Prokuratūra izmeklē, iespējams, nelikumīgas LDz struktūrvienības izveidošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Prokuratūra sākusi kriminālprocesu par valsts akciju sabiedrības "Latvijas dzelzceļš" (LDz), iespējams, nelikumīgas pārvaldes institūcijas izveidošanu, ar ko uzņēmumam deviņu gadu laikā nodarīti ne mazāk kā 962 221 eiro lieli zaudējumi, informēja prokuratūrā.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma nodaļas pazīmēm par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā, kas, iespējams, saistīti ar korupciju. Prokurors kriminālprocesu sācis, izskatot satiksmes ministra Tāļa Linkaita (Jaunā konservatīvā partija) iesniegumu, kas datēts ar 20. janvāri.

Kriminālprocesā tiks izmeklēta iespējama ministrijas atbildīgo amatpersonu atbalstīta nelikumīgas valsts akciju sabiedrības "Latvijas dzelzceļš" pārvaldes institūcijas izveidošana un ar to saistīta nelikumīga amata atlīdzības, pabalstu un kompensāciju pielīgšana, aprēķināšana un izmaksa deviņu gadu ilgā laika posmā, ar ko valsts kapitālsabiedrībai ir nodarīts kaitējums ne mazāk kā 962 221 eiro.

Pirmstiesas izmeklēšanu šajā kriminālprocesā ir uzdots veikt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).

Satiksmes ministrs Linkaits sarunā ar LSM.lv norādīja, ka Satiksmes ministrija (SM) tiesībsargājošajās iestādēs vērsās saistībā ar LDz bijušajam valdes priekšsēdētājam Edvīnam Bērziņam un valdes loceklim Aivaram Strakšam izmaksāto kompensāciju apmēru.

LSM.lv rīcībā esošā informācija liecina, ka prokuratūras minētā iespējami nelikumīgā struktūrvienība LDz varētu būt prezidentu padome, ko Satversmes tiesa pirms dažiem gadiem atzinusi par nelikumīgu, tomēr šī padome tā arī netika likvidēta. Uz tās pamata LDz bijušajiem vadītājiem arī varēja izmaksāt tik lielas kompensācijas.

KONTEKSTS:

Bijušais LDz valdes priekšsēdētājs un prezidents Bērziņš pēc amatu atstāšanas kompensācijā varētu būt saņēmis ap 250 000 eiro. Savukārt valdes loceklis un viceprezidents Strakšas saņēmis aptuveni 200 000 eiro. Kompensācijas īpaši lielas padarījis tas, ka abiem vadītājiem LDz bijuši divi amati.

Līdztekus darbam valdē tās locekļi darbojās arī LDz prezidentu padomē, kas formāli ir valdei pakļauta izpildinstitūcija. Šāda struktūra uzņēmumā izveidota 2010. gadā vēl iepriekšējā vadītāja Uģa Magoņa laikā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti