Kultūras ziņas

Lems par Mežotnes pils statusa maiņu

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Laikmetīgās mākslas centram "kim?" jauna ēka

Laikmetīgās mākslas centra «Kim?» jauno ēku cer renovēt piecu gadu laikā

Laikmetīgās mākslas centrs "Kim?" savas pastāvēšanas 15. gadadienā saņēmis no valsts dzimšanas dienas dāvanu – nekustamo īpašumu Rīgā, Hanzas ielā 22. Gandrīz desmit gadus dīkā stāvējusī ēka jārenovē un piecu gadu laikā jāpadara pieejama plašākai sabiedrībai.

Laikmetīgās mākslas centra "Kim?" rīcībā valsts nodevusi ēku Hanzas ielā 22, kur līdz 2015. gadam darbojās Rīgas Pārtikas rūpniecības tehnikums un Rīgas Uzņēmējdarbības koledža. Ieejot ēkā, kas desmit gadus stāvējusi tukša, apņem drēgnums un sasmacis gaiss, termometra stabiņš rāda ne vairāk par 8 grādiem. Telpās valda padomju mantojuma atstātās pēdas – aplupušo sienu zaļi zilais un dzeltenbrūnais krāsojums, aktu zāles skatuve apšūta ar tumši brūnu finieri, rēgojas zirnekļutīkli un sarūsējuši pakaramie.

"Ēka pieder valstij, Finanšu ministrijai, bet desmit gadus ir stāvējusi tukša, un mēs jau redzam, ka Rīgas centrā tā ir bieži izplatīta problēma, ka ir šīs milzīgās ēkas, kur nevienam nav līdzekļu, lai tās atjaunotu," stāsta laikmetīgās mākslas centra "Kim?" izpilddirektore Evita Goze.

"Ja šajā ēkā kāds būtu ielaists tajā brīdī 2016. gadā, kad izgāja ārā pēdējā izglītības iestāde, iespējams, viss būtu citādāk, bet patlaban apkure vairs nav izmantojama, esošā ūdensvadu sistēma vispār nav izmantojama, tas viss ir jāpārbūvē, jo, stāvot tukšai ēkai aukstumā, viss te pamazām ir sarūsējis un sācis pūt.

Šajā brīdī, lai ēku atjaunotu, ir jāiegulda daudz vērienīgāki līdzekļi, nekā tas būtu bijis pirms desmit gadiem. Tāda arī ir bijusi Kultūras ministrijas, Finanšu ministrijas un "Valsts nekustamo īpašumu" interese, ka mēs kā privāts iniciators nāktu šeit un parūpētos, lai ēka atkal būtu pieejama sabiedrībai."

""KIM?" ir plāns piecu gadu laikā pārvākties uz šejieni, te vēl ir ļoti daudz kas darāms, lai ēku savestu kārtībā, bet kopumā mēs esam iecerējuši tās darbības, kuras esam īstenojuši līdz šim, proti, organizēt laikmetīgās mākslas izstādes, dažādus pasākumus, performances, kā arī paplašināt savas funkcijas ar vairākām jaunām," klāsta Evita Goze. "Otrais stāvs ir iecerēts, ka te būs mākslinieku darbnīcas, kā arī rezidences, jo Rīga patlaban ir vienīgā Baltijas valsts galvaspilsēta, kurā nav pastāvīgas rezidences laikmetīgajai mākslai."

Saskaņā ar iepriekšējo gadu aplēsēm – lai īstenotu ambiciozos plānus, nepieciešami vismaz 4 miljoni eiro.

"Paralēli arhitekti izstrādā projektu, mēs to skaņojam, gatavojamies būvniecības projektam minimālajā sastāvā, lai mēs varētu pretendēt uz Eiropas Savienības finansējumu mājas atjaunošanā," skaidro Evita Goze.

"Ēka atrodas Hanzas un Pulkveža Brieža ielas krustojumā, tās iekšējās funkcijas tiks pārorganizētas, pirmajā stāvā būs vismaz 5,5 m augstas izstāžu zāles, otrajā stāvā mākslinieku studijas un rezidences māksliniekiem, un paredzam galveno ieeju pārcelt no Hanzas ielas uz Pulkveža Brieža ielu caur lielajiem vārtiem no iekšpagalma puses, tādā veidā arī atdzīvinot iekšpagalmu," stāsta arhitekts Jurģis Rubīns.

"Mūsu uzdevums ir radīt māju, kur māksla pēc būtības var brīvi eksistēt un mijiedarboties ar cilvēkiem, kas nāk tepat no ielas," norāda arhitekts Fricis Vilnis. "Tas konkrētajā gadījumā ir viens no lielākajiem izaicinājumiem – padarīt šo ēku pieejamu jau no ielas līmeņa, jo konstruktīvi šī ēka ir nodalīta no ielas, mums ir vairāk nekā 1,5 metra augstuma atšķirība, tas nozīmē, ka mēs pirmā stāva līmeni, visas izstāžu zāles, dzīsim uz leju, lai cilvēks, kurš nāk no ielas, varētu viegli iekļūt jauni projektējamajā ēkā, proti, lai viņa būtu pieejama visiem."

2009. gadā dibinātais laikmetīgās mākslas centrs "Kim?" 15 gadu garumā paplašinājis Latvijas sabiedrības izpratni par laikmetīgās mākslas procesiem, regulāri rīkojot plašas izstāžu programmas, starptautiskus projektus, diskusijas un lekcijas. Līdz šim "Kim?" telpas īrējis no privātīpašniekiem, ienākot degradētās teritorijās un veicinot to tālāku attīstību. Pirmos piecus gadus laikmetīgās mākslas centrs atradās Spīķeros, taču 2016. gada kļuva par pirmo Sporta kvartāla iemītnieku.

"Patlaban Sporta ielā mēs apdzīvojam aptuveni 200 kvadrātmetrus un ir iecere, ka šeit varētu būt divtik lielas izstāžu telpas, kas dotu iespēju vairāk māksliniekiem būt iesaistītiem "Kim?" programmā," stāsta Evita Goze.

Šovasar jaunajā mājvietā laikmetīgās mākslas centrs gatavojas svinēt 15 gadu jubileju ar vērienīgu laikmetīgās mākslas festivālu "Jauna adrese: Ēdene". Tāpēc drīzumā jau sāksies telpu sakopšana un daļa mākslinieku mēneša garumā uz vietas radīs savus darbus, lai tie būtu gatavi uz izstāžu atklāšanu 7. jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti