Rīta Panorāma

Skype intervija ar Jāni Ulmi par kampaņu "Mana jūra"

Rīta Panorāma

Basketbola turnīrs "Krastu mačs" notiks arī šogad. Intervija ar Raimondu Zepu.

Intervija ar tieslietu ministru Jāni Bordānu

Publiskai apspriešanai nodotas uz 2022. gadu projektētās kadastrālās vērtības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Tieslietu ministrija (TM) un Valsts zemes dienests (VZD) ir izstrādājis un trešdien,15. jūlijā, nodevis projektētās kadastrālās vērtības publiskai apspriešanai, informēja TM.

ĪSUMĀ:

  • Pēc pusotra gada lielākajai daļai īpašumu Latvijā pieaugs kadastrālā vērtība.
  • Visstraujāk vērtība augs lauksaimniecības zemei un dzīvokļiem jaunajos projektos Rīgā.
  • Pārrēķināšana notiks automātiski 2022. gada 1. janvārī, ņemot vērā nesen valdībā apstiprināto metodiku.
  • Šobrīd sava īpašuma prognozēto kadastrālo vērtību katrs var noskaidrot mājaslapā Kadastrs.lv.
  • Lai vērtība būtu aprēķināta pareizi, Valsts zemes dienests aicina iedzīvotājus pārliecināties, vai dati mājaslapā ir pareizi.
  • TM rosina nekustamā īpašuma nodoklim piemērot neapliekamo minimumu par primāro mājokli. Partijām nav vienprātības.

Jaunās kadastrālās vērtības ir noteiktas atbilstoši situācijai nekustamā īpašuma tirgū uz 2019. gada 1. jūliju. TM un VZD aicina pašvaldības un iedzīvotājus iepazīties ar projektu un kadastrālo vērtību pamatojošo informāciju VZD tīmekļavietnē un VZD datu publicēšanas un e-pakalpojumu portālā "Kadastrs.lv".

"Kadastrālās vērtības izmanto 16 dažādu nodokļu, nodevu un maksājumu aprēķinam, līdz ar to ir svarīgi, lai tās tiktu aprēķinātas taisnīgi un pēc vienādiem principiem visiem. Diemžēl līdzšinējā kadastrālās vērtēšanas metodika pavēra plašas nodokļu optimizācijas iespējas un noteica to, ka, piemēram, jauniem projektiem kadastrālo vērtību atbilstība to faktiskajai vērtībai ir mazāka nekā vecākiem projektiem. Naudas izteiksmē tas nozīmēja, ka, piemēram, par pēc 2000. gada būvētu lielveikalu NĪN nekustamā īpašuma nodoklis tiek maksāts no proporcionāli mazākas daļas nekā par padomju laikā būvētu ēku," norādīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija).

Valdības uzdevumā – pārrēķināt kadastrālās vērtības, lai tās atbilstu esošajai tirgus situācijai, - TM pērn strādāja pie kadastrālo vērtību aprēķināšanas metodikas pilnveides, lai panāktu, ka visiem objektiem kadastrālās vērtības tiek aprēķinātas pēc vienādiem principiem.

"Šī vērtība tiek aprēķināta, izmantojot datus, kādi konkrētā brīdī ir kadastra informācijas sistēmā. Cilvēkam šie dati arī ir pieejami, un līdz ar to viņš var secināt, vai viņam ir nepieciešams aktualizēt kaut kādus datus, vai nē. [..] Kaut vai tas pats nolietojums. Ja cilvēks uzskata, ka viņa ēka ir nolietojusies un šie dati nav aktualizēti, ir iespēja vērsties dienestā, iniciēt ēkas apsekošanu un veikt šo datu aktualizāciju," skaidroja Valsts zemes dienesta ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Ineta Baldiņa.

TM norādīja, ka, aprēķinot projektētās kadastrālās vērtības, ņemti vērā tādi faktori kā ēkas nolietojums, materiāli, būvniecības periods un citi ēkas raksturojošie rādītāji. Vērtības noteikšanai ņemts vērā īpašuma novietojums un vides izmaiņas ap īpašumu – kā attīstījusies vai, gluži otrādi, degradējusies apkārtējā vide, infrastruktūra – jauni ceļi, publiskā infrastruktūra u.tml. rādītāji, jo tie tiek ietverti zonējumā. Nosauktie rādītāji esot galvenie, kas nosaka īpašuma tirgus vērtību. 

Ņemot vērā, ka kadastrālā vērtība ir bāze arī nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinam, TM jau pirms gada sagatavoja grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā un likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli", kuri paredz nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu primārajam mājoklim vērtībā līdz 100 000 eiro.

Tas nozīmētu, ka, piemēram, primārajam mājoklim ar kadastrālo vērtību 80 000 eiro nekustamā īpašuma nodokļa maksājums būtu 0 eiro, bet mājoklim ar kadastrālo vērtību 120 000 eiro NĪN tiktu rēķināts no 20 000 eiro vērtības, skaidroja TM. Līdzīgs princips tiktu attiecināts arī uz zemi zem primārā mājokļa, nosakot, ka šajos gadījumos nodokļa aprēķinam izmanto 1/5 daļu no kadastrālās vērtības. Piemēram, ja kadastrālā vērtība ir 10 000 eiro, tad šobrīd nekustamā īpašuma nodoklis ir 150 eiro. Pēc TM piedāvājuma ieviešanas tie būtu 30 eiro.

"Valdības doto uzdevumu esam izpildījuši – kadastrālās vērtības ir aktualizētas atbilstoši to vērtībām tirgū. Zinot to, ka daudziem īpašumiem vērtības pieaugs, jau pirms gada aicinājām un aicinām joprojām Finanšu ministriju kopā ar pašvaldībām atbalstīt neapliekamā minimuma ieviešanu primārajam mājoklim 100 000 eiro apmērā, kas ļoti lielai daļai Latvijas iedzīvotāju noņemtu nekustamā īpašuma nodokļa slogu. Tā ieviešana joprojām ir atkarīga no Finanšu ministrijas un visas koalīcijas politiskās izšķiršanās," uzsvēra Bordāns.

Pašreiz spēkā esošās kadastrālās vērtības aprēķinātas, izmantojot nekustamo īpašumu darījumus par 2012. un 2013. gadu, savukārt jaunās projektētās kadastrālās vērtības aprēķinātas atbilstoši situācijai tirgū uz 2019. gada 1. jūliju. 

"Apzinoties, ka pandēmija var ietekmēt nekustamā īpašuma tirgu (pārdošanas cenas), esmu uzdevis VZD sekot līdzi situācijai tirgū un rudenī informēt par iespējamajām izmaiņām, ja tādas būs," atklāja Bordāns. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti