Karsēšanās un dzīvās mūzikas komplekts – grupa «Nielslens Lielsliens» koncertēs publiskajās pirtīs

Mūzikas grupa "Nielslens Lielsliens" koncertēs Latvijas publiskajās pirtīs kopā ar balafonisti Viju Moori. Apvienības jaunais dziesmu cikls "Negaidīti varoņi" 3. novembrī būs dzirdams klātienē Valmierā, bet 4. novembrī Līvbērzē, pavēstīja mūziķi.

Apvienībai "Nielslens Lielsliens", kas izveidota 2009.gadā un radījusi trīs studijas ierakstus, ir raksturīgi spēlēt vietās, kas koncertiem līdz šim nav ierastas. "2019. gadā devāmies koncertu un dzejas lasījumu tūrē pa Latvijas mazākajām lauku bibliotēkām. Ar savu rīcību centāmies piebremzēt lauku bibliotēku slēgšanas vilni. Sirsnīgus un labi apmeklētus koncertus piedzīvojām Gatartas, Vecumu, Umpārtes, Stienes un Līkupēnu mazajās "gaismas pilīs"," stāsta grupas dziedātājs Klāvs Kalnačs.

"Šajā reizē gribas "pieslēgties" citai būtiskai Latvijas tradīcijai un subkultūrai – sabiedriskajām pirtīm. Līdzīgi kā mazās bibliotēkas arī publiskās pirtis iet mazumā. Tajās nomazgāties un izkarsēties atsevišķi pa dzimumiem iet tādi kaislīgi pirtēšanās cienītāji, kuriem nav savas personīgās pirts, un mūsu līdzcilvēki, kuriem mājās nav dušas vai siltā ūdens. Pēdējos gados šīs sabiedriskās vietas ir slēgtas vairākās Latvijas pilsētās. Tādēļ mums ir svarīgi pievērst tam uzmanību un aicināt novērtēt publiskās pirts šarmu vietās, kur tas vēl nav zaudēts."

Koncerti iecerēti kā karsēšanās un dzīvās mūzikas komplekts: vispirms mūziķi un klausītāji kopīgi dodas pirtī, pēc tam notiek koncerts un, visticamāk, dejas.

Iecere atbilst arī "Nielslena Lielsliena" un Vijas Moores afrikāniski gaišajām dziesmām un mūzikas instrumentu izvēlei, uzskata mūziķi.

Pasākumi gaidāmi jau drīzumā, pirmais – 3. novembrī Valmieras sabiedriskajā pirtī un pensionāru biedrības "Atvasara" zālē. Norises vieta atrodas Rīgas ielā 53, Valmierā.

Otrais pasākums notiks 4. novembra pēcpusdienā aktivitāšu centrā "Līvbērze", kas savukārt darbojas Jelgavas novada, Vārpas ciema Ceriņu ielā 2.

Grupa "Nielslens Lielsliens" un Vija Moore
Grupa "Nielslens Lielsliens" un Vija Moore

Gaiša mūzika un neierasti instrumenti

Koncertos un jaunajā studijas ierakstā būs dzirdamas balsis un reti sastopams instrumentu salikums. Tie ir balafons, gembri un "Kilimandžāro". Balafonu, kas ir marimbai līdzīgs instruments no Rietumāfrikas, spēlē jaunā sitamo instrumentu māksliniece Vija Moore, ar kuru grupai "Nielslens Lielsliens" izveidojusies cieša un aktīva sadarbība. Paralēli mūzikas komponēšanai un izpildīšanai Moore arī rīko eksperimentālo mākslas festivālu "Optižūns", kas ik gadu jūlijā notiek Ērgļu kādreizējā kalnu slēpošanas trasē "Pārsteigumkalns".

Turpinot par instrumentāriju, gembri ir Marokas gnavas tautai tradicionāls basa stīgu instruments, savukārt vārdā "Kilimandžāro" grupa bundzinieks Mareks Kaminskis sauc paša izveidotu perkusiju un džeza bungu komplektu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti