Kadastrālās vērtības iesaldē vēl uz diviem gadiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Saeima ceturtdien, 18.maijā, atbalstīja steidzamības kārtā virzītos Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma grozījumus, kas paredz vēl līdz 2020.gadam iesaldēt nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības. Tādējādi plānots novērst nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksājumu pieaugumu tuvākajos gados.

Par likuma grozījumiem visi Saeimas plenārsēdē klātesošie 86 Saeimas deputāti.

Iepriekšējā likuma redakcija paredzēja no nākamā gada mainīt kadastrālo vērtību aprēķina kārtību, nosakot, ka kadastrālā vērtība vidēji ir 85% apmērā no īpašuma tirgus vērtības. Tas paaugstinātu NĪN apmēru. 

Saeimas atbalstītie likuma grozījumi paredz atlikt šīs pieejas spēkā stāšanos uz diviem gadiem – līdz 2020.gadam. Likums virzīts steidzamības kārtībā, lai pašvaldības nesāktu izmantot iepriekš noteikto pieeju kadastrālo vērtību aprēķināšanā.

Saskaņā ar likuma izmaiņām 2014.gadā apstiprinātā kadastrālo vērtību bāze, kas bija spēkā 2016. un 2017.gadā, tiks piemērota arī 2018. un 2019.gada kadastrālo vērtību aprēķinam, informē Saeimas Preses dienestā.

Grozījumi arī nosaka, ka zemei, kuras lietošanas mērķis ir dzīvojamā apbūve (individuālā un daudzdzīvokļu) un kurai reģistrēts apgrūtinājums - kultūras piemineklis -, aprēķinot kadastrālās vērtības 2018. un 2019.gadam piemēros koeficientu "0,7".

Šāds kadastrālās vērtības samazinājums attiektos, piemēram, uz daudzdzīvokļu namiem vai mājām Rīgas centrā, Mežaparkā, atsevišķās vietās Pārdaugavā, kā arī Kleistiem.

Normu, kas paredz kadastrālo vērtību bāzi izstrādāt atbilstoši situācijai nekustamā īpašuma tirgū pirms pusotra gada, piemēros tikai, izstrādājot kadastrālo vērtību bāzi 2020.–2023.gadam.  

Vienlaikus paredzētas arī vairākas atkāpes no šīs kārtības, atsevišķu kadastrālo vērtību zonām un ēku tipiem nākamajos gados tomēr paredzot kadastrālās vērtības pieaugumu.

Vērtības kāpums skartu ēkas, kas pirmreizēji ekspluatācijā nodotas pēc 2000.gada 1.janvāra. Kadastrālās vērtības pieaugums jaunajām ēkām plānots, jo patlaban kadastra vērtība tām nereti ir būtiski zemāka nekā tirgus vērtība – vidēji sasniedzot tikai 39% no tirgus vērtības. Savukārt padomju laikā būvētām ēkām kadastra vērtība vidēji ir daudz tuvāka tirgus vērtībai.

Līdztekus Valsts zemes dienestam līdz 2018. gada 30.martam jānovērš konstatētās nepilnības un jāizstrādā uzlabojumi kadastrālās vērtēšanas metodikā, norāda Saeimas Preses dienestā.

Likuma grozījumi arī noteic, ka turpmāk kadastrālo vērtību bāzi izstrādās un apstiprinās valdība reizi četros, nevis divos gados, kā tas ir pašlaik.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets aprīļa vidū akceptēja Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma grozījumus, kas paredz arī nākamgad un aiznākamgad iesaldēt kadastrālās vērtības, kas tiek izmantotas īpašuma nodokļa aprēķināšanā. Ministri gan neatbalstīja ieceri atbrīvot vienīgo mājokli no NĪN.

Līdzīgs lēmums par kadastrālo vērtību iesaldēšanu pieņemts jau pērn, taču ministrijas un pašvaldību intereses pārstāvošās organizācijas līdz šim nav spējušas atrast visām ieinteresētajām pusēm pieņemamu risinājumu NĪN sistēmas uzlabošanai. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti