Ārpus ētera
Valodas, kas runā manā galvā. Kā dzīvo bilingvi Latvijā
Valodas, kas runā manā galvā. Kā dzīvo bilingvi Latvijā
Esmu bilingvs. Tā sauc cilvēkus, kuri domā vairākās valodās, tās labi prot un pastāvīgi lieto. Ir cilvēki, kuriem dzimtās valodas ir divas vai trīs, un mūsdienu pasaulē tas nav nekas pārsteidzošs. Latvijā ir diezgan daudz bilingvu – tā izveidojies vēsturiski. Man bija interesanti uzzināt, ko domā šeit dzīvojošie jaunieši, vairāk iepazīt fenomenu, kuru pēta kognitīvā lingvistika. Kā valoda ietekmē cilvēka apziņu? Katru dienu lasot ziņu lenti, pārliecinos, ka Latvijai tas ir neticami svarīgs jautājums.  
Nedēļas karikatūra: Putina komandas jaunais vārtsargs
Nedēļas karikatūra: Putina komandas jaunais vārtsargs
Eiropas Savienībā tagad ir par vienu valsts līderi vairāk, kurš ir draudzīgi noskaņots pret Krieviju. Roberts Fico, Slovākijas premjerministrs, kura valdība šonedēļ deva amata zvērestu, paziņojis, ka Bratislava vairs nesniegs militāru palīdzību Ukrainai. Fico kopā ar Ungārijas premjeru Viktoru Orbānu arīdzan liek šķēršļus turpmākas Eiropas Savienības finansiālās palīdzības piešķiršanai Ukrainai.
TESTS: Kā pasargāt savu naudu no blēžiem un burlakiem
TESTS: Kā pasargāt savu naudu no blēžiem un burlakiem
Tests paredzēts lieliem un maziem – pildiet ģimenes lokā, pārbaudot un uzlabojot savas naudas pratības zinības. Pārbaudiet, vai ziniet, kā sevi pasargāt no blēžiem un burlakiem, kas to tik vien kāro, kā pievākt sev citu sapelnīto un sataupīto naudu. Jautrākai spēlēšanai iesakām pareizu atbilžu gadījumā jautātājam uzmest miltus vai ko citu nekaitīgu, kā to dara raidījumā.
TESTS. Vai zini par dzīvniekiem tikpat daudz, cik skolēni?
TESTS. Vai zini par dzīvniekiem tikpat daudz, cik skolēni?
Latvijas Televīzijas erudīcijas spēles "Gudrs, vēl gudrāks" kārtējā sezona rit pilnā sparā, un tas ir arī labs laiks, kad pieaugušie var gan pārbaudīt, gan atsvaidzināt savas zināšanas. Aizpildi testu un uzzini, vai par dzīvniekiem zini tikpat daudz, cik zina skolēni!
Gunta Sloga: Kā 72 stundu somā ietilpināt medijpratību?
Gunta Sloga: Kā 72 stundu somā ietilpināt medijpratību?
Ik gadu oktobra beigās pasaulē tiek atzīmēta medijpratības nedēļa. Arī Latvijā tā kļuvusi par tradīciju, tieši pēc mūsu un citu līdzīgi domājošu valstu ierosmes šo sākotnējo UNESCO ideju ANO Ģenerālā asambleja pirms diviem gadiem nodēvēja par Globālo medijpratības nedēļu.[i] Šīs nedēļas ietvaros Baltijas Mediju izcilības centrs (BMIC) 26. oktobrī rīko medijpratības dienu[ii], kuras ietvaros notiks paneļdiskusija ar vadošiem jomas ekspertiem par medijpratību valsts drošības aspektā, kā arī praktiski, izglītībā strādājošiem domāti semināri.
Raidieraksts «LSMnīca». «Dziesmusvētku tīklos» – dziesmu svētku norises gaidas
Raidieraksts «LSMnīca». «Dziesmusvētku tīklos» – dziesmu svētku norises gaidas
Kādi infrastruktūras uzlabojumi būtu nepieciešami "Sidraba birzs" estrādē? Kā nodot koncerta māksliniecisko ideju un stāstu dalībniekiem un apmeklētajiem ar īpašām vajadzībām? Kā nonākt līdz lielo svētku koncertu režijas idejām? Kāpēc dziesmu un deju svētkos dejotāju kļūst vairāk nekā koristu? Kāda ir dziesmas, valsts himnas galvenā sūtība – funkcija dziesmu svētkos? Par šiem un vēl citiem jautājumiem klausieties dziesmu svētku pētniecības raidierakstā "Dziesmusvētku tīklos" speciāli "LSMnīcai".
Raidieraksts «LSMnīca». «Dziesmusvētku tīklos» – dziesmu svētku vēstneši un iesaiņojums
Raidieraksts «LSMnīca». «Dziesmusvētku tīklos» – dziesmu svētku vēstneši un iesaiņojums
Vai dziesmu un deju svētkus vajag reklamēt un kā? Kas tiek uztverts kā dziesmu un deju svētku svētuma aizskaršana? Kas aicina, nevis atgrūž cilvēkus pievienoties dziedātpriekam? Kam pieder dziesmu un deju svētki? Vai māksliniecisku kļūdu pieļaušana un jaunu ideju ieviešana var apdraudēt svētku izdošanos? Kā cieņpilni attiekties pret svētku dalībniekiem un apmeklētājiem? Par šo un vēl klausieties dziesmu svētku pētniecības raidierakstā "Dziesmusvētku tīklos" speciāli "LSMnīcai".
Cilvēku bēdas medijos: riski un ētika
Cilvēku bēdas medijos: riski un ētika
Nabadzība, nevienlīdzība, noziedzība, sadzīves vardarbība, bezdarbs... Tā ir tikai daļa no sociālo problēmu saraksta, kas pastāvīgi ir mediju uzmanības centrā. Sociālie jautājumi pieder pie sarežģītajiem tematiem, jo tieši skar cilvēku likteņus. Žurnālista spēkos ir tos uzlabot vai negatīvi ietekmēt, jo žurnālists strādā ar upuri, vainīgo vai varmāku, atbildīgajām institūcijām. Tāpēc uz sociālo žurnālistiku attiecas īpašas profesionālās ētikas normas.
Raidieraksts «LSMnīca». «Dziesmusvētku tīklos» – Latvijas ārzemnieku līdzdalība un amatiermākslas il...
Raidieraksts «LSMnīca». «Dziesmusvētku tīklos» – Latvijas ārzemnieku līdzdalība un amatiermākslas ilgtspēja
Par tendenci idealizēt dziesmu svētku komponistus un diriģentus, par kordziedāšanas prieku un būtību, par Rīgas Projektu kora un Latviešu kora ārzemniekiem misiju un dažādiem līdzās pastāvēt spējīgiem kordziedāšanas modeļiem, par svētku pieejamību cittautiešiem-ārzemniekiem, par svētku pieejamību tūristiem, par mūzikas konkursiem un koru skatēm, par svētku procesu caurspīdīgumu, par sadziedāšanos kā atsevišķu dziesmu svētku daļu, par dziesmu svētkiem kā projektu un vēl – dziesmu svētku pētniecības raidierakstā "Dziesmusvētku tīklos" speciāli "LSMnīcai".
Raidieraksts «LSMnīca». «Dziesmusvētku tīklos» – Dziesmu svētku vēstures mācības šodien un rīt
Raidieraksts «LSMnīca». «Dziesmusvētku tīklos» – Dziesmu svētku vēstures mācības šodien un rīt
Vai dziesmu svētki ir izklaides žanrs? Cik liela loma tajos ir tautasdziesmai? Kas ir sākotnējā dziesmu svētku identitāte un kas raksturīgs katram dziesmu svētku vēsturiskajam posmam? Ar ko mūsu svētki atšķiras no vācbaltiešu un igauņu? Cik plašam būtu jābūt dziesmu svētku koncertu repertuāram? Vai dziesmu un deju svētku organizēšana nav jānošķir, un kā vēsture mums var palīdzēt pieņemt labākus lēmumus šodien? Speciāli sabiedrisko mediju portāla podkāstam "LSMnīca" tapis jauns dziesmu svētku pētniecības raidieraksta "Dziesmusvētku tīklos" cikls.
Zinātnes vārdā par «Wolt» un «Bolt» kurjeriem – kas nogāja greizi?
Zinātnes vārdā par «Wolt» un «Bolt» kurjeriem – kas nogāja greizi?
Zinātnes pasaulē ir balva, kuru piešķir zinātniekiem par savdabīgākajiem pētījumiem. Izskatās, ka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents – viņš arī biznesa augstskolas "Turība" īpašnieks – tai labprāt nominētu Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) zinātnisko projektu "Gigwork LKA" jeb "Digitālajās platformās nodarbināto autonomijas izpratnes un prakse: "Wolt" un "Bolt" piegādes darbinieku pieredzes kultūrsocioloģiska analīze", kas no valsts saņēmis 300 000 euro tā īstenošanai. Kaut gan Aigars Rostovskis uzsver savā "X" (iepriekš – Twitter) kontā, ka publicē pamatā savu personīgo viedokli, redzams, ka tam piekrīt arī citi LTRK biedri, pētījuma lietderību apšaubot arī LTRK valdes priekšsēdētājam Jānim Endziņam. Kā nākas, ka viena no lielākajām uzņēmēju organizācijām kritizē pētījumu, kas tieši pēta nodarbinātību?

Vairāk

Svarīgākais šobrīd