Gints Amoliņš

Gints Amoliņš

LTV ārzemju ziņu korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Migranti aizvesti no Polijas un Baltkrievijas robežas
(papildināts)
Migranti aizvesti no Polijas un Baltkrievijas robežas (papildināts)
Visi migranti ir pametuši Polijas un Baltkrievijas robežu. Cilvēki ir izmitināti netālu esošajā loģistikas centrā, kas ir pielāgots par pagaidu mītni. Tomēr centieni nelegāli šķērsot robežu turpinās. Polijas robežsardze ir apturējusi divas lielas grupas, kas ar spēku ir mēģinājušas tikt pāri nožogojumam.
Lietuvai bažas par jaunu migrantu pieplūduma maršrutu atvēršanu
Lietuvai bažas par jaunu migrantu pieplūduma maršrutu atvēršanu
Šonedēļ izskanējušas ziņas, ka vairākas aviokompānijas pārtraukušas migrantu vešanu no Tuvo Austrumu valstīm uz Baltkrieviju, bet Lietuva raizējas, ka Aleksandra Lukašenko režīms varētu atklāt jaunus migrantu pievešanas maršrutus.
Situācija pie Baltkrievijas un Polijas robežas nedaudz nomierinājusies
Situācija pie Baltkrievijas un Polijas robežas nedaudz nomierinājusies
Situācija pie Baltkrievijas un Polijas robežas trešdien ir krietni mierīgāka nekā dienu iepriekš, kad pie Bruzgu–Kužnicas robežkontroles punkta izcēlās vardarbīgas sadursmes starp migrantiem un Polijas drošības spēkiem, kas novērsa migrantu centienus ar spēku iekļūt Polijas teritorijā. Poļu amatpersonas gan brīdina, ka nekas vēl nav beidzies, jo sarežģītā situācija var ieilgt pat vairākus mēnešus.
Lietuvā apsver Covid-19 sertifikāta prasību no 12 gadu vecuma
Lietuvā apsver Covid-19 sertifikāta prasību no 12 gadu vecuma
Lietuvā koronavīrusa lipīgā delta varianta izplatības ierobežošanai spēkā stājušies stingrāki sejas maksu valkāšanas noteikumi. Vēl arī valdība apsver Covid-19 sertifikāta prasību arī jauniešiem no 12 gadu vecuma. 
Levits ar Baltijas kolēģiem: Mūsu robeža ir jānosargā, un tā tiks nosargāta
(papildināts)
Levits ar Baltijas kolēģiem: Mūsu robeža ir jānosargā, un tā tiks nosargāta (papildināts)
Baltijas valstu prezidenti pirmdien tikšanās laikā Viļņā vienojās, ka nedrīkst piekāpties Baltkrievijas un Krievijas hibrīduzbrukumam, tādēļ migrantu krīzes kontekstā nepieciešams nosargāt robežu, kas ir arī visas Eiropas Savienības ārējā robeža. Tam piekrita arī Polijas prezidents Andžejs Duda, kas ar videosakaru palīdzību pievienojās Baltijas līderu sarunai.
Situācija uz Polijas–Baltkrievijas robežas pasliktinās
Situācija uz Polijas–Baltkrievijas robežas pasliktinās
Aizvien ir saspringta un arī traģiska situācija uz Polijas–Baltkrievijas robežas. Polijā mežā netālu no Baltkrievijas robežas atrasts sīriešu jaunieša līķis. Nerimstas viedokļu apmaiņa starptautiskajā arēnā. Citstarp Baltkrievijas sabiedrotā Krievija brīdinājusi Minsku neapturēt gāzes tranzītu Eiropai.
Valstu nevienprātības dēļ pagarināta ANO klimata konference
(papildināts)
Valstu nevienprātības dēļ pagarināta ANO klimata konference (papildināts)
ANO klimata konferenci Glāzgovā nācās pagarināt, jo valstis nespēja vienoties par nosacījumiem, lai mazinātu klimata pārmaiņu ietekmi. Vislielākās domstarpības izraisīja klimata pārmaiņu ierobežošanas finansēšana, subsīdijas fosilajam kurināmajam un atteikšanās no oglēm. Iespējams, ka vienošanos izdosies panākt šodien – 13. novembrī.
Čehijas premjerministrs Babišs iesniedzis atlūgumu
Čehijas premjerministrs Babišs iesniedzis atlūgumu
Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs ceturtdien iesniedzis atlūgumu prezidentam Milošam Zemanam. Paredzams, ka par valdības vadītāju kļūs līdzšinējās opozīcijas līderis Petrs Fiala.
Zviedrijas premjers Levēns atkāpies no amata
Zviedrijas premjers Levēns atkāpies no amata
Zviedrijas valdības vadītājs Stefans Levēns trešdien atkāpies no premjerministra amata, paverot ceļu līdzšinējās finanšu ministres Magdalēnas Andešsones apstiprināšanai premjeres postenī. Andešsone var kļūt par pirmo sievieti Zviedrijas premjerministra amatā.
Eiropas Savienība paudusi atbalstu Polijai par ES robežas sargāšanu
(papildināts)
Eiropas Savienība paudusi atbalstu Polijai par ES robežas sargāšanu (papildināts)
Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidents Šarls Mišels trešdien apmeklēja Poliju, lai paustu Briseles atbalstu laikā, kad Polija mēģina apturēt migrantu straumes no Baltkrievijas. Sagaidāms, ka ES tuvākajā laikā pastiprinās sankcijas pret Baltkrievijas valdību, ko Brisele vaino situācijas eskalācijā. Tikmēr uz Polijas un Baltkrievijas robežas pieaug saspīlējums.
Gruzijā demonstranti pieprasa Saakašvili atbrīvošanu
Gruzijā demonstranti pieprasa Saakašvili atbrīvošanu
Tūkstošiem demonstrantu Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi pieprasījuši eksprezidenta Mihaila Saakašvili atbrīvošanu. Politiķis notiesāts par amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un patlaban ir pieteicis bada streiku.
Baltkrievijā liela migrantu grupa sapulcējusies pie Polijas robežas
(papildināts)
Baltkrievijā liela migrantu grupa sapulcējusies pie Polijas robežas (papildināts)
Baltkrievijā pirmdien liela migrantu grupa, kurā ir vairāk nekā 1000 cilvēku, sapulcējusies pie Polijas robežas, lai mēģinātu iekļūt Eiropas Savienībā. Migranti mēģina šķērsot robežu pie Kužnicas–Bruzgi robežkontroles punkta, kas ir pa ceļam uz Bjalistokas pilsētu, bet Polijas robežsardzei un armijai pagaidām izdevies apturēt migrantu centienus iekļūt Polijas teritorijā.
Eiropas valstis ar augstāku vakcinēto iedzīvotāju īpatsvaru Covid-19 rudens vilni pārcieš vieglāk
Eiropas valstis ar augstāku vakcinēto iedzīvotāju īpatsvaru Covid-19 rudens vilni pārcieš vieglāk
Eiropā rudenī vērojams Covid-19 izplatības pieaugums, tūlīt uz sliekšņa būs koronavīrusa pandēmijas otrā ziema. Taču situācija dažādās Eiropas valstīs ir ļoti atšķirīga: kamēr vienās tiek uzstādīti saslimušo un mirušo skaita rekordi, citās ir augsts vakcinēto iedzīvotāju īpatsvars un tādēļ bija iespējams atcelt lielāko daļu ierobežojumu.
Japānā valdošā partija saglabājusi varu
Japānā valdošā partija saglabājusi varu
Japānā valdošās Liberāldemokrātiskās partijas koalīcija vakar notikušajās parlamenta vēlēšanās saglabājusi varu, liecina Japānas mediju veiktās vēlētāju aptaujas.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd