Karte: Brīvības ielas Latvijā - dinamiskas un vēstures notikumiem bagātas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas galvenā Brīvības iela plešas galvaspilsētā. Tomēr bez tās valstī ir vēl vairāk nekā 60 apdzīvotas vietas ar savām unikālām, brīvības vārdu nesošām, ielām un ieliņām. Katrai savs stāsts un sava vēsture. Dažas gandrīz tikpat vecas kā pati Latvija. Valsts Simtgadi gaidot, Latvijas Radio žurnālisti apmeklēja Brīvības ielas Latvijā, atklājot to vēsturi, iedzīvotājus un reģionam raksturīgās īpatnības. Brīvības ielu atrašanās vietas un saites uz plašākiem aprakstiem atrodamas attēlā redzamajā kartē. 

Vairākās pilsētās un apdzīvotās vietās Brīvības ielas ir centrālās ielas, kurās atrodas administrācijas ēkas, policijas iecirknis un pašvaldība, skolas, bērnudārzi, bibliotēkas, kultūras nami, slimnīcas u.tml.

Citās, savukārt, Brīvības iela atvēlēta kultūrvēsturiskiem un tūrisma objektiem. Balvos un Bauskā tie ir gleznaini dārzi un parki, Dobelē - Livonijas ordeņa pilsdrupas, Līgatnē - brūzītis, maiznīca un bijušās papīrfabrikas strādnieka dzīvoklis. Talsos - Krišjāņa Barona radinieces kādreizējā rezidence. Jūrmalā, turpretī, ir vienīgā Brīvības iela Latvijā, kurā var lasīt sēnes un ogas. 

Īpaši nozīmīgi ir pieminekļi Brīvības cīnītājiem un valsts neatkarības atgūšanai. Ievērojamākais no tiem - Brīvības bulvārī Rīgā. Tukumā, savukārt, atrodas vienīgais Brīvības laukums Latvijā. Šeit ir pirmā vieta valstī, kur demontēja Ļeņina pieminekli. Dundagā par Padomju laikiem joprojām liecina vecā Katlu māja. Nesenāku vēsturi atklāj Brīvības iela Liepājā, kurā slejas kādreiz aktīvais Liepājas Metalurgs

Daļa Brīvības ielu Latvijā ir ar visnotaļ reliģisku nozīmi. Tajās atrodas vairāki dievnami un klosteri, katrs citai ticībai veltīts. Baznīcās pulcējas draudžu locekļi, notiek dievkalpojumi un tiek slēgtas laulības. Visvairāk baznīcām bagātā Brīvības iela ir Ilūkstē. Šeit atrodas luterāņu baznīca, katoļu baznīca un jezuītu celtā baroka stila baznīca – klosteris.

Aizputē un Aucē Brīvības iela saistās ar mūža mājām. Auces Brīvības ielā atrodas Brāļu kapi un Albrekša kapi. Aizputē, savukārt, Brīvības ielā ir Misiņkalna kapi, kuros apglabāts tautā zināmais mūziķis Mārtiņš Freimanis.

Līdzīgi kā gandrīz katrā Eiropas pilsētā ir Kalna iela un Baznīcas iela, lielākajā daļā Latvijas pilsētu un apdzīvoto vietu ir Brīvības ielas un bulvāri. Ikvienā no tām šai ielai ir sava īpaša nozīme. Mazas un lielas, īsas un garas, tās visas paliek atmiņā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti