Dienas ziņas

Rēzeknes patversmes-atskurbtuves labiekārtošana turpinās

Dienas ziņas

Cilvēki aktīvi labiekārto pagalmus

Preiļos vērtē uzņēmējdarbības vidi

Preiļu šūšanas uzņēmumā viesojas Izraēlas vēstniece

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Izraēlas vēstniece Latvijā vizītēs Latgalē līdz šim biežāk apmeklējusi lielākās novada pilsētas, bet nu pirmo reizi viesojās Preiļos. Šajā reizē vērtētas reģiona uzņēmējdarbības iespējas, un Preiļos viņa apmeklēja vienu no lielākajiem darba devējiem. Šūšanas uzņēmums šobrīd nodarbina vairāk nekā simt cilvēkus. Tā vadība atzīst, ka, neraugoties uz augstiem bezdarba rādītājiem, atrast speciālistus ir grūti.

Preiļos katru nedēļu top ap 4000 apģērbu izstrādājumu – tā Izraēlas vēstniecei Lironnei Bar-Sadē un reģionālās vizītes darba grupai par SIA “VS Teks” darbību stāstīja uzņēmuma saimnieks Valdis Skujiņš. Uzņēmums Preiļos darbojas 21 gadu un specializējies apģērbu ražošanā, kā arī šūšanā.

Visu gatavo produkciju no Preiļiem eksportē uz Skandināvijas valstīm. “Tie ir gan moderni, pārsvarā vīriešu apģērbi, gan formas tērpi. Tie ir dāņu policijai, dāņu muitai, Nīderlandes policijai, Nīderlandes muitai, zviedru armijai,” stāsta Skujiņš.

Gadu gaitā uzņēmumā daļa iekārtu modernizēta, bet darbinieku skaits tik un tā saglabāts liels. Aiz “Preiļu siera” tas ir otrais lielākais darba devējs Preiļu novadā un šobrīd nodarbina 116 cilvēkus. Lai arī reģionā arvien ir salīdzinoši augsts bezdarba līmenis, labus speciālistus atrast nav viegli, uzņēmumam joprojām trūkst vismaz 20 darbinieku.

“Cilvēki negrib strādāt. Tas ir mans viedoklis. Kad mēs ar domi, piemēram, rīkojam dažādas tikšanās, ļoti daudz atnāk bezdarbnieki. Pēc tam uz nedēļām divām, trijām viņš parādās arī pie mums. Bet, kad ir jāsāk kaut kas mācīties, tad no tiem 20-30 cilvēkiem, kas ir sākuši, čiks vien iznāk,” saka Skujiņš.

“Es zinu, ka daudzām mazām pilsētām nav viegli noturēt cilvēkus lielo pilsētu un citu Eiropas Savienības valstu ietekmes dēļ. Ja kompānija maksās vairāk naudas, cilvēki nāks un strādās šeit. Bet, ja viņi maksās vairāk, viņi nebūs spējīgi eksistēt, jo nebūs nekādas peļņas. Un tad būs jāslēdz ciet, un nevienam nebūs darba. Tā ir grūta situācija, kur ir grūti arī ko ieteikt. Ja būtu tam viegls risinājums, cilvēki jau to būtu izmantojuši,” pauda Izraēlas vēstniece Latvijā Lironne Bar-Sadē.

Atalgojums šūšanas uzņēmumā svārstās no 380 eiro pirmajos darba mēnešos līdz pat 800 eiro pieredzējušiem darbiniekiem. Daļai cilvēku trūkstot pacietības, un viņi vēlas uzreiz strādāt par augstāko atalgojumu, kas arī ir viens no iemesliem, kāpēc speciālistu trūkst.

Šuvējas, kuras uzņēmumā strādā jau kopš tā pirmsākumiem, atzīst, ka darba process ir sarežģīts, taču apgūstams. “Es strādāju jau 19 gadus. Lūk, vēlreiz pārbaudu jauno produkciju. Jaunieši ne īpaši grib šeit strādāt. Visi aizbrauc projām,” stāsta  “VS Teks” darbiniece Raisa.

“Es gludinu džemperus, skaitos tvaika operators. Tādā profesijā strādāju 17 gadus. Tepat dzīvoju netālu. Nav grūti – kas grib, tas iemācās. Es jau pieradu vispār, tīri labi. Var iemācīties, meitene nesen strādā,” stāsta uzņēmuma darbiniece Ināra.

Kā viens no risinājumiem darbinieku piesaistē varētu būt speciālas mācību klases izveide topošajiem šuvējiem. Bet Izraēlas vēstniece turpmāk apņēmās informēt Preiļu novadu par jaunām iespējām un projektiem saistībā arī ar uzņēmējdarbības attīstību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti