Ārpus ētera
Jūlija Kaļada. Valodu kauja Latvijā: saglabāt nedrīkst aizliegt
Jūlija Kaļada. Valodu kauja Latvijā: saglabāt nedrīkst aizliegt
Reiz, kad es, baltkrievu bēgle, braucu elektrovilcienā no Rīgas uz Tukumu, kas divos gados, ko esmu nodzīvojusi Latvijā, kļuvis par savējo,  vagonā pie manis pienāca vecāka gadagājuma sieviete. Viņa, vienkārši ģērbusies, ar puķainu lakatu galvā, man atgādināja manu vecmāmiņu no tēva puses, kas dzimusi Voroņežas apgabalā. Viens pret vienu. Viņa pienāca un mēģināja man kaut ko pajautāt… angliski! 
«V.I.P.» spēles tests – ko tu zini par Latvijas ezeriem
«V.I.P.» spēles tests – ko tu zini par Latvijas ezeriem
Vasaru ir vērtīgi baudīt tepat Latvijā – apceļot novadus, iebrist ezeros, iepazīt upju straumes. Latvijas Televīzijas erudīcijas projekta "Veiksme. Intuīcija. Prāts" veidotāji piedāvā saviem skatītājiem testu, kurā, rodot atbildes, iespējams, tiks gūta ierosme kādam vasarīgam galamērķim.
Latvijas prezidents apbrīno Poznaņas dārzkopību. Ko mēs zinām par Latvijas pirmskara prezidentu atti...
Latvijas prezidents apbrīno Poznaņas dārzkopību. Ko mēs zinām par Latvijas pirmskara prezidentu attiecībām ar Poliju?
Pirms dažām dienām Valsts prezidenta amatā tika ievēlēts Edgars Rinkēvičs. Paredzams, ka viena no viņa pirmajām oficiālajām vizītēm būs Varšavā. Starpkaru periodā Latvijas prezidenti Poliju apmeklēja reti. Jānis Čakste, Gustavs Zemgals un Kārlis Ulmanis nekad nav bijuši neatkarīgajā Polijā. Tikai Alberts Kviesis, kurš amatā bijis no 1930.–1936. gadam, pa ceļam uz Šveici apmeklēja Lielpoliju.
Tomašs Otockis: Poļu brīvlaiks Rīgā
Tomašs Otockis: Poļu brīvlaiks Rīgā
Saskaņā ar statistikas datiem no Varšavas tuvumā esošās Modlinas lidostas Rīga šobrīd ir populārākais kompānijas "Ryanair" piedāvātais tūrisma galamērķis, uzreiz pēc "emigrācijas" vai "darba" maršrutiem uz Lielbritāniju.
Māris Rīmenis: Klāt Vimbldonas čempionāts ar tenisa tradīcijām un jauniem izaicinājumiem
Māris Rīmenis: Klāt Vimbldonas čempionāts ar tenisa tradīcijām un jauniem izaicinājumiem
Vasaras pilnbriedā Vimbldonas tenisa čempionāts ir kas īpašs pat četru "Grand Slam" turnīru hierarhijā. Vissenākajā turnīrā spēles notiek zāles laukumos un uzvara ir ļoti prestiža, allaž arī ļoti liela publikas interese, un daļu biļešu joprojām tirgo kasēs pie tenisa kompleksa dzīvajā rindā, kur tīkotāji stāv rindā visu iepriekšējo nakti. Slavenības laukumā un tribīnēs, senās tradīcijas, spēles baltā apģērbā un neiztrūkstošās zemenes ar putukrējumu.
Mežaparka ielu garumā. Pirms gandrīz 20 gadiem un tagad
Mežaparka ielu garumā. Pirms gandrīz 20 gadiem un tagad
Viena no pirmajām dārzu pilsētām Eiropā – Mežaparks – 20 gados uzfilmēta gandrīz visu ielu garumā, bet ik pa laikam esmu tur atgriezusies arī "privāti", dodoties garās pastaigās, lai baudītu dažādu gadalaiku noskaņas. Atgriešanās vietā, kuru uztver kā savējo, jo pazīsti mājas un cilvēkus, zini likteņus un notikumus, vienmēr ir gan aizraujoša, gan smeldzīga. Tā nu reiz dzīvē iekārtots, ka pārsteidzoši jaunatklājumi neglābjami mijas ar sāpīgiem zaudējumiem, it īpaši, ja pagājis krietns laika sprīdis – turpat 20 gadi.
Ksenija Fetisova. Nogalināts mans varonis
Ksenija Fetisova. Nogalināts mans varonis
Nogalināts mana pagājušajā gadā publicētā raksta varonis. Reizēm ar publikācijas varoni izveidojas cieša draudzība. Bet šoreiz viss ir daudz smagāk. Viss notika otrādi – manai draudzībai ar Oleksiju ir jau vairāk nekā desmit gadu… Ļoša krita karā. Viņa sieva – mana draudzene Nastja – un divi viņu mazie bērni uz visiem laikiem palikuši bez viņa. Un neko nav iespējams labot. Neko.
Jānis Buholcs: Lai skolas nezaudētu cīņā ar «ChatGPT» krāpšanos
Jānis Buholcs: Lai skolas nezaudētu cīņā ar «ChatGPT» krāpšanos
Šis gads ir pirmais, kurā skolēniem un studentiem ir brīvi pieejami tā dēvētā mākslīgā intelekta rīki, no kuriem populārākais ir "ChatGPT". Šiem rīkiem ir daudzveidīgi potenciālie lietojumi, bet viens no tiem ir datorģenerētu darbu uzdošana par saviem. Ja uzdevumos, kuru mērķis ir attīstīt domāšanu, krāpšanās skolēnu un studentu vidū kļūst masveidīga, tā vairs nav tikai izglītības iestāžu problēma. Ko darīt?
Karaļauči Kaļiņingradas vietā. Poļi Austrumprūsijā
Karaļauči Kaļiņingradas vietā. Poļi Austrumprūsijā
Maija sākumā, Krievijas "Uzvaras dienā", Polijas Ģeogrāfisko nosaukumu standartizācijas komisija ārpus Polijas Republikas, kas atrodas Varšavā, nolēma poļu valodā mainīt nosaukumu "Kaliningrad" uz "Królewiec". "
Karikatūrista skats: Lēciens pāri Jāņu ugunskuram
Karikatūrista skats: Lēciens pāri Jāņu ugunskuram
Jāņu ugunskurs ir neatņemama svētku sastāvdaļa, kas simbolizē sauli. To parasti ierīko kalna galā. Ticējumi vēsta, ka uguns apspīdētie cilvēki un apkārtne saņem īpašu svētību, veselību un spēku. Jāņu ugunskuru parasti aizdedzina līdz ar pēdējiem saules stariem,  uguni ugunskurā uztur līdz pat saullēktam.
LSM tests: Ko tu zini par poļiem Latvijā
LSM tests: Ko tu zini par poļiem Latvijā
Pagājušajā gadā Latvijas poļi atzīmēja trīs nozīmīgas jubilejas: Poļu savienības 100. gadadienu, 100. gadadienu kopš pirmā poļu deputāta ievēlēšanas Latvijas Saeimā un 100. gadadienu kopš pirmā poļu laikraksta ar nosaukumu "Głos Polski" ("Poļu balss") izdošanas Rīgā. Arī šodien Latvijā ir pazīstami poļi, lai gan bieži tos mēdz sajaukt ar latviešiem. Piemēram, nesen mirusī Veseru ģimenes aktrise Regīna Razuma bijusi poliete, pie poļu minoritātes pieder arī bijušais Latvijas ārlietu ministrs, nedaudz aizmirstais Jānis Jurkāns un Latvijas Tirgotāju asociācijas direktors Henriks Danusēvičs (Henryk Danusiewicz). Pārbaudi savas zināšanas, ko jūs zināt vai nezināt par poļiem Latvijā!
Cūku komikss: Jāņu nakts botānika
Cūku komikss: Jāņu nakts botānika
Jau tūlīt dosimies svinēt Jāņus. Lai arī notikums šķietami lustīgs, tomēr ik gadu to pavada dažādi riski – traumas gan svinētājiem, gan dabai, tāpēc pirms svētkiem veicamo darbu sarakstā der iekļaut zināšanu atsvaidzināšanu par aizsargājamiem augiem. To, vai pamatlietas apgūtas un šo uzdevumu no saraksta var izsvītrot kā izdarītu, var pārbaudīt arī testā. Tikmēr mediķi mudina parūpēties arī par sevi un apkārtējiem, pirms svinībām atsvaidzinot savas zināšanas par pirmās palīdzības sniegšanu, bet policija uzstāj – neļaujiet sēsties pie stūres dzērušiem, jo vieglāk ir apguldīt, nekā apbedīt! Lai jestri Jāņi!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd