eņģeļi" glābj Avdijivkas iedzīvotājus

Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas basketbola līgas direktoru Salvi Mētru

Frankfurtē atklāts ikgadējais grāmatu gadatirgus

Frankfurtē atklāts ikgadējais grāmatu gadatirgus

Vācijas pilsētā Frankfurtē atklāts ikgadējais, jau 75. grāmatu gadatirgus. Īpašā viesa statusā tajā šogad ir Slovēnija.

Pasākumu 17. oktobra vakarā atklāja federālā kultūras ministre Klaudija Rota, bet starp goda viesiem bija Slovēnijas prezidente Nataša Pirca Musara, citi šīs valsts pārstāvji, kā arī ar "Sātaniskajām vārsmām" pasaules slavu iemantojošais indiešu–britu rakstnieks Salmans Rušdi.

Pasākums ir vērienīgs, un tajā piedalās vairāk nekā 170 tūkstoš izdevēji, autori, aģenti, bibliotekāri, konsultanti un citi nozares profesionāļi no vairāk nekā 100 valstīm. Tā galvenās tēmas ir mākslīgais intelekts, klimata pārmaiņas un cīņa pret populismu un ekstrēmismu. Gadatirgū nav iespējams apiet aktuālākās mūsdienu problēmas, un jau pirms atklāšanas tā direktors Jirgens Boss nosodīja "Hamās" terorismu pret Izraēlu, terorisma finansētājus un pauda līdzjūtību visiem cietušiem Izraēlā un Palestīnā.

Frankfurtes grāmatu tirgū ar nacionālo stendu piedalās arī Latvija. Uz Frankfurti šogad dodas ne tikai izdevēji, bet arī rakstnieki Laura Vinogradova, Andris Kalnozols, Jānis Joņevs, Signe Viška un Madara Gruntmane, informēja literatūras eksporta platformas "Latvian Literature" pārstāvji.

Latvijas stends Frankfurtē šogad līdzīgi kā iepriekšējā gadā ir veidots kā eksporta kampaņas "#iamintrovert" laikā radīto tēlu – introverto rakstnieku I. un I.  – dzīvoklis. Tikai šogad mākslinieka Reiņa Pētersona zīmētajā dzīvoklī būs ienākušas dzimšanas dienas vēsmas par godu Frankfurtes grāmatu tirgum, kas svin savu 75 gadu jubileju. Tirgus laikā stendā būs iespēja arī iepazīties ar platformas "Latvian Literature" radīto virtuālo ekskursiju rigabooktour.lv.

"Lai arī Frankfurtē atpazīst Latviju un Latvijas tulkoto literatūru, mūsu mērķis šogad ir kļūt vēl pamanāmākiem. Tirgus laikā esam nodrošinājuši plašu autoru dalību pasākumos gan oficiālajā programmā, gan ārpus tirgus Frankfurtes pilsētā. Mēs lepojamies ar to, ka Latvijā iznāk aizraujošas grāmatas un kopā ar mums lepojas ārzemju izdevēji, kas tās izdod, lai nodotu tālāk lasītāju rokās visās pasaulē, jo mūsu autori ir pelnījuši starptautisku uzmanību," pastāstīja platformas "Latvian Literature" pārstāve Rita Dementjeva.

Latvija šī gada tirgū ir pārstāvēta veselos desmit pasākumos – vairākos no tiem piedalīsies rakstniece Laura Vinogradova, kuras romāns "Upe" nesen iznācis vācu izdevniecībā "Paperento". Tirgus oficiālajā programmā iekļauti rakstnieki Andris Kalnozols un Jānis Joņevs, kuri dalīsies pārdomās par to, kā vide ietekmē literatūru, un otrādi. 19. oktobrī pulksten 17:00 Latvijas stendā notiks pieņemšana, uz kuru aicināti Latvijas literatūras ārvalstu izdevēji un citi sadarbības partneri. Vairāki ar Latvijas literatūru saistīti pasākumi šonedēļ norisināsies arī Frankfurtes pilsētā – paredzēts gan filmas "Jelgava 94" kinoseanss, pēc kura varēs satikt romāna (Vācijā iznācis izdevniecībā "Parasitenpresse") autoru Jāni Joņevu, gan arī lasījums un radošā darbnīca bērniem, ko vadīs rakstniece Signe Viška, kuras grāmata "Kate, kas gribēja kļūt par vectēvu" (līdzautore – ilustratore Elīna Brasliņa) iznākusi Vācijas izdevniecībā "Atlantis Verlag". Literatūras festivāla "Open Books" lasījumos piedalīsies arī  Laura Vinogradova un dzejniece Madara Gruntmane. 20. oktobrī notiks Andra Kalnozola tikšanās ar latviešu diasporu Vācijā, kas tiek organizēta sadarbībā ar Frankfurtes latviešu biedrību un LIAA.

Latvijas šī gada stenda oficiālie dalībnieki ir izdevniecības "Liels un mazs", "Jāņa Rozes apgāds", "Aminori", "Madris", "Northmaps", "Baltais Valis", "Balts", "Pētergailis", platforma "Latvian Literature" un Latvijas Grāmatizdevēju asociācija, bet ar individuāliem stendiem tirgū piedalīsies Latvijas tipogrāfijas "Livonija Print", "Jelgavas tipogrāfija" un "PNB Print ".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti