Daugavpilī top pirmais seriāls latgaliešu valodā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Daugavpilī top seriāls latgaliešu valodā “Latgalīšu kaļneni” – galveno filmēšanas posmu plānots sākt vasarā, šobrīd gatavs ir scenārijs, treileris, desmit minūšu ilga epizode. “Tas būs pasaulē pirmais seriāls latgaliešu valodā, pagaidām plānojam vienu sezonu, kurā būs četras sērijas. Pēc tam – redzēsim,” Rus.lsm.lv pastāstīja producents Arnis Slobožaņins.

Seriāla darba nosaukums ir “Latgalīšu kaļneni” (“Latgaliešu kalniņi”). To ierosinājis literatūrzinātnieks, dzejnieks un publicists Valentīns Lukaševičs: “Ir zināma analoģija ar amerikāņu kalniņiem. Gribu uzsvērt – tas ir darba nosaukums, apsvēru daudzus variantus, līdz apstājos pie šī. Nav izslēgts, ka filmēšanas procesā tas mainīsies. Tas ir mans mazais ieguldījums filmas veidošanā. Ļoti patīkami, ka filmēšana notiks Daugavpilī un tajā piedalīsies Daugavpils teātra aktieri. Pieņemts uzskatīt, ka viss latgaliskais koncentrēts Rēzeknē, bet tā tas nav.”

Mūziķim un vēsturniekam Arnim Slobožaņinam kino pieredze nav maza – viņš bijis dokumentālo filmu “Latgalīši Pīterpilī” un “Laiki. Cylvāki. Volūda” producents, kā arī piedalījies filmu par Sibīrijas latgaliešiem un Daugavpils 6. pamatskolas izcilajiem absolventiem veidošanā.    

“Seriāla ideja pieder man. Esmu no Kārsavas, filma balstīta reālos notikumos, kas norisinājušies manā mazpilsētā. Divi puiši atveduši no Krievijas lielu partiju kontrabandas cigarešu, gribējuši to uzreiz realizēt, vairumā. Atradies pircējs, paņēmis preci, bet samaksāt “aizmirsis”. Sākusies savstarpējo rēķinu kārtošana, un galu galā visi arestēti.

Filmā viss būs citādi. Divi skolotāji cieš no pastāvīga naudas trūkuma, abiem ir kredīti. No viena aizgājusi sieva, otrs no savas sievas ļoti baidās. Kur ņemt naudu? Un te parādās meitene, kas noklausās pedagogu sarunu…

Seriāla režisors ir Daugavpils teātra aktieris Vadims Bogdanovs, galvenajās lomās – viņa kolēģi Zanda Mankopa, Māris Korsiets, Ritvars Gailums. Meklējam skaņas un gaismas speciālistus, lai kvalitāte būtu vajadzīgajā līmenī, un mums veiksmīgi norit sarunas ar investoriem. Domāju par seriāla virzīšanu televīzijā, ir plāni…

Man dzīvē ir misija – veicināt latgaliešu valodu, uztaisīt tajā kaut ko pirmo reizi. Seriāls latgaliski vēl nav bijis. Gribu, lai šī valoda būtu dzīva, būtu “modē”, nevis sastingusi tikai folklorā un aizgājušo gadu literatūrā,” pastāstīja Arnis Slobožaņins.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti