Zemnieki gatavi plašiem protestiem, ja piena cena pietuvosies kritiskam līmenim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas piena ražotāji gatavi īstenot plašus protestus, ja martā piena cena pietuvosies kritiskās cenas līmenim, kas ir 25 centi par litru. Lauksaimniecības Statūtsabiedrību asociācijā norādīja, ka zemnieki ir gatavi gan boikotēt veikalus, gan izliet piena cisternas pie valdības nama, lai krīzē nonākusī piena nozare valdībā tiktu sadzirdēta.

Latvijas Zemnieku federācijas valdes priekšsēdētāja Agita Hauka
00:00 / 00:36
Lejuplādēt

Dalību protestos plāno vairākas organizācijas tostarp Latvijas Zemnieku federācija, apstiprināja tās valdes priekšsēdētāja Agita Hauka.

"Mēs saprotam, ka valdība to piena krīzi nav izraisījusi, bet mēs lūgsim valdību palīdzēt saglabāt tos ganāmpulkus, jo, ko nozīmē ganāmpulku likvidēt, tas nav pēc tam tik vienkārši atgūstams. Tāpēc mums par to piena nozari ir jāparūpējas un jāsaglabā šīs saimniecības, kas šo pienu ražo. Protams, tas, ka piena pārstrāde var tā viennozīmīgi nomest to cenu un tas zemnieks paliek tikai ar darba prieku, bet zem cenas nedrīkstētu strādāt, un tur arī varbūt valdība varētu saprast un izdomāt kādu regulējumu.

Tā kā, ja cenas kritīs, tad, protams, zemnieks savu nostāju parādīs, ko viņam citu darīt, viņam ir jāiet ielās," teica Hauka.

KONTEKSTS:

Jau ziņots par Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes brīdinājumu, ka tuvāko divu mēnešu laikā piena iepirkuma cena turpinās kristies līdz pat 20 līdz 25 centiem par litru. Protestējot pret zemo piena iepirkuma cenu, tirgotāju uzcenojumu un valdības bezdarbību krīzes risināšanā piena nozarē, Cīravas pagasta zemnieks Jānis Jansons vakar Grobiņā un Liepājā interesentiem bez maksas dalīja pienu.

Šobrīd Zemkopības ministrijā top informatīvais ziņojums, un viens no piedāvājumiem īstermiņā varētu būt pievienotās vērtības nodokļa samazināšana piena un citiem pārtikas produktiem. Tomēr zemkopības ministra Didža Šmita ("Apvienotais saraksts") ieskatā nepieciešams ilgtermiņa risinājums, piemēram, jāpārskata nodokļu politika, lai veicinātu jaunu piena produktu ražotņu veidošanu Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti