Dienas ziņas

Ungārijas vadošā ziņu portāla žurnālisti pamet darbu

Dienas ziņas

Gatavojas Valmieras vasaras teātra festivālam

Talsos cīnīsies pret rādījumu neziņotājiem

Talsos cīnīsies pret rādījumu neziņotājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Slinkums un neapzinība nereti ir iemesli, kāpēc iedzīvotāji neziņo ūdens skaitītāju rādījumus. Lai disciplinētu savus klientus, talsenieki pirmie Latvijā nākuši ar ideju par papildus maksājumu rēķinos. Ar to turpmāk būs jārēķinās tiem novada iedzīvotājiem, kuri rādījumus nenodos trīs mēnešus.  

Katru ceturksni Talsu ūdenim skaitītāju rādījumus nenodod ap 400 abonentu, kas ir gandrīz 10% no visiem klientiem. Pēc trim mēnešiem uzņēmuma darbinieki dodas pie klienta uz mājām – ar cerību nolasīt rādījumus, kas ne vienmēr izdodas. Taču Talsu novada teritorija ir liela, un attālumi starp klientiem var sasniegt vairāk nekā 50 kilometrus.

"Pa šiem gadiem sakrājies tas, ka mēs, strādājot ar klientiem, saprotam, ka tas ir mūsu papildus slogs, ko varētu optimizēt un savu darbu uzlabot," saka SIA “Talsu ūdens” valdes priekšsēdētājs Igors Kude.

Tas ir slinkums un nolaidība, jo cilvēki pieraduši, ka mēs ieradīsimies un rādījumus nolasīsim, uzskata SIA “Talsu ūdens” valdes priekšsēdētājs. Viņš norāda, ka 90% no neziņotājiem parasti ir vieni un tie paši cilvēki. Tāpēc turpmāk, ja rādījumi nebūs nodoti 3 mēnešus un vairāk, klientam būs papildus jāmaksā par uzskaites mezglu kontroliera piekļūšanu adresē.

"Mēs esam sakalkulējuši, ka tās mums ir izmaksas kaut kādi 8 eiro. Katru ceturksni tie jau ir rupji rēķinot 3000 eiro zaudējumi, ko mēs vienkārši darba algās un par transportu samaksājam," norāda Kude.

Latvijas ūdensapgādes un kanalizācijas uzņēmumu asociācija atzīst, ka diemžēl Latvijā patērētāji neapzinās savu lomu ūdenssaimniecības pakalpojumu ķēdē. Precīza padotā un patērētā ūdens bilance ļauj redzēt noplūdes un novērst problēmas sistēmas darbībā. Sarunas, informatīvie materiāli un attālināti nolasāmie skaitītāji, kas gan prasa lielākus ieguldījumus un var sadārdzināt tarifus, ir varianti, kā citviet Latvijā uzņēmumi mēģina cīnīties ar neziņotājiem. Asociācija atbalsta talsiniekus, kas pirmie mēģinās jaunu metodi, taču atzīst, ka šis neesot draudzīgākais risinājums.

"Visi ūdensapgādes uzņēmumi apzinās savas būtībā arī sociālās funkcijas. Ka mums ir pēc iespējas jāmeklē kompromisi un jāmeklē veidi kā vārdiski pārliecināt cilvēkus. Bet, acīmredzot, šis ceļš nav izdevies šobrīd Talsos, un tiek meklēti citi risinājumi. Un arī šajā risinājumā tas pat nav mērķis sodīt vai iekasēt papildus līdzekļus. Mērķis ir vienkārši motivēt un disciplinēt," pauž Latvijas ūdensapgādes un kanalizācijas uzņēmumu asociācijas (LŪKA)  izpilddirektors Sandis Dejus.

Stingrākie nosacījumi Talsu novada iedzīvotājiem stāsies spēkā ar 1.augustu. Ja uzņēmums konstatēs objektīvus neziņošanas iemeslus, piemēram, skaitītāja atrašanos grūti pieejamā vietā, papildus maksājums netiks piemērots.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti