Migrācijas krīzes rezultātā lidsabiedrība «Turkish Airlines» var zaudēt tiesības lidojumiem uz ES

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pēc situācijas saasināšanās uz Polijas robežas ar Baltkrieviju lidsabiedrībām "Turkish Airlines" un "FlyDubai", kas piedalās migrantu transportēšanā uz Minsku, draud liegums lidojumiem uz Eiropas Savienību (ES).

"ES (..) izskatīs sankcijas, tostarp to trešo valstu lidsabiedrību iekļaušanu melnajā sarakstā, kas aktīvi piedalās cilvēku kontrabandā," pirmdien paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

ES ārlietu dienesta vadītājs Žuzeps Borels un Eiropeiskā dzīvesveida veicināšanas komisārs Margaritis Shins dosies uz Armēniju, Ēģipti, Irāku, Jordāniju, Libānu, Turciju un Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE), lai šīs valstis pārliecinātu pārtraukt transportēt cilvēkus uz Baltkrieviju, pavēstīja fon der Leiena.

Visaktīvāk migrantu transportēšanu veic Baltkrievijas lidsabiedrība "Belavia", kurai lidojumi uz ES jau ir aizliegti.

Tomēr Minskas lidostas otrdienas dati liecina, ka Turcijas nacionālā lidsabiedrība "Turkish Airlines", kuru iecienījuši arī Eiropas tūristi, joprojām divreiz dienā veic reisus no Stambulas uz Minsku, kuros tiek transportēti migranti.

Ar migrantu transportēšanu nodarbojas arī AAE zemo cenu lidsabiedrība "FlyDubai" un Sīrijas aviokompānija "Cham Wings".

Kā ziņots, pirmdien simtiem migrantu mēģināja no Baltkrievijas vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā.

Lai gan Minskas organizētā nelegālo imigrantu plūsma pār Polijas, Lietuvas un Latvijas robežām turpinās jau kopš vasaras, šī bija pirmā reize, kad sarīkots tik masveidīgs mēģinājums nelikumīgi šķērsot Polijas robežu.

Polijai, cita starpā pielietojot ūdensmetēju un asaru gāzi, pirmdien izdevās atvairīt pirmo triecienu, taču sagaidāms, ka tas tiks atkārtots, jo Baltkrievijas robežsargu apsardzībā nelegālie imigranti Kužnicas rajonā izveidojuši plašu nometni.

Saskaņā ar Polijas varasiestāžu aplēsēm robežas Baltkrievijas pusē šobrīd atrodas 3000 līdz 4000 migrantu, kas cer nelegāli iekļūt ES.

"Mēs sagaidām, ka tuvākajā nākotnē uz Polijas robežas varētu notikt šāda tipa aktivitātes eskalācija, kas savā būtībā būs bruņota," brīdinājis Polijas valdības pārstāvis sakariem ar presi Pjotrs Mullers, piebilstot, ka bruņota spēka pielietošana ir pēdējais, ko vēlas Varšava.

"Polijas robeža nav vienīgi līnija kartē. Robeža ir svētums, par ko lietas poļu asinis," uzsvēris Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

KONTEKSTS:

2021. gada vasarā ievērojami palielinājās migrantu skaits, kas no Baltkrievijas cenšas nelikumīgi iekļūt Latvijas, Lietuvas un Polijas teritorijā. Lielākā daļa migrantu ir ieradušies no Irākas.

Baltijas valstu un Polijas amatpersonas norādīja, ka Baltkrievijas varas iestādes apzināti neliek šķēršļus robežas šķērsošanai, lai tādējādi sodītu šīs valstis par atbalstu Baltkrievijas opozīcijai un sankcijām pret Aleksandra Lukašenko režīmu.

Eiropas Savienība šādu rīcību raksturo kā hibrīdkara izvēršanu un sola palīdzēt stiprināt ES ārējo robežu.

Latvijas valdība no 11. augusta izsludinājusi ārkārtējo situāciju pierobežā ar Baltkrieviju, vēlāk to pagarināja līdz līdz 10. februārim. Latvija arī plāno pasteidzināt Latvijas–Baltkrievijas robežas infrastruktūras izbūvi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti