Dienas ziņas

Gramzdā atklāj "Vārtus uz Latviju"

Dienas ziņas

Latgaliešu valodas nakts vieno

Atjaunots Ēveles tautas nams

Burtnieku novadā atjaunots Ēveles tautas nams

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ar īpašu un ilgi gaidītu notikumu valsts svētki aizvadīti Burtnieku novada Ēvelē, kur pēc vērienīgas pārbūves durvis atkal vēris tautas nams. Iepriekš ēka bija tik sliktā stāvoklī, ka bieži vien no pasākumiem nācies atteikties, bet nebija arī iespējams to atjaunot, jo ēka nepiederēja pašvaldībai.

Ēveles tautas nama atklāšana pulcēja kuplu skaitu vietējos un blakus pagastu iedzīvotājus, jo tā atjaunošana gaidīta jau sen.

Ņemot vērā, ka ēka remontu nebija piedzīvojusi vairākus gadu desmitus, tās tehniskais stāvoklis bija kļuvis jau ļoti slikts un pat bīstams, jo bija ieliekušās griestu sijas. Ēkā nebija pat ūdensvada, līdz ar to apmeklētājiem labierīcības bija pieejamas tikai ārā. Arī apkures sistēma bija novecojusi.

“Man liekas, ka te nav ko runāt, te būs ļoti brīnišķīgi: i vecajiem, i jaunajiem,” darbu slavē Ēveles pagasta iedzīvotājs Ēvalds Jurģelis.

“Beidzot šeit ir iztaisītas tādas labas telpas. Nu, mēs tikai to vien visu laiku vēlējāmies no Latvijas neatkarības pirmsākumiem,” norāda Ēveles pagasta iedzīvotāja Ērika Grāpēna.

Ēveles tautas nams būvēts 1800. gados, kalpoja kā mācītāja māja un piederēja baznīcai. Tikai pirms trīs gadiem pašvaldībai to izdevās iegūt savā īpašumā, līdz ar to varēja uzsākt tā atjaunošanu.

Lai gan iecere bija saglabāt pēc iespējas vairāk no 200 gadus senās ēkas, tomēr rekonstrukcijas gaitā atklājās, ka aptuveni 90% konstrukciju gājušas bojā.

“Beigās bija tā, ka palika tikai ārējās sienas. Būtībā visas jumta un pārseguma konstrukcijas tika atjaunotas pilnībā," atklāj projekta arhitekte Aina Jaunzeme.

Tā kā tautas namā nebija piemērotu apstākļu dažādu lielāku kultūras pasākumu rīkošanā, vairums no tiem norisinājās citviet. Tagad lielajā zālē, kas paredzēta 90 skatītājiem, droši varēs rīkot koncertus, tikmēr mazā zāle kalpos par telpu dažādiem  pulciņiem un radošajām darbnīcām.

“Mēs esam tikuši pie savas Gaismas pils vārda tiešajā nozīmē, jo - atšķirībā no vecā tautas nama - šeit ir gaišas saulainas, plašas telpas un daudz vairāk, un siltas vēl piedevām, un es domāju, ka tas paver daudz vairāk iespēju gan pašdarbniekiem, gan arī pasākumu organizēšanā," skaidro Ēveles tautas nama vadītāja Anda Jukāme.

Līdz ar pārbūvi tautas nams ticis arī pie jaunas āra terases, no kuras paveras skats uz nupat izrakto dīķi un Ēveles pļavām. Plānots, ka arī terasi varētu izmantot dažādiem kultūras pasākumiem vasarās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti