Pasaules panorāma

Lietuvas sankciju režīms: peļņa pret principiem

Pasaules panorāma

Īres tirgus krīze Vācijā

Cīņa ar naudas atmazgāšanas mašīnu Igaunijā

REPORTĀŽA: Igaunijā plašumā vēršas naudas atmazgāšanas skandāls «Danske Bank»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem un 6 mēnešiem.

Igaunijā plašumā vēršas nerezidentu naudas atmazgāšanas skandāls “Danske Bank” Igaunijas filiālē. Tā apjoms vērtējams nevis desmitu, kā sākotnēji lēsts, bet vairāk nekā 130 miljardu eiro vērtībā. Igaunijas finanšu institūcijas pauž bažas, ka šis skaitlis vēl var pieaugt. Tikmēr Dānijas parlamentā sākusies bijušo bankas amatpersonu uzklausīšana, kas atklāj arvien jaunu informāciju.

Par iespējamo naudas atmazgāšanu “Danske Bank” Igaunijas filiālē vairāku gadu garumā ziņas izskanēja jau pērn. Tolaik tika runāts par relatīvi “nelielām summām”, kas atmazgātas bankā. Tomēr tagad galvenais ziņotājs par situāciju bankā paziņoja, ka naudas atmazgāšanas vēriens lēšams 130 miljardu eiro apmērā. 

Igaunijas finanšu uzraudzības institūcijas un policija naudas atmazgāšanas problēmām pievērš pastiprinātu uzmanību. Kā intervijā "Pasaules Panorāmai" atklāja Igaunijas policijas pārstāvis, ik dienas tiek saņemtas vairākas ziņas par iespējamām nelikumībām finanšu darījumos. 

"Mēs ik gadu saņemam vismaz piecus tūkstošus ziņojumu par iespējamiem naudas atmazgāšanas gadījumiem. No tiem aptuveni divi tūkstoši ir par aizdomīgiem naudas pārvedumiem starp bankām, bet pārējie ziņojumi ir par cita veida banku operācijām," skaidroja Igaunijas policijas Finanšu izlūkošanas vienības vadītājs Madis Reimands.

Naudas atmazgāšana caur Dānijas bankas Igaunijas filiāli notika laika posmā no 2007. līdz 2015. gadam, taču par to radās aizdomas pirms četriem gadiem. Likumsargi norāda, ka lielākā daļa naudas atmazgāšanas operācijās iesaistīto meklējami aiz mūsu austrumu robežas. 

"Lielākajā daļā mums zināmo naudas atmazgāšanas gadījumu ir iesaistītas nerezidentu kompānijas, kā arī šo firmu augsta ranga amatpersonas no bijušās Padomju Savienības valstīm un Krievijas. Tomēr naudas pārvedumu nodrošināšanā ir iesaistītas arī atsevišķas igauņu kompānijas," pastāstīja Reimands. 

"Danske Bank" skandāls ir ieguvis jau globāla mēroga aprises. Bankai uzmanību pievērsusi arī ASV Tieslietu ministrija, jo ar banku iepriekš bija saistītas arī trīs amerikāņu bankas. Tās gan iepriekš pārtrauca sadarbību, jo, piemēram, banka “JPMorgan” 2013. gadā secināja, ka “Danske” dolāru transfēri neatbilst ASV pret naudas atmazgāšanu vērstajiem noteikumiem. 

Šīs lietas galvenais ziņotājs ir bijušais “Danske Bank” Baltijas nodaļas tirdzniecības sektora vadītājs Hovards Vilkinsons. Viņš norāda, ka liela daļa no Krievijas “naudas atmazgāšanas mašīnas” uzņēmumiem bija reģistrēti ofšoros jeb teritorijās, kurās nav jāmaksā nodokļi, piemēram, Belizā un Britu Virdžīnu salās. Aizdomīgie transfēri notika gan uz, gan no “Danske” bankas. 

Viņš jau 2014. gadā bija uzzinājis par nelikumībām bankā, tādēļ ziņoja par to tiesībsargājošajām iestādēm. Tomēr apjomīgajos naudas atmazgāšanas apjomos viņš vaino bankas neieinteresētību. 

"Man šajā lietā ir morāla atbildība – dalīties ar informāciju ar Dānijas parlamentu un iedzīvotājiem. Tas ir apkaunojums, ka vēl četrus gadus vēlāk šis skandāls turpinās. Mans vārds tiek plaši locīts visos laikrakstos, lai gan es to nevēlos. Pēc šī skandāla – kurš gan vēl Dānijā vai Igaunijā vēlēsies ziņot par šādiem gadījumiem?" uzsvēra Vilkinsons.

Izmeklēšanā jau pašlaik ir iesaistītas četras valstis – Igaunija, Dānija, Lielbritānija un ASV. Eiropas banku virsuzraugs izmeklē arī Dānijas un Igaunijas banku uzraudzības institūciju darbu, vērtējot, vai abas valstis pietiekami rīkojušās, lai novērstu vērienīgo naudas atmazgāšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti