Rīta regtaims

Dziedātāja Evita Teterovska: Ir ļoti svētīgi atrast savus cilvēkus

Rīta regtaims

Jaundarbi Garīgās mūzikas festivāla noslēguma koncertā. Stāsta Māris Sirmais un autori

Kārlis Catlaks: Mums, latviešiem, ir tik daudz to lielo dziesmu...

Dziedāt līdzi no pirmās dziesmas. Latvijas lielās dziesmas izskanēs Mežaparkā

Lai atskaņotu visu laiku Latvijā mīlētāko komponistu skaņdarbus, 2. septembrī Mežaparka Lielajā estrādē notiks Otrais Latvijas mūzikas lielais koncerts, kurā vienosies gandrīz simt pašmāju mūziķu. Uz skatuves kāps gan aktuālākās pašmāju mūzikas zvaigznes, gan visos laikos populāri skatuves grandi un klasiskās mūzikas profesionāļi.

Viens no šī koncerta idejas autoriem ir Liepājas Simfoniskā orķestra klarnetists Kārlis Catlaks. Viņš atklāj, ka ideja par šādu koncertu radusies jau pirms kāda laika: "Trijatā ar Lieni Dāvidu un Olafu Saulrietu sēdējām pie pusdienu galda, runājām par dažādām lietām un, lēnām to ideju kā tādu karstu kartupeli viļājot no vienas rokas otrā, beigās nonācām pie secinājuma, ka laikam tomēr Latvijā vajadzētu arī tādu pasākumu kā populārās mūzikas svētki. Radās jautājums – kādiem tiem jābūt? Sapratām, ka tiem jābūt atmiņā paliekošiem un jārada patiešām liela pasākuma iespaids."

Tā tapusi iecere uz vienas skatuves pulcēt simfonisko orķestri, kori, solistus un mūzikas grupas, visu papildinot košām projekcijām. Pērn koncerts notika "Daugavas" stadionā, šoreiz par koncertvietu izraudzīta Mežaparka Lielā estrāde, kā tradīcijām bagāta un skaista vieta koncertiem, kurai nāk līdzi Dziesmu svētku aura un tas saskan ar šo notikumu.

"Tas būs iespaidīgs pasākums – latviešu populārās mūzikas dziedāšanas svētki," saka Catlaks.  

Koncertā simts mūziķu atskaņos tikai un vienīgi latviešu komponistu dziesmas: Zigmara Liepiņa, Imanta Kalniņa, Ulda Marhileviča, Jura Kulakova, Raimonda Paula un citu iecienītu komponistu darbus. Veidojot koncerta programmu, organizatori turējās pie uzstādījumu "lielās dziesmas". "Mēs daudz un dikti diskutējām savā starpā, kas tad ir tās lielās dziesmas un kā mums tās atlasīt, jo daudzas kvalificējas šādai latiņai – mums, latviešiem, ir tik daudz to lielo dziesmu," stāsta Catlaks.

Dziesmu atlasi veikuši gan paši, gan iesaistījuši klausītājus radošajā procesā, kopā radot trīsdesmit dziesmu sarakstu, kas izskanēs koncertā. Organizatori aicina ierasties laikus un dodoties uz koncertu iesildīt balsis – "dziedāt līdzi varēs jau no pirmās dziesmas".

Koncerta sākums 19.30, ieeja no 18.00; piedalās: Liepājas Simfoniskais orķestris, diriģents Jānis Ivuškāns, Rīgas kamerkoris "Ave Sol", Roberts Balanas, Normunds Rutulis, Laima Jansone, Sergejs Jēgers, "Instrumenti", "Jumprava", Gustavo, Rolands Če, "Singapūras satīns", "Sudden Lights", Būū, "Citi zēni", "The Sound Poets", "Mazais princis", Aminata, Aija Andrejeva, "Jumprava", "100. debija", Žoržs Siksna un Igo, DJ Monsta un citi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti