Indra Sprance

Latvijas Radio speciālkorespondente Ukrainā

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Liecinieks: Ventspils grupējums lika «i ministrus, i prezidentus»
Liecinieks: Ventspils grupējums lika «i ministrus, i prezidentus»
Ventspils osta deviņdesmitajos gados bija īsta zelta ādere. Krievijas kravas vēl plūda ierasto ceļu, daži cilvēki no tām iemācījās pelnīt miljonus un tos lika lietā, lai kļūtu vēl bagātāki un vēl ietekmīgāki. Viņi pirka politiskos lēmumus. Šim neformālajam grupējumam pat bija sava kvota Ministru kabinetā un lielajos valsts uzņēmumos. Latvijas Radio kļuvušas zināmas liecības, ka naudu no ventspilniekiem savulaik saņēmušas gandrīz visas lielās Saeimas partijas. Daži liecībās minētie cilvēki joprojām darbojas politikā. Raidījums "Atvērtie faili" turpina pētīt, kā Ventspils tranzītuzņēmēji pirka ietekmi politikā.
Privatizācija ventspilnieku stilā: ar partijām saistītas ārzonu firmas saņēmušas miljonus
Privatizācija ventspilnieku stilā: ar partijām saistītas ārzonu firmas saņēmušas miljonus
Politikas aizkulisēs jau sen klīda leģenda, ka savulaik bagātās "Ventspils naftas" privatizācijā partijas bija tikušas pašas pie savām ārzonu firmām.  Izrādās, tā nav tikai leģenda. Shēmu savulaik izmeklēja prokuratūra un atklāja, ka Ventspils tranzītuzņēmumi patiesi ir pārskaitījuši vismaz 8,7 miljonus ASV dolāru ārzonas firmām, aiz kurām stāvēja politiķi. Taču līdz apsūdzībām netika. Kādus faktus noskaidroja izmeklētāji? Un kāpēc nevienu politiķi pie atbildības tomēr nesauca?  
Putina pils: kuri baņķieri Latvijā pelnīja no tās pārdošanas darījuma
Putina pils: kuri baņķieri Latvijā pelnīja no tās pārdošanas darījuma
Darījumu ķēdē, kurā Krievijas prezidenta Vladimira Putina pils Gelendžikā regulāri mainīja savus īpašniekus, bija iesaistīta arī Latvijas "SMP banka". Daudzus gadus tā piederēja Putina draugam, miljardierim Arkādijam Rotenbergam. Tagad tai ir citi oficiālie īpašnieki un cits nosaukums. Raidījums "Atvērtie faili" pētīja, vai Krievijas augstākajai varai pietuvināto darījumus caur šo banku bija pamanījuši Latvijas finanšu sektora uzraugi. Un vai Rotenberga bijusī banka tagad nav nonākusi Latvijas oligarhu rokās?
Kukulis vai ziedojums: Kā Baiba Broka palīdzēja «Skonto» būvniekiem
Kukulis vai ziedojums: Kā Baiba Broka palīdzēja «Skonto» būvniekiem
Vēl ne tik sen Baiba Broka bija politikas jaunā, uzlecošā zvaigzne. Divās Rīgas pašvaldības vēlēšanās viņa bija Nacionālās apvienības saraksta līdere. Kādu laiku – arī tieslietu ministre. Taču, cik ātri viņas zvaigzne parādījās, tik ātri nokrita. Punktu Baibas Brokas politiskajai karjerai pirms pusotra gada pielika viņas aizturēšana aizdomās par kukuļņemšanu. Toreiz savu vainu Broka noliedza, tomēr krimināllieta šā gada sākumā ir nodota tiesai. Kas ir Baibai Brokai izvirzīto apsūdzību pamatā?
Lemberga tiesas prāvas aizkulises: Izspiegoti izmeklētāji, nopludināta informācija un miruši liecini...
Lemberga tiesas prāvas aizkulises: Izspiegoti izmeklētāji, nopludināta informācija un miruši liecinieki
Pēc 12 gadus ilgas tiesāšanās 22. februārī pirmās instances tiesa Aivaru Lembergu pasludināja par vainīgu korupcijas noziegumos un piesprieda piecu gadu cietumsodu. Ilgus gadus Lembergs spēlēja "pirmo vijoli" Latvijas politikā un biznesā. Augsta līmeņa prokurori iebilda pret viņa noziegumu atklāšanu, bet Drošības policija tam pretojās, izspiegojot izmeklēšanas vadītāju. Kā noritēja Lemberga tiesas prāva, un kas notika izmeklēšanas aizkulisēs?
Būvniecības pelēkā zona – firmas brīvi piedāvā preces un pakalpojumus bez PVN
Būvniecības pelēkā zona – firmas brīvi piedāvā preces un pakalpojumus bez PVN
Jebkurš, kuram nācies mājās kāut ko būvēt, zina, ka lietas var nokārtot neoficiāli. Ir cena ar pievienotās vērtības nodokli (PVN), un ir cena bez tā. Būvniecības pelēkā zona Latvijā ir milzīga. Pēdējos gados skrūves ir pievilktas stingrāk un situācija mazliet uzlabojusies, tomēr nodokļu nemaksātāji joprojām brīvi piedāvā savus pakalpojumus. Godīgie tirgus spēlētāji neizpratnē rausta plecus, kāpēc valsts to pieļauj. Taču bez vainas nav arī būvnieku lobijs – dažas vajadzīgas likuma izmaiņas tas ir nobloķējis. 
Vara, politika un biznesa intereses – kas notiek partijā «Latvijas attīstībai»
Vara, politika un biznesa intereses – kas notiek partijā «Latvijas attīstībai»
Partijas „Latvijas attīstībai” politiķa Jura Pūces mēģinājumi atspēkot pārmetumus par Rīgas domes caurlaides izmantošanu un slēptiem maksājumiem partijai kļuvuši par iemīļotu tematu jokiem tviterī un preses karikatūrām. Taču joki mazi – Pūce pats jau zaudējis ministra amatu, bet Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis pārbaudīt, vai valdības koalīcijas partija „Latvijas attīstībai” saņēmusi nelikumīgu finansējumu. Kas īsti notiek partijā? Un vai tiešām politiskais spēks varu izmanto biznesa interesēs?
Vai Dziesmu svētki izdzīvos un pagalmi kļūs zaļāki? Pandēmija maina mūsu pasauli
Vai Dziesmu svētki izdzīvos un pagalmi kļūs zaļāki? Pandēmija maina mūsu pasauli
Vai esat ievērojuši gājējus, kas viens otram garām steigšus paiet katrs pa savu ietves malu? Pandēmija mainījusi daudzus mūsu ieradumus un ne tikai. Daudziem apstājies gadiem būvētais bizness, un viņi neziņā rausta plecus, vai tas jebkad vēl būs iespējams. Dziesmu un deju svētku rīkotāji lēš, ka pat paaudzēs mantotā latviešu kopdziedāšanas tradīcija vairs nebūs tāda kā agrāk.
Rīgas brīvostas par 18 miljoniem iegādātajās piestātnēs svilpo vējš. Cik pamatots vērienīgais darīju...
Rīgas brīvostas par 18 miljoniem iegādātajās piestātnēs svilpo vējš. Cik pamatots vērienīgais darījums?
Rīgas brīvostā nesen noslēdzies tās pēdējās desmitgades lielākais darījums – par 18 miljoniem eiro osta savā īpašumā ieguvusi divas piestātnes, kuru izmantošanas iespējas ir ierobežotas. Rīgas brīvosta saka – tā ir maksa par privāta ogļu pārkraušanas biznesa pārcelšanu prom no pilsētas centra. Tomēr cena ir daudzkārt lielāka par citu piestātņu būvniecības izmaksām šajā Daugavas krastā, bet darījuma pamatlicējs – bijušais brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs – tagad ir 18 miljonus saņēmušā uzņēmuma algots konsultants. Cik pamatots ir vērienīgais darījums?
Vai ietekmīgas biznesa intereses šoreiz neapstādinās ostu reformu?
Vai ietekmīgas biznesa intereses šoreiz neapstādinās ostu reformu?
Krievijas samazinātā tranzīta dēļ Latvijas lielākās ostas – Ventspils un Rīga – pašlaik cīnās par izdzīvošanu. Ne brīdinājumi par bīstamo atkarību no Krievijas, ne korupcijas skandāli nav likuši tām mainīties – ostas gadiem turpināja būt ienesīga peļņas ādere savējiem. Amerikāņu lēmums Aivaru Lembergu iekļaut sankciju sarakstā nu pamudinājis valdību nākt klajā ar ostu reformas plāniem. Vai ietekmīgas biznesa intereses šoreiz to neapstādinās?

Vairāk

Svarīgākais šobrīd