Ludmila Vessele

LSM.lv autore Daugavpilī

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
(Ne)mirušās dvēseles: Krievijas pilsoņi, kuri oficiāli neatrodas Latvijā, bet viņi te ir
(Ne)mirušās dvēseles: Krievijas pilsoņi, kuri oficiāli neatrodas Latvijā, bet viņi te ir
Septembrī oficiālā statistika uzrādīja sen neredzētu iedzīvotāju "aizplūšanu" no Latvijas – mīnus 3656 cilvēki. Rus.LSM.lv noskaidroja, ka lielākā daļa no viņiem ir Krievijas pilsoņi, kuriem septembrī anulēta pastāvīgās uzturēšanās atļauja un viņi tika svītroti no Iedzīvotāju reģistra. Statistiķu loģika ir acīmredzama: ja cilvēka nav Iedzīvotāju reģistrā, tas nozīmē, ka viņš valstī vairs nedzīvo, – vai nu ir miris, vai aizbraucis. Taču, iespējams, šī aizplūšana ir "virtuāla": atbildīgās iestādes vienkārši nezina, cik cilvēku patiesībā ir izbraukuši no Latvijas.
Ukrainas vēstniecības nosodīto lugu Daugavpils teātrī iestudēja, nevienojoties ar autoru un nepētot...
Ukrainas vēstniecības nosodīto lugu Daugavpils teātrī iestudēja, nevienojoties ar autoru un nepētot viņa personību
Pirmā jaunās sezonas pirmizrāde Daugavpils teātrī ir "Pamiers" pēc Alekseja Kuraļeha tāda paša nosaukuma lugas, un tā izvērtusies politiskā skandālā. Dažas stundas pirms pirmizrādes sākuma Ukrainas vēstniecība Latvijā sociālajā tīklā "Facebook" publicēja paziņojumu, kurā kategoriski nosodīta lugas iestudēšana, norādot, ka tā balstoties uz Krievijas propagandas elementiem. Teātra direktors Oļegs Šapošņikovs sarunā ar Rus.LSM.lv šo pārmetumu apstrīdēja, vienlaikus norādot, ka viņam par lugas autoru "nekas nebija zināms" un ka teātris, strādājot pie iestudējuma, "nepēta autora personību".
«Gulaga māksla» – Daugavpilī dzimušā Solomona Geršova zīmējumu izstāde Rotko centrā
«Gulaga māksla» – Daugavpilī dzimušā Solomona Geršova zīmējumu izstāde Rotko centrā
Marka Rotko mākslas centrā skatāma Daugavpilī dzimušā Solomona Geršova izstāde "Gulaga māksla". Divdesmit astoņus zīmējumus no Vācijas atvedusi Taņa Rubinšteina-Horovica, kolekcionāra Jakova Rubinšteina (1900–1983) mazmeita un mantiniece. Taņa dzīvo Diseldorfā, tāpat kā kopā ar viņu atbraukusī mākslas vēsturniece un šīs izstādes kuratore Olga Sugrobova-Rota.
Daugavpilī pieteikta Ģimenes diena ar «tradicionālajām vērtībām». Daļa pilsētnieku saskatījuši diskr...
Daugavpilī pieteikta Ģimenes diena ar «tradicionālajām vērtībām». Daļa pilsētnieku saskatījuši diskrimināciju
Divas sabiedriskās organizācijas – daudzbērnu ģimenes apvienojošā "Lielas ģimenes" un Mežciema mikrorajona iedzīvotāju izveidotā "Mežciema biedrība" – svētdien, 21. maijā, Daugavpils Centrālajā parkā rīkos Ģimenes dienu. Paziņojumā presei teikts, ka "pasākuma mērķis ir paust daugavpiliešu pieturēšanos pie tradicionālajām ģimenes vērtībām". Tajā arī sacīts, ka finansiālu atbalstu sniedz valsts Sabiedrības integrācijas fonds.
Ne Halovīns, ne kapusvētki – kas ir baltkrievu Dzjadi
Ne Halovīns, ne kapusvētki – kas ir baltkrievu Dzjadi
Par spīti tam, ka Latvijā gadu no gada kļūst populārāks Halovīns, kas tiek svinēts naktī no 31. oktobra uz 1. novembri, dažas Latvijas mazākumtautības joprojām ir uzticīgas savām tradīcijām. To vidū ir arī Daugavpils baltkrievi, kuri 2. novembrī atzīmē dienu, kad piemin visus mirušos. Šīs dienas nosaukums ir Dzjadi (Дзяды) – tulkojumā tas nozīmē "vectēvi" vai "tēvutēvi", bet domāti ir visi senči.
«Nevajag krāšņi svinēt, vajag attīstīties». Daugavpils Kultūras pilij – 50
«Nevajag krāšņi svinēt, vajag attīstīties». Daugavpils Kultūras pilij – 50
Sestdien, 22. oktobrī, Kultūras pils Daugavpilī atzīmē pusgadsimta jubileju. Par godu šim notikumam norisināsies koncerts, kura nosaukumam netrūkst pārdrošības: "No Mocarta līdz "Gangsta’s Paradise"". "Runu, apsveikumu un patosa nebūs. Mums ir, ko darīt, un domāju, ka labākais mums ir priekšā," Rus.lsm.lv teica Kultūras pils jaunais vadītājs Harijs Vucins.  
Daugavpilī top pirmais seriāls latgaliešu valodā
Daugavpilī top pirmais seriāls latgaliešu valodā
Daugavpilī top seriāls latgaliešu valodā “Latgalīšu kaļneni” – galveno filmēšanas posmu plānots sākt vasarā, šobrīd gatavs ir scenārijs, treileris, desmit minūšu ilga epizode. “Tas būs pasaulē pirmais seriāls latgaliešu valodā, pagaidām plānojam vienu sezonu, kurā būs četras sērijas. Pēc tam – redzēsim,” Rus.lsm.lv pastāstīja producents Arnis Slobožaņins.
Daugavpils baltkrievi vāc ģimenes artefaktus
Daugavpils baltkrievi vāc ģimenes artefaktus
Daugavpils Baltkrievu kultūras centrā sākusies akcija “Manas ģimenes artefakti”. Piecus mēnešus šejienes baltkrievi pētīs savu ģimeņu “lietu pasauli”, lai visu apkopotu maijā, kad pilsētā būs tradicionālās Baltkrievu kultūras dienas.
Daugavpilī iznākusi vietējās ebreju kopienas hronoloģija
Daugavpilī iznākusi vietējās ebreju kopienas hronoloģija
Jaunais gads vēsturniekam un novadpētniekam, muzeja “Ebreji Daugavpilī un Latgalē” izveidotājam un vadītājam Josifam Ročko sācies ar priecīgu notikumu – kārtējās grāmatas iznākšanu. Šoreiz tā ir “Хронология Даугавпилсской еврейской общины. 1940–2020” (“Daugavpils ebreju kopienas hronoloģija. 1940–2020”).
Latgales ciemā Maļinovā atdzimst pareizticīgo baznīca
Latgales ciemā Maļinovā atdzimst pareizticīgo baznīca
Šogad cer pabeigt Svētā Pravieša Elijas pareizticīgo baznīcas būvdarbus Augšdaugavas novada Maļinovas ciemā. Tā tiek būvēta iepriekšējās, XIX gadsimta otrajā pusē iesvētītās, baznīcas vietā.
«Zeme spieda ārā kaulus». Pirms 30 gadiem Daugavpilī atklāja holokausta upuru memoriālu
«Zeme spieda ārā kaulus». Pirms 30 gadiem Daugavpilī atklāja holokausta upuru memoriālu
1991. gada novembrī Mežciema mežā, klātesot ļoti daudziem cilvēkiem, tika atklāts memoriāls holokausta upuriem Daugavpilī un visā Eiropā. Memoriālā ir galvenais akmens ar uzrakstu "Izraēla bērnu piemiņai" (Bībelē minētais patriarhs Jēkabs jeb Izraēls tiek uzskatīts par semītu tautu jeb Izraēla bērnu ciltstēvu – red.), bet abās pusēs no tā ir 16 mazākas akmens plāksnes.
«Ebrejiem jābūt ragiem». Latgalē prezentēta atmiņu grāmata
«Ebrejiem jābūt ragiem». Latgalē prezentēta atmiņu grāmata
Rīgā, Kārsavā, Ludzā un Rēzeknē notikusi Abrahama Edelmana grāmatas “20. gadsimts. Vēstule” prezentācija. Ģimenes stāsts, pavēstīts lakoniski un bezkaislīgi patiešām “dzelzs” gadsimta kontekstā, kļuvis par savdabīgu turpinājumu “Kārsavas stāstiem”, kas dienasgaismu ieraudzīja agrāk.
«Mūs ievēlēja ne tādēļ, lai mēs klusētu». Meletijs Kallistratovs – vienīgais krievs, kurš bijis četr...
«Mūs ievēlēja ne tādēļ, lai mēs klusētu». Meletijs Kallistratovs – vienīgais krievs, kurš bijis četru pirmskara Saeimu deputāts
Meletijs Kallistratovs bija vienīgais krievs, kurš četras reizes ievēlēts starpkaru Latvijas Republikas parlamentā. Viņš dzimis Dvinskā (Daugavpilī) 1896. gada 25. maijā. Dzimtajā pilsētā arī gājis bojā – 1941. gada 23. jūnijā viņu nošāva cietuma pagalmā. Vietējais Krievu kultūras centrs, kurš atklāšanas brīdī tika dēvēts par Meletija Kallistratova namu, tagad atkal vēlas tikt saukts šī spilgtā starpkaru Latvijas politiķa vārdā.
Karaļa kalnam Aglonas novadā apritējuši 15 gadi
Karaļa kalnam Aglonas novadā apritējuši 15 gadi
Pirms 15 gadiem, 2006. gada 16. septembrī, kalnā, kas atrodas Aglonas ezera (saukta arī par Egles ezeru) krastā, parādījās pirmās koka skulptūras “Jēzus Kristus – uzvarētājs” un “Eņģelis ar Dzīvības grāmatu”. Tā sāka tapt parks ''Karaļa kalns'', kurā tagad ir 450 skulptūru.
Starp Scillu un Haribdu. 1941.–1944. gada Pleskavas garīgā misija. Pēdas Daugavpilī
Starp Scillu un Haribdu. 1941.–1944. gada Pleskavas garīgā misija. Pēdas Daugavpilī
Pirms astoņdesmit gadiem, 1941. gada augustā, tika izveidota Pleskavas garīgā misija. Divarpus gadu laikā misionāri garīdznieki nesa Dieva vārdu cilvēkiem nacistu okupētajos Krievijas ziemeļrietumos, ēdināja un ārstēja padomju karagūstekņus, kā arī bērnus, kas bija palikuši bez pajumtes. Briesmas viņiem draudēja gan no hitleriešiem, gan no sarkanajiem partizāniem.
Daugavpils slimnīcā ārstēti vairāki migranti no Latvijas–Baltkrievijas robežas; saziņa ar viņiem – s...
Daugavpils slimnīcā ārstēti vairāki migranti no Latvijas–Baltkrievijas robežas; saziņa ar viņiem – sarežģīta
Šonedēļ Daugavpils slimnīcā nogādāti divi bērni un divi pieaugušie, kuri, visticamāk, nāk no Sīrijas un Irākas un no Baltkrievijas puses nelikumīgi šķērsoja Latvijas robežu. Trīs pacienti jau izrakstīti, bet viens bērns vēl ārstējas stacionārā, Rus.Lsm.lv pastāstīja Daugavpils reģionālās slimnīcas valdes loceklis Grigorijs Semjonovs.
Šofars aicina, bet dara cilvēki. Sēlijā renovē ebreju kapsētu
Šofars aicina, bet dara cilvēki. Sēlijā renovē ebreju kapsētu
Bijušais rīdzinieks, tagad Vācijā dzīvojošais Baruhs Čauskins iepūta šofarā* un atgādināja senu gudrību: rituālās taures skaņas kalpo par aicinājumu, taču veikt darbus spēj tikai cilvēki. Arī ļoti svarīgus un cildenus darbus, un par tādu darbu kļuvusi senās ebreju kapsētas renovācija Subatē, Sēlijā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd