Panorāma

Polijas premjers Baltijas valstīs brīdina par ģeopolitisko krīzi

Panorāma

Polijas musulmaņi: "Kāpēc viņi paši metas ugunī?"

Sāksies pieteikšanās Covid-19 atbalstam

Sākas pieteikšanās Covid-19 atbalstam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No pirmdienas, 22. novembra, uzņēmēji un pašnodarbinātie var pieteikties Covid-19 atbalsta programmām. Lai saņemtu atbalstu, ieņēmumu kritumam oktobrī un novembrī jābūt vismaz par 20%. Ekonomikas ministrija lēš, ka naudu varētu izmaksāt pēc divām vai trim nedēļām, kad programmas būs ieguvušas Eiropas Komisijas saskaņojumu.

Atbalsta apmērs būs atkarīgs no tā, cik uzņēmums samaksājis darbaspēka nodokļos. Maksimālā atbalsta summa būs 250 000 eiro. 22. novembrī Valsts ieņēmumu dienests sāks pieņemt pieteikumus diviem atbalsta pasākumiem – apgrozāmo līdzekļu grantiem un subsīdijām darba algām. Ja granta summa plānota virs 100 000 eiro, tad gan pieteikumu varēs iesniegt tikai no 25. novembra. Valsts atbalstu varēs saņemt tikai nozares, kuras skar ārkārtējās situācijas ierobežojumi. Galvenais kritērijs ir apgrozījuma kritums par 20% oktobrī un novembrī, salīdzinot ar iepriekšējiem trim mēnešiem vai arī kritums par 30% salīdzinot ar pagājušo gadu.

“Ja uzņēmumam izpildās ieņēmumu kritums, tad uzņēmumi var pieteikties abiem atbalsta veidiem. Par subsīdijām vēl runājot, tur ir vēl papildus kritērijs – vakcinācija,” pastāstīja Valsts ieņēmumu dienesta pārstāve Inta Vagale.

Tiem, kam nepieciešams atbalsts pieteikuma aizpildīšanā, VID savā "Youtube" kanālā pirmdien plkst.11 tiešraidē skaidros pieteikšanās kārtību.

VID speciāliste Inta Vagale
00:00 / 00:41
Lejuplādēt

Ekonomikas ministrija norādīja, ka dīkstāves pabalstus faktiski aizstāj 50% algu subsīdija, jo to varēs saņemt par diviem pilniem mēnešiem, savukārt stingrie ierobežojumi, kuru atbalsts kompensē, ilga vienu mēnesi.

Ministrija kā vienu no iemesliem, kādēļ dīkstāves pabalsti nav ieviesti, minēja to, ka iepriekš darbiniekus bijis grūti atgriezt darbā. “Mēs mēģinām meklēt tādas atbalsta formas, kas tomēr motivē meklēt iespējas šos cilvēkus, kas nevar strādāt, tomēr meklēt daļējas nodarbinātības iespējas,” skaidroja Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Raimonds Lapiņš.

Aptuveni divas trīs nedēļas VID apstrādāšot pieteikumus.

Līdz tam vajadzētu būt arī Eiropas Komisijas saskaņojumam, lai atbalstu varētu izmaksāt, norādīja Ekonomikas ministrija.

Savukārt vēlāk tiks ieviesta vēl viena atbalsta programma tirdzniecības un sporta centriem, kā arī kultūras vietām. Šajos gadījumos atbalsta sasaiste ar darbaspēka nodokļiem nederot, jo lielākās izmaksas uzņēmējiem veido dārgā infrastruktūra. 

“Šīm trīs grupās atbalsts ir tirdzniecības centriem 15 eiro par kvadrātmetru, sporta centriem un kultūras vietām – 25 eiro par kvadrātmetru, un tas ir garākam atbalsta periodam. Papildus ir nosacījumi tirdzniecības centriem, ka ir obligāti jāiedod vismaz 50% atlaides tiem veikaliem, kas atrodas šajos tirdzniecības centros, ja viņi grib saņemt šo atbalstu,” skaidroja Lapiņš.

Atbalstam par infrastruktūras platību uzņēmēji varēšot pieteikties ap decembra sākumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti