Indra Sprance

Latvijas Radio speciālkorespondente Ukrainā

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Latvijas Radio un LTV no Ukrainas: Kijivā piemin «Eiromaidanu» jeb desmitgadi, kopš sākās cīņa pret...
Latvijas Radio un LTV no Ukrainas: Kijivā piemin «Eiromaidanu» jeb desmitgadi, kopš sākās cīņa pret Krieviju (papildināts)
Otrdien aprit desmit gadi kopš Pašcieņas revolūcijas jeb "Eiromaidana" Ukrainā, kura laikā miljoniem Ukrainas iedzīvotāju izgāja ielās, protestējot pret prokrieviskā prezidenta Viktora Janukoviča vēlmi kavēt Ukrainas ceļu uz Eiropas Savienību (ES). Toreiz protestu laikā tika nogalināti 107 iedzīvotāji, bet tūkstošiem ievainoti. 
Pieaugoša neapmierinātība mijas ar ticību uzvarai. Latvijas Radio seko kara otrajai gadadienai Ukrai...
Pieaugoša neapmierinātība mijas ar ticību uzvarai. Latvijas Radio seko kara otrajai gadadienai Ukrainā
"Ir smagi, bet, ja varējām izturēt šos divus gadus, tad varēsim arī līdz beigām," tā Kijivas iedzīvotāji atbild uz jautājumu, ar kādām sajūtām sagaida otro gadskārtu, kopš Krievijas pilna apmēra iebrukuma Ukrainā, kas sagrieza kājām gaisā desmitiem miljoniem cilvēku dzīves. Otrā gadskārta tuvojas ļoti nemierīgos apstākļos – sīvas cīņas turpinās frontē, kur ukraiņiem kritiski trūkst munīcijas.  
Latvijas Radio no Ukrainas: «Patiesībā visiem patika Zalužnijs» – ukraiņu reakcijas uz ģenerāļa atla...
Latvijas Radio no Ukrainas: «Patiesībā visiem patika Zalužnijs» – ukraiņu reakcijas uz ģenerāļa atlaišanu
Ukrainas prezidenta lēmums atbrīvot Bruņoto spēku virspavēlnieku Valeriju Zalužniju nenāca kā pārsteigums. Runas par valsts prezidenta Volodimira Zelenska un Zalužnija nesaskaņām bija jau ilgāku laiku. Taču sociālajos tīklos ir jaušama arī neapmierinātība ar šo lēmumu, un arī Latvijas Radio sastaptie cilvēki Kijivā lielākoties bija neapmierināti ar šādu prezidenta lēmumu.
Ukraina pirmoreiz ziemā iztiek bez importa gāzes
Ukraina pirmoreiz ziemā iztiek bez importa gāzes
Ukrainas premjers Deniss Šmihaļs pavēstījis, ka Ukrainai pirmoreiz izdosies saviem spēkiem pārvarēt ziemu un iztikt bez gāzes importa. Līdz pat 2015. gadam Ukraina gāzi importēja no Krievijas, bet pēc Krimas okupācijas šis process tika apturēts un pēcāk Ukraina iepirka papildus gāzi no Slovākijas un Polijas tirgotājiem.
Annas vīrs – Krievijas gūstā nonākušais «azovietis». Saruna par ilgstošu neziņu un centieniem atgrie...
Annas vīrs – Krievijas gūstā nonākušais «azovietis». Saruna par ilgstošu neziņu un centieniem atgriezt gūstekņus
Annas Lobovas dzīvesbiedrs un bērna tēvs Oļegs ir starp tiem "Azov" karavīriem, kas vairākus mēnešus turējās pretī milzīgam Krievijas pretspēkam Mariupoles metalurģijas kombinātā "Azovstaļ". Pēdējo reizi ziņu no vīra viņa saņēma 2022. gada maijā pirms karavīru nonākšanas gūstā, tomēr vēlāk kādā "Telegram" kanāla video viņai izdevās atpazīt Oļegu kādā okupētās Doneckas slimnīcā. Anna par Oļegu un karu stāsta Latvijas Radio podkāstā "Drošinātājs".
Ukraina piedzīvo plašu Krievijas spēku raķešu triecienu
(papildināts)
Ukraina piedzīvo plašu Krievijas spēku raķešu triecienu (papildināts)
18 cilvēki nogalināti un vismaz 130 ievainoti kārtējā Krievijas masveida raķešu uzbrukumā Ukrainas lielākajām pilsētām otrdien, 23. janvārī. Vissmagākie postījumi nodarīti Kijivai un Harkivai, kur raķešu atlūzas trāpījušas daudzstāvu dzīvojamās ēkās. Par vairākiem sprādzieniem ziņots arī pie Bahmutas, Pavlohradas Dņipropetrovskas apgabalā un Šostkas pilsētas Sumu apgabalā.
Krievija atkal apšaudījusi Ukrainas lielākās pilsētas
(papildināts)
Krievija atkal apšaudījusi Ukrainas lielākās pilsētas (papildināts)
Naktī uz pirmdienu un agri no rīta gaisa trauksme bija izsludināta visā Ukrainā. Iebrucēju spēki uzbruka ar ballistiskajām un spārnotajām raķetēm, ka arī ar kaujas droniem. Uzbrukumos nogalināti četri cilvēki un vēl 38 ievainoti, ziņo Ukrainas policija. Valsts gaisa spēkiem šoreiz izdevies notriekt tikai 18 no kopumā vairākiem desmitiem Krievijas palaisto raķešu.
Kijiva piedzīvo kārtējos Krievijas raķešu uzbrukumus; ukraiņi prognozē smagu gadu
(papildināts)
Kijiva piedzīvo kārtējos Krievijas raķešu uzbrukumus; ukraiņi prognozē smagu gadu (papildināts)
Viena gaisa trauksme pēc otras, dronu un raķešu uzbrukumi – tā jaunā, 2024. gada pirmās dienas sagaidījuši Ukrainas iedzīvotāji. Arī otrdien, 2. janvārī, turpinās spēcīgs uzbrukums galvaspilsētai Kijivai. Ukraiņi prognozē smagu gadu, bet nezaudē cerības, ka visus izaicinājumus pārvarēs. Taču salīdzinājumā ar to, kā ukraiņi sagaidīja 2023. gadu, redzams, ka šogad ukraiņi ir kļuvuši stiprāki.
Zelenskis par aizvadītajā gadā paveikto: Ukraiņu vienotība ir mūsu spēcīgākais ierocis
Zelenskis par aizvadītajā gadā paveikto: Ukraiņu vienotība ir mūsu spēcīgākais ierocis
Neskatoties uz ASV un Eiropas Savienības (ES) kavēšanos ar lēmumiem par solītā finansiālā atbalsta piešķiršanu, Ukraina ir pārliecināta, ka partneri to nenodos un nepieciešamā nauda tiks piešķirta. Tādu pārliecību otrdienas vakarā savā gada noslēguma preses konferencē pauda Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Tāpat prezidents informēja par situāciju frontē un nepieciešamību pārskatīt pašreizējo kareivju mobilizācijas kārtību.
Ukraina meklē iespējas apiet Polijas pārvadātāju īstenoto robežas blokādi
Ukraina meklē iespējas apiet Polijas pārvadātāju īstenoto robežas blokādi
Polijas kravu pārvadātāju protesti, kas jau otro mēnesi turpinās uz Polijas un Ukrainas robežas, Ukrainas ekonomikai nodarījuši zaudējumus aptuveni miljardu eiro apmērā, aplēsusi Ukrainas Starptautisko autoparvadātāju asociācija. Ukrainas uzņēmēji šobrīd preču piegādei Eiropā mēģina izvēlēties citus ceļus, lai nebūtu jābrauc caur Poliju.
Nobela prēmijas laureāte intervijā Latvijas Radio: Ir milzīga atšķirība starp «palīdzēsim Ukrainai n...
Nobela prēmijas laureāte intervijā Latvijas Radio: Ir milzīga atšķirība starp «palīdzēsim Ukrainai nezaudēt» un «palīdzēsim uzvarēt»
"Ir milzīga atšķirība starp "palīdzēsim Ukrainai nezaudēt"  un "palīdzēsim Ukrainai uzvarēt"," intervijā Latvijas Radio teica Nobela Miera prēmiju saņēmušā "Ukrainas pilsonisko brīvību" centra vadītāja Oleksandra Matvijčuka. Viņa arī stāstīja par to, kā Ukraina šajā Krievijas uzsāktajā pilna apmēra iebrukumā izdzīvo ar cieņu un kādus izaicinājumus kara laikā pieredz valsts demokrātija.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd