Jānis Kalve

lsm.lv autors

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Brīvdienu izklaides top-5: Meistari, Račs, Bahs, NSRD, morfīdi un «Titāniks»
Brīvdienu izklaides top-5: Meistari, Račs, Bahs, NSRD, morfīdi un «Titāniks»

Kamēr tradicionālais Teātra dienas uzvedums Nacionālajā teātrī, kuram šoreiz dots nosaukums „Ž-ž-Žurka klāt!”, visas trīs dienas ir tradicionāli izpārdots, tikmēr ir vesela rinda pasākumu, kuros var gūt gandarījumu bez maksas vai par nelielu samaksu. Nu, piemēram,  pūtēju orķestru konkursus Vidzemes koncertzālē „Cēsis” veselas divas dienas, 28. līdz 29. martā, var apmeklēt bez maksas. Tā ir lieliska iespēja noklausīties veselu 40 Latvijas un ārvalstu pūtēju orķestru sniegumu

Brīvdienu izklaides top-5: Liepāja, Namejs, Skrastiņš un atziema
Brīvdienu izklaides top-5: Liepāja, Namejs, Skrastiņš un atziema

Iespējams, lielu daļu izklaides plānu šajās brīvdienās koriģēs laika prognozes, kurās draudīgi brīdināts: “Brīvdienās laiks Latvijā kļūs aukstāks, gaidāms gan sals, gan brīžiem neliels sniegs”. Tomēr izklaides pūķim ir trejdeviņas galvas – trejas nocērt, vēl desmit klāt, turklāt kādas! Cirtiendrošas…Lai no kuras puses pūķim pieietu, tomēr izskatās, ka izklaides notikumu smaguma centrs šonedēļ ir Saules aptumsuma dienā, piektdien, 20. martā, kad “pa lielam” Latvijas debesis klāšot mākoņi un Saules kā nopūstas sveces gribētājiem būs jāmeklē debesu gabaliņš tur, starp Preiļiem un Krāslavu…

Brīvdienu izklaides top-5: Dzimumjautājumi, balvas un superzvaigznes
Brīvdienu izklaides top-5: Dzimumjautājumi, balvas un superzvaigznes

Laika apstākļiem iezīmējot nenovēršamu pavērsienu uz pavasara pusi, nevilšus prātu pārņem neizprotams juceklis. It kā gaisā vēl nevēdī tā īpašā, nemieru radošā dvesma, kas atpazīstama tūlīt. It kā apģērbu kārtas nav mazinājušās, jo tad tak acis nevarētu atraut ne plēstas no estētiskā baudījuma grēkā grimšanas pirmreizības prieka. Bet pagaidām tas izpaliek. Tāpēc galvenais iemesls meklējams citur. Iespējams, tas neparastās aktivizēšanās dēļ, ko izraisījusi daudz apspriestā filma „Greja 50 nokrāsas”.

Brīvdienu izklaides top-5: Ar un bez vecmāmiņām
Brīvdienu izklaides top-5: Ar un bez vecmāmiņām

Dziļš, personisks vēstījums un kinematogrāfiski aizraujošs farss – šādus kontrastus piektdienas vakarā piedāvā Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) koncertprogramma “Kinomūzikas vakars ar vecmāmiņu”. Ja palūkojamies apkārt, tad dziļi personisku vēstījumu un aizraujošu farsu netrūkst, taču ne vienmēr tas izbaudāms kopā ar vecmāmiņu...

Brīvdienu izklaides top-5: Komplimenti un iedvesma ledus laikmetā
Brīvdienu izklaides top-5: Komplimenti un iedvesma ledus laikmetā

Iedvesma ir pozitīvas enerģijas lādiņš, ko katrs mēs gūstam citādi. Vienam vajag uzmundrinājumu, uzslavu vai komplimentu, citam - katarsi vai vienkārši estētiski baudāmu mākslas notikumu, bet citam pietiek pastrādāt pašam ar sevi, proti, izraisīt iekšēju sajūtu ar vai bez ārējiem kairinātājiem. Šo pēdējo ir mazākums, jo, kā liecina SKDS aptauja, katrs otrais Latvijas iedzīvotājs alkst dzirdēt komplimentus un uzslavas vairāk. Tātad 2/3 vajag ārēju lādiņu. Dosim to?

«Dramaturgu teātris» šodien:  13. aktiermeistarības studija, savs žurnāls un telpas
«Dramaturgu teātris» šodien: 13. aktiermeistarības studija, savs žurnāls un telpas

„Dramaturgu teātris” mani ieinteresēja, kad uzdūros informācijai par 12. aktiermeistarības studiju, kurā tobrīd bija pieteicies 71 cilvēks. Skaitlis šķita fantastisks, gan salīdzinot ar vidēji 30 dalībniekiem pārējās „Dramaturgu teātra” aktieru studijās, gan ņemot vērā teātra „kluso” (bez plašas reklamēšanās) līdzāspastāvēšanu nu jau gandrīz astoņu gadu garumā. Kā tā?! Teātris ir tik populārs, piesaistot interesentus skatuves mākslas prasmju apgūšanai, bet es pat nezinu, kur tas atrodas?!

Brīvdienu izklaides top-5: «Ja Dievs dziedātu...»(papildināts)
Brīvdienu izklaides top-5: «Ja Dievs dziedātu...»(papildināts)

Lai arī gada pirmās pilnās nedēļas nogalē paredzēta tikai viena brīvdiena, jo sestdien atstrādājams 2.janvāris, kurš pavisam labi savilka kopā neticami garo atpūtu gadu mijā, izklaides industrija pamazām atkal uzņem apgriezienus. Šur un tur vēl turpinās korporatīvie baļļuki, šur un tur no trakā Jaungada skrējiena izklaižu rīkotāji atvelk elpu, bet šur un tur plānošanā robu iecirtusi pietāte pret valstiski nozīmīgās prezidentūras atklāšanu. No tā visa ieguvēji šoreiz ir teātri. Kā liecina biļešu izplatītāju informācija, reti kura izrāde šīs nedēļas nogalē palikusi neizpārdota.

Brīvdienu izklaides top-5: Sākums kaut kam lielam
Brīvdienu izklaides top-5: Sākums kaut kam lielam

Pirms dažām dienām, braucot liftā, ar klusu skaudību klausījos iedvesmojošā kolēģes stāstā, cik Alūksnes pusē viss balts un patiesi ziemas skaists. Domājams, visur tur, kur nav balts, izlasot pirmo teikumu, pārņem līdzīga klusa ilgošanās pēc baltuma, kas palīdz justies gaišāk un apgarotāk. Justies kaut kā liela un brīnišķīga sākumā... Pagaidām gan šīs sajūtas jāmeklē citur. Un ir kur!

Brīvdienu izklaides top-5: Kāda Andrejdiena, tāda visa ziema
Brīvdienu izklaides top-5: Kāda Andrejdiena, tāda visa ziema

Klāt pirmā Adventa svētdiena, kas šogad iekritusi Andrejdienā. Kristīgā pasaule klusās lūgsnās un pārdomās sāk gatavošanos Kristus piedzimšanas svētkiem un atzīmē arī svētā apustuļa Andreja svētkus. Savukārt tautas tradīcijās Andrejdiena tiek uzskatīta par piemērotu laiku precību zīlēšanai, reizēm pat ar pieburšanas elementiem. Klāt arī raibu raibais pasākumu ņudzeklis, kas saistīts ar Ziemassvētku tuvošanos – egļu iedegšana, tirdziņi un vesela virkne citu notikumu, tomēr jāatzīmē – galvenais, lai šo norišu pozitīvais starojums pietiktu visiem, jo laika prognozes ticējums "Kāda Andrejdiena, tāda visa ziema" viegli pārnesams uz citām jomām... 

Brīvdienu izklaides top-5: Svētku alfabēts
Brīvdienu izklaides top-5: Svētku alfabēts

Tā kā Latvijas Republikas proklamēšanas 96. gadadiena sagādājusi mums četras brīvdienas, pasākumu rīkotāji naski izķēruši teju visus aktīvos skatuves māksliniekus no A līdz Z, lai nodarbinātu viņus svētku sarīkojumos gan attālos lauku kultūras namos, gan uz lielajām koncertu skatuvēm. Sanāk pilns dzimtenes mākslinieku alfabēts, ko papildina svešzemju viesi.

Brīvdienu izklaides top-5: Mošķi, princese, dieviete un tāšu taure
Brīvdienu izklaides top-5: Mošķi, princese, dieviete un tāšu taure

“Piektdien, 31. oktobrī, jautrie Helovīna gari jau 12. reizi plūdīs pa Vecrīgas ielām un soļos parādē no Bastejkalna līdz Rātslaukumam,” vēstī gājiena rīkotāju - interaktīvā improvizācijas teātra "Drakons" paziņojums. Nedēļas nogale klāt! Ar neizbēgamām mošķībām ik uz soļa...

Brīvdienu izklaides top-5: Drosmīgie un tie, kuriem pieder pasaule
Brīvdienu izklaides top-5: Drosmīgie un tie, kuriem pieder pasaule

Kaut kur dzirdēts, ka drosmīgajiem pieder pasaule. Nemīlīgākajam rudens posmam tuvojoties, varētu teikt, ka drosmīga skatīšanās uz pasauli, kāda tā ir, un spēja atrast gaišo, jau vien ir panākums. Tāpat drosme ir mesties pasākumu rīkošanā, lai sagādātu gaišus mirkļus līdzcilvēkiem. Par laimi, šādu cilvēku mums ir daudz. Paldies viņiem arī tad, ja viņi nepārkāpj robežas un nedižojas ar drosmi!

Brīvdienu izklaides top-5: Raža, raža, drifts
Brīvdienu izklaides top-5: Raža, raža, drifts

Jau jaunnedēļ, 23.septembrī, plkst. 05.29, iestāsies astronomiskais rudens. Tātad – klāt Rudens saulstāvju un ražas svētku laiks. Dažviet tos svin šajā nedēļas nogalē, citviet pēc nedēļas. Tāpat ir gan ar jauniestudējumu ražu teātros, gan ar vasarā ievāktās mūzikas ražas atrādīšanu klausītājiem dažādos formātos, gan ar literāriem produktiem un citiem kultūrpatēriņa objektiem. 

Brīvdienu izklaides top-5: Iegūstot skaidrību
Brīvdienu izklaides top-5: Iegūstot skaidrību

Trīs vērienīgi notikumi Rīgā. Katram no tiem plaša programma. Pasākumi pārklājas, rindojoties katram pa savam. Kā lai iegūst skaidrību, vai, piemēram, apmeklējot "Baltās nakts" notikumu, nenonāksi Dzejas dienās vai festivālā „Survival Kit”? Nav jau slikti, protams. Pārsteiguma moments, tā sacīt. Bet varbūt labāk aizmukt kaut vai sēnēs, jo arī gana laba izklaide, turklāt veselīga?

Brīvdienu izklaides top-5: Ceļš, dominante, pērles un nēģi
Brīvdienu izklaides top-5: Ceļš, dominante, pērles un nēģi

Šonedēļ ir praktiski neiespējami nepamanīt vēsturiski tik nozīmīgā Baltijas ceļa 25.gadadienas atceres pasākumus. Tie notiek visā Latvijā ar kulmināciju tieši 23.augustā, taču turpat līdzās pasākumu pamatstraumi brīvdienās turpina arī citas, vairāk izklaidējošas norises.

Brīvdienu izklaides Top-5: Virzieni un iemesli
Brīvdienu izklaides Top-5: Virzieni un iemesli

Augusts, ienācis pa durvīm, uzreiz izliek uz galda karti un iezīmē virzienus, kuros doties nedēļas nogalē, jo ir taču viens galvenais iemesls un daudzi mazie apakšpunktu iemesli. Galvenais iemesls - notiek... Apakšpunktos - notiek šis un tas...

Brīvdienu izklaides top-5: Astotais - izaugsmei(papildināts)
Brīvdienu izklaides top-5: Astotais - izaugsmei(papildināts)

Astotais „Positivus” festivāls. Astotā Pasaules koru olimpiāde. Astotais mākslas festivāls "Cēsis 2014"... Tradicionālajā Ķīnas numeroloģijā skaitli astoņi saista ar materiālo izaugsmi. Ja skaitļu tulki astotajiem pasākumiem materiālo izaugsmi jau teju senos papirusos nogarantējuši,  lsm.lv šo pazīmi nav ņēmis par primāro, veidojot topu. Ir arī citi skaitļi un citi izklaides notikumi, jo vasarā to klāsts, saprotams, ir... izklaidēties tīkotāju materiālo izaugsmi neveicinošs.

Brīvdienu izklaides top-5: «Gaudeamus igitur» jeb gavilēsim vēl arvien
Brīvdienu izklaides top-5: «Gaudeamus igitur» jeb gavilēsim vēl arvien

Gaviļu centrs šajās brīvdienās neapšaubāmi pārvietosies uz Daugavpili tāpat kā 5000 gavilējošu studentu. Līdz ar gaviļniekiem uz Daugavpili noteikti dosies vēl vismaz divtik priecāties gribētāju, taču daļa gavilēt dosies uz Rīgu, Liepāju vai Umurgu, jo arī tur gavilēm un priekam visai pamatots iemesls.

Brīvdienu izklaides Top-5: Specifiskas lietas
Brīvdienu izklaides Top-5: Specifiskas lietas

Ar ko gan cilvēks ir pievilināms pirmsjāņu nedēļas nogalē, ja ne ar specifiskām lietām. Tāds apsolījums liek saausīties pat skeptiķiem, kuri viszinīgi vēlēsies kārtējo reizi konstatēt sabiedrisko attiecību speciālistu sazvērestību, mēģinot iesmērēt viņiem mārketinga triku. Diemžēl jāsarūgtina spicauši visziņi, jo šoreiz konspirācijas nav. Viss kā uz delnas!

Brīvdienu izklaides Top-5: Katapultējoties no Vidzemes uz Kurzemi(papildināts)
Brīvdienu izklaides Top-5: Katapultējoties no Vidzemes uz Kurzemi(papildināts)

Lai gan laikapstākļi, pakacinot ar karstumu un strauji to nocērtot, atgriezuši cilvēkus pie siltākiem apģērbiem un nīgrāka noskaņojuma, klāt maija beigas un nākamais no šī gada visnozīmīgākajiem un gaidītākajiem notikumiem valsts dzīvē – Vidzemes koncertzāles „Cēsis” atklāšana. Lai arī šis notikums ir nosmēlis krietni daudz zvaigžņu, pamatoti bravurīgi piesavinoties sabiedrības uzmanību, izklaides dzīve citviet nebūt nav piebremzējusi. Vismaz tā šķiet no malas, taču ej nu izšķir, ja ātrums, piemēram, no 120 samazinājies uz 110 km/h ...

Brīvdienu izklaides Top-5: Tautas staigāšana, komunikācija un iedzintarošanās
Brīvdienu izklaides Top-5: Tautas staigāšana, komunikācija un iedzintarošanās

Līdz ar Muzeju nakti, klāt arī ikgadējā lielā tautas staigāšana no muzeja uz muzeju, no vienas drūzmas uz nākamo, no vienas garās rindas pie ieejas līdz nākamajai. Tas viss neizbēgami ir saistīts ar savstarpējās komunikācijas aspektiem, kurus šoreiz izvirzām apskata centrā, taču iemesls nav tikai Muzeju nakts. Iemeslu ir daudz, pateicoties tam, ka izklaides dzīves plānotāji sarūpējuši veselu buķeti krāšņu notikumu. Cerams, ka iziesiet no tiem iedzintarojušies!

Brīvdienu izklaides Top-5: Piecas maģiskas dienas
Brīvdienu izklaides Top-5: Piecas maģiskas dienas

Gan tiem, kuri paraduši brīvo laiku pavadīt, aktīvi piedaloties publiskos izklaides pasākumos, gan tiem, kuri ļoti rūpīgi izvēlas publiskās aktivitātes, piecas brīvdienas ir liels pārbaudījums, jo piedāvājuma daudzveidība pārsniedz iespējas veikt adekvātu izlasi.

Brīvdienu izklaides Top-n: Lieldienas – garīgas un jampadracīgas
Brīvdienu izklaides Top-n: Lieldienas – garīgas un jampadracīgas

Klāt garās Lieldienu brīvdienas, kuras, kā ik gadu, piesātina garīgi un tradīcijās sakņoti rituāli. Lielum lielam vairumam jau dienas kārtība brīvdienās skaidra, jo to noteikusi līdzdalība pasākumos vai gadiem koptas ģimenes tradīcijas, taču, iespējams, būs gana daudz arī tādu, kuru neziņu kliedēt palīdzēs lsm.lv ieskats.

Brīvdienu izklaides Top-5: No mācekļa līdz meistaram un tālāk
Brīvdienu izklaides Top-5: No mācekļa līdz meistaram un tālāk

Lai arī vēriena un masveidīguma ziņā centrālais notikums šajā nedēļas nogalē ir izglītojoši izklaidējošs, saistīts ar amatniecību un tautas mākslu, izklaides dzīves jūrā ar to konkurē daudzi lielāki un mazāki notikumi, sabangojot putās citkārt mierīgo ūdens virsu. Vispirms nopietni konkurenti šonedēļ burzās Ķīpsalā un „Riga Fashion Week” pasākumos, tad vēl arī noslēdzas daži festivāli, daži mākslinieki beidz, bet citi turpina koncertturneju, tiek svinētas dažas jubilejas…

Brīvdienu izklaides Top-5: Satricinājumi un saulstāvji
Brīvdienu izklaides Top-5: Satricinājumi un saulstāvji

Iestājies pavasaris, ko iezīmē saulstāvji jeb Lielā diena, kad diena un nakts kļuvusi viena garuma, gaisma uzveic tumsu, diena kļuvusi garāka jeb lielāka par nakti. Šogad tas notika 20.martā, bet saskaņā ar tautas tradīcijām šo notikumu var svinēt veselas trīs dienas. Svinēsim, izvēloties dažādus satricinājumus, jo tie piedien svinībām, bet neaizmirsīsim arī par solidaritātes paušanu ukraiņiem.

Brīvdienu izklaides Top-5: Liepāja svin, «Dinamo» spēlē
Brīvdienu izklaides Top-5: Liepāja svin, «Dinamo» spēlē

Kamēr laika ziņās atkal parādījušies draudīgi ziemas atgriešanās solījumi, bet brīvdabas pasākumu rīkotāji mulsi pieklusuši dažu neizdevušos pasākumu iespaidā, dienas kārtībā ir vairāki gaidīti un, tas pat vēl interesantāk, negaidīti notikumi.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd