Labrīt

Durvis ver renovētais Rīgas Porcelāna muzejs

Labrīt

Ieklausieties un nenoraidiet uzreiz! Kā klājas Latvijas patvēruma meklētājiem

Ministrs: Ieguldījumi aviosabiedrībā "airBaltic" tiks veikts pakāpeniski

Satiksmes ministrs cer, ka līdz 2024. gadam «airBaltic» akcijas sāks kotēt biržā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija) cer, ka līdz 2023.-2024. gadam notiks nacionālās aviokompānijas "airBaltic" akciju sākotnējais publiskais piedāvājums biržā. To ministrs atzina intervijā Latvijas Radio.

Pēc viņa teiktā, aviokompānijas akciju kotēšanu biržā minētajā laikā varētu sākt pie nosacījuma, ja situācija aviācijas nozarē būs ar "pozitīvu virzienu" un "airBaltic" spēs parādīt gan obligāciju īpašniekiem, gan citiem interesentiem, ka uzņēmums ir sekmīgs, biznesa plāns tiek izpildīts, tad 2023.-2024. gads "varētu būt tas laiks, kad aviokompānijas akcijas sākotnējā publiskā piedāvājuma veidā varētu tikt kotētas biržā".

"Optimistiskais scenārijs ir, ka atkopšanās [no Covid-19 krīzes] notiks pāris gadu laikā.

Mēs pieņemam, ka 2023., 2024. varētu būt tie gadi, kad "airBaltic" saimnieciskā darbība, biznesa plāna izpilde, biznesa modelis varētu būt pievilcīgs investoriem,

ja, protams, nenotiks būtiskas svārstības tirgū vai kaut kas tāds, ko mēs tagad nevaram prognozēt," skaidroja Linkaits.

Runājot par valsts plānoto ieguldījumu aviokompānijas pamatkapitālā līdz 250 miljonu eiro apmērā, Linkaits sacīja, ka pašlaik tiek gaidīts Eiropas Komisijas (EK) saskaņojums. Taču, cerams, ka jūnija laikā šis saskaņojums tiks saņemts.

Aviokompānijai nepieciešamā atbalsta aplēšanā ņemts vērā "airBaltic" biznesa plāns, šā gada zaudējumu apmērs Covid-19 izraisītās krīzes dēļ un kompānijas darbības nodrošināšanai nepieciešamais finansējums nākamajā gadā. Valsts ieguldījumu aviokompānijā plānots veikt pakāpeniski, piebilda ministrs.

KONTEKSTS:

No 15. maija Baltijas valstis atvēra robežas – ir atļauts atsākt starptautiskos pasažieru gaisa, jūras, autobusa un dzelzceļa pārvadājumus no Lietuvas un Igaunijas, kā arī uz Lietuvu un Igauniju. No 12. jūnija tām pievienojās Polija, atverot robežu ar Lietuvu.   

Latvijā līdz 9. jūnijam bija izsludināta ārkārtējā situācija koronavīrusa izraisītās saslimšanas Covid-19 izplatības dēļ. Tostarp kopš 17. marta apturēti starptautiskie pasažieru pārvadājumi, kas tagad tiek atjaunoti.

Nacionālā lidsabiedrība “airBaltic” plānoja atbrīvot no darba aptuveni 700 darbinieku, kas ir gandrīz trīsreiz vairāk, nekā kompānija paziņoja iepriekš. Šādu rīcību uzņēmuma “ieziemošanai” atbalsta Satiksmes ministrija. “airBaltic” prezidents sola gada laikā atlaistos pieņemt atpakaļ darbā, tomēr izskan arī prognozes, ka aviācijas nozare tik ātri pēc krīzes neatkopsies, ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums “De facto”.  "airBaltic" līdz oktobrim atcēlusi 50% lidojumu.

"airBaltic" apstiprinājusi jauno uzņēmuma biznesa plānu "Destination 2025 CLEAN", paredzot atgriešanos pie izaugsmes un pārvadājumiem ar 50 lidmašīnām līdz 2023. gada beigām,.

Latvijas valstij pieder 80,05% "airBaltic" akciju, bet finanšu investoram, Dānijas uzņēmējam Larsam Tūsenam piederošajam "Aircraft Leasing 1" - gandrīz 20% akciju. Līdz ar jauno valdības ieguldījumu Latvijas valsts līdzdalība "airBaltic" palielināsies no 80,05% līdz 91%.

Pašlaik aviokompānijas pamatkapitāls ir 256,473 miljoni eiro. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti