Dienas ziņas

Rosina ieviest valsts apmaksātu plaušu vēža skrīningu

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Pedagoģijas vietā – mūzika

Pēc 30 gadiem skolas direktora amatā Egons Valters ļaujas vaļaspriekam – mūzikai

"Esmu atkal sācis rakstīt dziesmas," tā saka brocenieks Egons Valters, kurš par direktoru Brocēnu vidusskolā nostrādājis 30 gadu. Aizejot pelnītā atpūtā, viņš sācis apkopot iepriekšējos gados paveikto un sācis strādāt arī pie jaunām dziesmām un pat izdot albumus.

Egons Valters Latvijas Universitātē studējis ģeogrāfiju. Darba gaitas viņu aizvedušas vispirms uz Bausku, bet pēc 10 tur nostrādātiem gadiem atgriezies savā dzimtajā pusē Brocēnos un kļuvis par vidusskolas direktoru. Viņš atceras, ka tolaik trīs gadus mācījies arī Rodingas Tautas skolā Dānijā. No tās jau pagājušā gadsimta 90. gadu sākumā viņš Brocēnu vidusskolā ienesis jaunas vēsmas, piemēram, izveidoja skolēnu pašpārvaldi.

"Tā filozofija bija pilnīgi cita. Skolotājiem bija grūti saprast, jo direktors nevar būt tikai vadonis, viņam ir jābūt arī kalpotājam vienlaicīgi," stāsta Egons Valters.

Jau trešo sezonu Valters ir pelnītā atpūtā, bet darba ir pilnas rokas, jo nu var ļauties savam vaļaspriekam – mūzikai, kas līdz tam bija otrajā vietā aiz skolas. Klajā jau laists debijas albums "Savādā meitene" ar Aleksandra Čaka vārdiem. Muzicēt Valters sācis jau pirms 50 gadiem, bet pirmajai paša sacerētajai dziesmai ir ap 20 gadu. 

"Es nedomāju, ka es esmu ļoti populāras mūzikas autors," atzīst Valters. "Varbūt Dons, kad dziedāja dziesmas, tās tika iznestas. Jau šinī pašā dzīvoklī viņš nāca ar savām pirmajām dziesmām un rādīja, ko viņš tur raksta. "Dzeltens klavesīns" ir tā dziesma, vai "Viss jau ir bijis", ko Dons ar Lily dziedāja."

No albuma "Savādā meitene" ir izveidota koncertprogramma, ar kuru mūziķis dodas uz dažādām vietām. Tad uz skatuves ir arī abi Egona dēli, kas arī pievērsušies mūzikai. Lauris ir mūziķis un dzejnieks, arī Krišjānis daudz sava laika atvēl dziedāšanai. Viņš arī palīdz apkopot tēta gadu laikā paveikto: "Man liekas, ka bišku par vēlu. Varēja jau ātrāk, mēs varējām daudz ko jau iesākt, bet nu tagad mēs cenšamies atgūt zaudēto laiku. Cenšamies parādīt bagāžu, kas viņam ir sakrājusies, jo es uzskatu, ka ļoti cienījams un augstvērtīgs materiāls viņam ir."

Jāteic, ka ar Egona Valtera dziesmām ir izaudzis ne viens vien ķipars, jo viņam ir daudz bērnu dziesmu, kuras sācis rakstīt, kad pašam bērni bija mazi, ir arī dziesmas koriem, džezs, roks un šlāgeri. Pats smejot saka, ka mācīt mūziku skolā gan nav bijusi vēlme: "Jo mūzika ir mana mīļākā. Bet ģeogrāfija – tā ir mana sieva. Nevar katru dienu ar mīļāko. Tas ir pa traku, saprotiet. Tur tā esence, mūzika ir mana brīvdiena."

Šobrīd Egons Valters strādā pie sava nākamā albuma, kas būs ar Klāva Elsberga dzeju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti