Ārpus ētera
«V.I.P.» spēles tests – ko tu zini par Latvijas muižām?
«V.I.P.» spēles tests – ko tu zini par Latvijas muižām?
Iepazīt, apmeklēt Latvijas muižas nozīmē iegūt jaunas zināšanas par Latvijas kultūrvēsturi. Šīs vietas allaž saistītas ar personībām, ar varenām dzimtām, ar literatūru, mūziku un nozīmīgiem faktiem. Jautājumi par muižām jūs aizvedīs uz visiem Latvijas novadiem, daži no tiem grūti, citi viegli, tas atkarīgs no vietas, kur dzīvojat, no intereses par Latvijas vēsturi, tomēr jums ir iespēja, tos atverot, padomāt un rast pareizo atbildi, kā tas jau ir izdevies Latvijas Televīzijas erudīcijas spēles "Veiksme. Intuīcija. Prāts" dalībniekiem.
Iepazīstu Latvijas baltkrievus. Diasporas divas daļas – «īstie» un «ieraduma»?
Iepazīstu Latvijas baltkrievus. Diasporas divas daļas – «īstie» un «ieraduma»?
Tas, ko stāsta baltkrievu bēgļi, kas pēc 2020. gada notikumiem Baltkrievijā atbraukuši uz Latviju, dziļi aizkustina dvēseli. Varonis (viņa vārds mainīts), kurš šodien atklāj savu stāstu, kļuva par liecinieku tam, kā spēka struktūru pārstāvji protestu laikā nogalināja cilvēku. Neskatoties uz visu pārdzīvoto, aktīvists sāka dzīvi no baltas lapas, un sekmīgi – apguva jaunu, prestižu profesiju, izveidoja ģimeni, turpina mācīties latviešu valodu un piedalīties baltkrievu diasporas dzīvē.
Bronzas pavasaris, «Zemgale» Somijā, hokeja nākotne. Artis Ābols «Sporta studijas» podkāstā #108
Bronzas pavasaris, «Zemgale» Somijā, hokeja nākotne. Artis Ābols «Sporta studijas» podkāstā #108
Jaunākajā "Sporta studijas" aizkulišu epizodē ciemojas Latvijas hokeja izlases un "Zemgale/LLU" treneris Artis Ābols. Atskatījāmies uz pasaules čempionātu Rīgā, kādi bija iemesli un sakritības bronzas medaļas izcīnīšanai. Noskaidrojām, par ko Artis Ābols šobrīd ir ļoti dusmīgs, kāda ir šībrīža hokeja sistēma Latvijā un kādus uzlabojumus būtu nepieciešams ieviest.
Pasaules čempionāts Budapeštā, ASV studentu sports un ģimene. Rūta Kate Lasmane «Sporta studijas» po...
Pasaules čempionāts Budapeštā, ASV studentu sports un ģimene. Rūta Kate Lasmane «Sporta studijas» podkāstā #107
Šoreiz Latvijas Televīzijas "Sporta studijas" podkāstā Reinis Ošenieks sarunājas ar vieglatlēti Rūtu Kati Lasmani.  Tikko notikušajā Valsts prezidenta balvas izcīņā trīssoļlēkšanā Lasmane uzvarēja ar rezultātu 14,02 metri. Šis sniegums Pasaules Vieglatlētikas savienības ("World Athletics") punktu tabulas vērtē deva 1119 punktus, kas bija augstvērtīgākais rezultāts abās sacensību dienās.
Jūlija Kaļada: Kad viens nav vientuļš. Baltkrievijas 2020. gada Revolūcijas gadadiena Rīgā
Jūlija Kaļada: Kad viens nav vientuļš. Baltkrievijas 2020. gada Revolūcijas gadadiena Rīgā
2020. gada prezidenta vēlēšanu trešajā gadadienā Latvijas baltkrievi, tāpat kā citu diasporu baltkrievi visā pasaulē, rīkoja "Solidaritātes dienu". Kolonna Rīgā gāja no Nacionālās bibliotēkas līdz Brīvības piemineklim. Šis datums – 9. augusts – mainījis dzīvi uz "līdz" un "pēc" gan pašai Baltkrievijai, gan desmitiem tūkstošiem tās pilsoņu, pret kuriem tika vērstas nežēlīgas represijas. Un, lai kā diktators necenstos "aizšķirt" Revolūcijas lappusi, ar propagandu uzbūvējot pats savu realitāti, tas pilnīgi noteikti neizdosies.
Vladimirs Ivanovs: Večukiņš «Skonto» stadions turpina balstīt Latvijas futbolu
Vladimirs Ivanovs: Večukiņš «Skonto» stadions turpina balstīt Latvijas futbolu
Tā mēdz būt – cilvēks jau sen ar kaut ko vairs nenodarbojas, viņu reti kurš redzējis, kāds jau aizmirsis par viņa eksistenci, taču viņa lieta tomēr turpina dzīvot. Runa ir par bijušo Latvijas Futbola federācijas prezidentu un "Skonto" futbola impērijas bosu Gunti Indriksonu, kura lolojums – "Skonto" stadions – liek arvien no jauna atgriezties tajās līksmajās dienās.
Cūku komikss: Apartamenti ar nāves smaku
Cūku komikss: Apartamenti ar nāves smaku
Mariupole reiz bija plaukstoša Ukrainas ostas pilsēta, kas pēc Krievijas karaspēka iebrukuma ir pārvērtusies par masu kapu. Karadarbības laikā pilsētā tika nogalināti tūkstošiem civiliedzīvotāju; lielākā daļa pilsētas iedzīvotāju bija spiesti doties bēgļu gaitās. Tas viss nemulsina daudzus Krievijas iedzīvotājus, kas interesējas par iespēju nopirkt īpašumu Mariupoles un citu okupēto Ukrainas pilsētu teritorijā. Okupācijas varas atbalstītāji vēsta, ka jau sen sapņojuši par dzīvi pie jūras.
Anda Rožukalne: Kad laika ziņas kļūst par zinātnes un politikas žurnālistiku
Anda Rožukalne: Kad laika ziņas kļūst par zinātnes un politikas žurnālistiku
Postoši mežu ugunsgrēki, sirdi stindzinošas viesuļvētras un iznīcinoši karstuma viļņi… Ekstrēmi laika apstākļi un informācija par netipiskām gaisa temperatūras izmaiņām ienākusi pamata ziņu lentēs. Tās vairs nav laika vai dabas katastrofu ziņas. Tās ir klimata pārmaiņu, zinātnes, sabiedrības veselības, sociālo problēmu, ekonomisko krīžu un politiskā procesa ziņas. Tās pamana un nicīgi, pārmetot žurnālistiem angažētību, uzdevumu pakļaut sabiedrību, "tāpat kā ar "izdomātu pandēmiju", dusmīgi komentē klimata pārmaiņu skeptiķi. Arī Latvijā. Arī dienās, kad ziņas par laika apstākļiem mūsu valstī sākas ar vārdiem "pārsniedz novērojumu vēsturē fiksēto…" Diskusijas par to, kā profesionāli atspoguļot klimata pārmaiņas, ir ļoti aktīvas. Par ko tajās runā žurnālisti un pētnieki?
Baltkrieviete Latvijā: Iepazīstu citus bēgļus un lepojos ar pazīšanos
Baltkrieviete Latvijā: Iepazīstu citus bēgļus un lepojos ar pazīšanos
Šodien, klausoties, ko stāsta mani tautieši – baltkrievu bēgļi, kuriem Latvija kļuvusi par otrajām mājām, es sapratu, ka lepojos ar to, ka viņus pazīstu. Viņi visi ir neticami stipri, drosmīgi un gudri cilvēki. Manas nācijas zieds. Baltkrievi stāsta par to, kā viņi nonākuši šeit, par savu dzīves pieredzi jaunā valstī. Kā arī par sabiedrisko organizāciju "Supolka" ("Суполка"), kuru viņi izveidojuši Latvijā, lai atbalstītu cits citu un dzimto Baltkrieviju, saglabātu savu nacionālo kultūru. Jā, visu sarunbiedru vārdi ir mainīti, un nē, fotogrāfiju nebūs: visiem Baltkrievijā ir radinieki.
Anda Rožukalne: Mākslīgais intelekts un žurnālistikas ētika. Vai savienojami?
Anda Rožukalne: Mākslīgais intelekts un žurnālistikas ētika. Vai savienojami?
Ziņu bota veidots saturs mūsu jaunumu lentēs ir ikdiena, jo mākslīgā intelekta (MI) rīki un profesionāli žurnālisti vai redaktori strādā līdzās gandrīz kā parasti kolēģi. Daudzi mediji veido un testē jaunas MI izmantošanas iespējas, uzdodot jautājumus ne vien par programmētāju, bet arī par žurnālistikas ētiku. Kas par to jāzina auditorijai?
Andrejs Šavrejs: Hruščovs, Ulbrihts, Gagarins, Furceva, bet līdzās – Emma. Lieliskās žurnālistes pie...
Andrejs Šavrejs: Hruščovs, Ulbrihts, Gagarins, Furceva, bet līdzās – Emma. Lieliskās žurnālistes piemiņai
Skumja ziņa pienākusi no Ņujorkas – nenodzīvojusi līdz savai 95. jubilejai sešas dienas, viņsaulē aizgājusi Latvijas žurnāliste Emma Bramņika-Vulfsone. Par to pavēstīja Natella Grigorjana, Gaļina Prosvirova, Renē Armanda, Vladimirs Haneliss – bijušie laikraksta "Vefietis" līdzstrādnieki. Droši vien šis būs mans neparastākais… ne gluži nekrologs (Emma droši vien šim vārdam veltītu ironisku "hm"). Un arī ne "atvadu vārdi" ("šķiršanās – tā nav mums", kā dzied dziesmiņā no filmas "Salmu cepurīte").      
Aiga Pelane: Nodokļu izmaiņās svarīgi akcenti, kas maina sistēmu
Aiga Pelane: Nodokļu izmaiņās svarīgi akcenti, kas maina sistēmu
Trešdien, 2. augustā, speciāli veidota darba grupa spriedīs jau par konkrētiem scenārijiem tālāko gadu nodokļu politikai. Līdz šim visi darba grupā skatītie priekšlikumi no plašākām diskusijām sabiedrībā tika slēpti, un to uzskatīt par normālu praksi diez vai vajadzētu. Laika līdz gada beigām, kad teorētiski nodokļu izmaiņām vajadzētu stāties spēkā, nav daudz. Vai būs iespējamas kvalitatīvas diskusijas un piedāvājuma korekcijas – atliek tikai cerēt.
Anda Rožukalne: Ko domā žurnālisti, kad runā par pašcenzūru?
Anda Rožukalne: Ko domā žurnālisti, kad runā par pašcenzūru?
"Cīņa pret cenzūru ir atklāta un bīstama, tāpēc varonīga, savukārt cīņa pret pašcenzūru ir anonīma, vientuļa un neredzama, un tā liek tās subjektam justies pazemotam," 1986. gadā esejā "Cenzūra/pašcenzūra" rakstīja rakstnieks un tulkotājs Danilo Kiss.
Volīnija: traģiska zeme, ar interesantu multikulturālu pagātni
Volīnija: traģiska zeme, ar interesantu multikulturālu pagātni
"Tā ir zeme, kas applūdusi ar asinīm", parasti tik daudz poļi zina par Volīniju, aizmirstot par simtgadīgo poļu, ebreju un ukraiņu līdzāspastāvēšanu šajās zemēs, par slaveno Kremenecas liceju un Juliuša Slovacka (Juliusz Słowacki), Džozefa Konrada (Joseph Conrad) un Jaroslava Dombrovska (Jarosław Dąbrowski) dzimteni. Latviešiem Volīnija ir vēl lielāks noslēpums.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd