Krustpunktā

Diskusija: Kā Krievijas vēstniecības tviterieraksti ietekmē Latvijas drošību?

Krustpunktā

Aktuali: partiju rosība pirms Rīgas domes vēlēšanām

Mainīsies kadastrālās vērtības, vai jāmainās arī nekustāmā īpašuma nodokļu politikai

Zakatistovs: Neviens negrib lielāku nekustamā īpašuma nodokli, bet jautājums – kā to nepieļaut

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Tā kā kadastrālo vērtību pārskatīšana nozīmēs lielākus nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksājumus, politiķi spriež par iespējām šo pieaugumu nepieļaut. Neviens negrib pieļaut lielākus NĪN maksājums, bet jautājums – kā to nepieļaut, diskusijā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” sacīja Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs (“KPV LV”).

“Neviens negrib palielināt nekustamā īpašuma nodokli. Bet jautājums ir, kā to darīt. Un tas jādara ar nekustamā īpašuma nodokļa likmēm Finanšu ministrijā vai pašvaldībās, jo pašvaldības var palīdzēt attīstīt nekustamo īpašumu ar nodokļa likmju izmaiņām,” sacīja Zakatistovs.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija) iepriekš solīja nepieļaut jauno kadastrālo vērtību stāšanos spēkā līdz brīdim, kamēr nebūs pārskatītas NĪN likmes, tostarp atcelts NĪN primārajam mājoklim vērtībā līdz 100 000 eiro.

Šāda atlaide nozīmētu, ka nodokli vairs nemaksātu 93,5% iedzīvotāju, kas savukārt nozīmētu nodokļa kāpumu uzņēmējiem, sacīja Zakatistovs.

Politiķis norādīja uz savienoto trauku principu nodokļu politikā: “Ja viena sadaļa nemaksā nodokli un kopējais nodokļu apjoms paliek tāds pats, tas nozīmē, ka citi maksā vairāk. Jaunā konservatīvā partija tikpat labi varētu teikt, ka viņi izvirza ultimātu un pieprasa, lai uzņēmējiem nekustamā īpašuma nodoklis dubultojas.”

To, ka atbrīvošana no nodokļa pirmajam mājoklim līdz 100 000 eiro, nozīmēs būtisku slogu uzņēmumiem, norādīja arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārais sekretārs Artūrs Toms Plešs (“Attīstībai/Par”). Vienlaikus viņa pārstāvētais politiskais spēks atbalstot neapliekamā minimuma 40 000 eiro apmērā noteikšana NĪN.

Taču tas varot būtiski samazināt pašvaldību budžetus. “Pašlaik nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi pašvaldību budžetos ir aptuveni 10%. Ja šī ieņēmumu daļa krasi samazinās, tad kādam tā ir jākompensē,” skaidroja Plešs.

KONTEKSTS:

Pašreiz spēkā esošās kadastrālās vērtības aprēķinātas, izmantojot nekustamo īpašumu darījumus par 2012. un 2013. gadu. Savukārt jaunās projektētās kadastrālās vērtības aprēķinātas atbilstoši situācijai tirgū uz 2019. gada 1. jūliju. 

Saeima 2017. gadā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredzēja vēl līdz 2020. gadam iesaldēt nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības. Tādējādi novērsts NĪN maksājumu pieaugums tuvākajos gados.   

2022. gada sākumā lielākajai daļai īpašumu Latvijā pieaugs kadastrālā vērtība. Visstraujāk vērtība augs lauksaimniecības zemei un dzīvokļiem jaunajos projektos Rīgā. Tas nozīmē, ka vairākas reizes var pieaugt arī nekustamā īpašuma nodoklis. Koalīcijā nav vienprātības par iespējamiem risinājumiem. Publiskai apspriešanai nodotas uz 2022. gadu projektētās kadastrālās vērtības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti