Panorāma

Politiķi sola, mediķi netic

Panorāma

Lietuvā pieņem spiegu apmaiņas likumu

Bijušajam LDz šefam kompensācijās – gandrīz ceturtdaļmiljons

Bijušais «Latvijas dzelzceļa» šefs kompensācijā saņēmis 250 000 eiro, vicešefs – 200 000 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Bijušais "Latvijas dzelzceļa" valdes priekšsēdētājs un prezidents Edvīns Bērziņš pēc amatu atstāšanas kompensācijā varētu būt saņēmis ap 250 000 eiro, liecina Bērziņa labotā amatpersonas deklarācija. Savukārt valdes loceklis un viceprezidents Aivars Strakšas saņēmis aptuveni 200 000 eiro. Kompensācijas īpaši lielas padarījis tas, ka abiem vadītājiem "Latvijas dzelzceļā" bijuši divi amati.

Pēc konflikta ar satiksmes ministru Tāli Linkaitu (Jaunā konservatīvā partija) "Latvijas dzelzceļa" valdes priekšsēdētājs Bērziņš un valdes loceklis Strakšas amatus atstāja augusta vidū, pretī saņemot apjomīgas kompensācijas par nestrādāšanu pie konkurentiem. Pirms divām nedēļām "TV3" ziņoja, ka kompensāciju apmērs bijis 150 000 eiro katram. Raidījums skaitļus pamatoja ar Bērziņa un Strakšas amatpersonu deklarācijām. Taču šonedēļ Strakšas un Bērziņš Valsts ieņēmumu dienestam iesnieguši deklarāciju labojumus, un izrādās, ka "Latvijas dzelzceļš" izmaksājis vēl lielākas summas.

Bērziņš kopumā no "Latvijas dzelzceļa" šogad saņēmis gandrīz 342 000 eiro jeb par 100 000 eiro vairāk nekā Bērziņš norādījis, deklarāciju iesniedzot pirmo reizi. Savukārt Strakšas saņēmis 286 330 eiro, kas ir par aptuveni 50 000 eiro vairāk nekā iepriekš norādīts.

Bērziņš stāstīja, ka deklarācijā klāt nākusi kompensācija arī par uzņēmuma prezidenta amata atstāšanu. 

"Lai neradītu nekādas šaubas nevienam, cik liela summa ir saņemta, es precizēju šo deklarāciju likumā noteiktajā laikā. Tā tika papildināta ar to kompensācijas apmēru, kas saņemts par darba tiesisko attiecību izbeigšanu," teica Bērziņš.

Jautāts, vai "Latvijas dzelzceļa" samaksātā kompensācija par attiecību pārtraukšanu ir adekvāta, bijušais uzņēmuma vadītājs teica: "Tie ir vienošanās noteikumi. Droši vien subjektīvi es tos nekomentēšu."

Tieši cik Bērziņš saņēmis kā kompensāciju, bijušais "Latvijas dzelzceļa" vadītājs nestāstīja. Tomēr, salīdzinot skaitļus ar iepriekšējo gadu deklarācijām, secināms, ka Bērziņš par uzņēmuma atstāšanu saņēmis aptuveni 250 000 eiro, savukārt Strakšas – 200 000 eiro.

Uzņēmums "Latvijas dzelzceļš" informāciju par Bērziņam un Strakšam izmaksāto atlīdzību neatklāja, atsaucoties uz datu aizsardzības regulu. Arī uzņēmuma padomes priekšsēdētājam Jānim Langem kompensāciju apmērus stāstīt liedzot konfidencialitātes nosacījumi.

Lange gan rakstiski apstiprināja, ka izmaksātā summa ir tik liela tāpēc, ka abiem valdes locekļiem bijuši divi amati. Tagad prezidenta un viceprezidenta posteņi "Latvijas dzelzceļā" esot likvidēti.

Tikmēr konkurss uz abām brīvajām vietām "Latvijas dzelzceļa" valdē tuvojas noslēgumam. Lange norādīja, ka uz katru valdes locekļa amatu palikuši divi kandidāti, par kuriem šobrīd tiekot gaidīts atzinums no drošības iestādēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti