Labrīt

"Sēžām uz čemodāniem un nomierinošiem līdzekļiem." Reportāža no Harkivas

Labrīt

Saules parku attīstīšanā uzņēmumiem netrūkst izaicinājumu

Rotko muzejs Daugavpilī atklās jauno Vasaras izstāžu sezonu

Rotko muzejs Daugavpilī atklāj jauno vasaras izstāžu sezonu

Piektdien, 31. maijā, pulksten 16.00 Rotko muzeja pagalmā tiks svinīgi atklāta vasaras izstāžu sezona. Tā būs pirmā izstāžu sezona muzeja statusā. Šajā vasarā būs skatāmi četri jauni, ļoti dažādi projekti gan glezniecības, gan citas laikmetīgas mākslas izpausmēs un no dažādām pasaules valstīm – Latvijas, Lielbritānijas un Ķīnas.

Dzīvas asinis, dzīvs lietus ūdens, daudz ekspresijas un krāsu, tā var raksturot jauno sezonu Rotko muzejā Daugavpilī.

Vasaras izstāžu sezonas mākslas darbi pakāpeniski kārtojas un izvietojas sev paredzētajās Rotko muzeja izstāžu telpās.

"Vasaras izstāžu sezona – četri lieli projekti. Ļoti dažādi – gan glezniecība, gan citas dažādas laikmetīgās mākslas izpausmes, no dažādām pasaules malām. Izstāde nebūs garlaicīga, tajā būs ko redzēt – ļoti krāšņa, spilgta, interesanta ikvienam interesentam, vasarā iegriežoties Rotko muzejā un apskatoties, kas jauns un aktuāls Latvijā un pasaulē," ieskicē muzeja Mākslas departamenta speciāliste Inita Paegle.

Rotko muzejam, jau muzeja statusā esot, tā būs pirmā izstāžu sezona, atklāj Rotko muzeja direktors Māris Čačka: "Pēc mūsu zīmola maiņas tā četros lieliskos izstāžu projektos stāsta par dzīves ritumu, par laika ritumu, par gadalaika nomaiņu. Tas nav burtiski jāuztver, bet savā ziņā gribas šīs līdzības savilkt ar vasaras pilnbriedu. Ar vasaras izteikti zaļo, bet nekas no zaļā nav izstādēs. Bet izstāžu projekti ir uzrunājoši. Ir noteikti jāizceļ Ineses Brants jubilejas izstāde "Laika dimensijas". Tajā atklāsies sasaiste viņas apgleznotajam porcelānam ar mūsu cietokšņa vidi, ar paņemtajām cietokšņa tekstūrām vecajās sienās, kuras nav sagaidījušas savu renovācijas laiku. Jo māksliniekus tas iedvesmo."

Līdztekus ar pieredzes vainagotās keramiķes Ineses Brants jubilejas izstādi "Laika dimensijas" plašā rokrakstā Rotko muzejā atklāsies arī Latvijas mākslinieku grupas izstāde ar nosaukumu "Ak, figūra, ar ko tu vakardien draudzējies?". Tajā apkopoti 21 mākslinieka darbi, un šī izstāde būs Latvijas mākslas radošuma uzplaiksnījums laikmetīgās mākslas izpausmēs, saka Aivars Baranovskis, muzeja ekspozīciju un izstāžu kurators: "Ir liels prieks par Ingas Šteimanes kūrēto izstādi, kura apvieno dažus no būtiskākajiem šodienas Latvijas māksliniekiem. Tas ir šā brīža Latvijas mākslas skatījums, kā šodienas mākslinieki strādā ar figūras fenomenu."

Mākslinieki šajā izstādē piedāvā daudzveidīgus figūras iemiesojumus – no bronzas lējumiem, keramikas un kažokādu veidojumiem līdz pat ilustrācijām, gleznām un kino. Māris Čačka stāsta: "Mēs sastapsim dažādus māksliniekus: Diāna Adamaite, Kristaps Ancāns, Arnis Balčus, Aigars Bikše, Kristians Brekte, Sigita Daugule, Roberts Diners un Lilija Dinere, Kristaps Epners, Miķelis Fišers, Gints Gabrāns, Ieva Iltnere, Jānis Mitrēvics, Ernests Kļaviņš, Plastic Afterlife (Kristians Aglonietis, Patrīcija Māra Vilsone) & Agate Tūna, Krišs Salmanis, Sabīne Vernere, Evelīna Vida, Paula Zvane. To apkopojusi kuratore Inga Šteimane, savā ziņā veidojot stāstu no dzīves rituma būtības, apspēlējot figūru gan tiešā nozīmē, gan filozofiskā nozīmē. Šeit būs gan virkne video darbu, gan tēlniecība, glezniecība un grafika kā lielisks Latvijas mākslinieku sniegums."

Rotko muzejs. Vasaras izstāžu sezona
Rotko muzejs. Vasaras izstāžu sezona

Līdz ar Latvijas mākslinieku darbiem šo izstāžu sezonu Rotko muzejā kuplinās vēl divi ārvalstu projekti. Viens no tiem ar tēmu – kad Austrumi satiek Rietumus. Tā, kā stāsta Inita Paegle, ir izstāde "Turpu šurpu: Taņ Pina māksla": "Ķīnas māksla neatstās vienaldzīgus redzēt izslāpušos un tieši laikmetīgās abstraktas mākslas gribēt redzošos – glezniecības spilgtos triepienus un filozofiju. Mākslinieka darbi izceļas ar abstraktām formām, krāsām un kompozīcijām. Viņa radošo izaugsmi jūtami ietekmējis arī Marks Rotko, tādēļ abu mākslinieku "sastapšanās" Rotko muzeja izstāžu zālēs nav nejaušība."

Otrs ārzemju projekts ir meditācijas izstāde "Dvēseles gadalaiki", kurā mākslas darbi izceļas ar košiem, pašas autores izgatavotiem pigmentiem un organiskas izcelsmes materiāliem, piemēram, medu vai dzīvnieku asinīm. Māris Čačka atklāj: "Latīņamerikas astoņdesmito gadu mākslinieku paaudzes pionieres ar Brazīlijas izcelsmi Karinas Lambrehtas, kas šobrīd dzīvo un strādā Londonā, izstāde "Dvēseles gadalaiki" parādīs viņas dabas tvērumu abstraktās kompozīcijās, kur šos krāsu laukums viņa klāj, izmantojot dabas materiālus, tostarp lietusūdeni, augsni, dzīvnieku asinīm un medu. Tā ir tāda sava veida ekotēma, kas iziet caur klasisko, bet abstraktā rokrakstā veidoto glezniecību, kas ļoti daudzu uzrunās."

Rotko muzeja apmeklētājiem jārēķinās, šajā reizē būs izstāžu zāles ar vecuma ierobežojumu, jūtīgu saturu. "Būs marķēts, ka šī izstāde ar vecuma ierobežojumu jeb jūtīgu, sensitīvu saturu. Atsevišķi darbi var būt tādi, kas var kādu provocēt," teic Māris Čačka.

Vasaras izstāžu sezona tiks atklāta jau šo piektdien, 31. maijā, pulksten 16.00 Rotko muzeja pagalmā un būs skatāma līdz 25. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti