Preiļu novadā plāno sabalansētu budžetu; dome grib aizņemties miljonu eiro pils sakārtošanai

Šī gada budžets Preiļu novada pašvaldībai būs 32 miljonu eiro apmērā. Visam naudas nepietiks – trūks līdzekļu lauku ceļiem un pašvaldības policijas tehniskajam aprīkojumam. Viena no budžeta prioritātēm vietvarai būs Preiļu pils pārbūves pabeigšana, lai nākamgad varētu pilnībā vērt vaļā pils durvis apmeklētājiem. Domes opozīcijas deputāti šādu budžetu neplāno atbalstīt, arī daļai iedzīvotāju ir šaubas par šādu prioritāti un aizņēmumu tai.

Preiļu novada budžets plānojas sabalansēts; dome grib aizņemties miljonu eiro pils sakārtošanai
00:00 / 04:28
Lejuplādēt

Šonedēļ, 16.februārī, gada svarīgāko finanšu dokumentu plāno pieņemt Preiļu novada dome. Atšķirībā no citām Latgales kaimiņu pašvaldībām, kur budžetos deficīta robs vai gaidāmi smagi lēmumi ar štatu mazinājumu vai pat pāreju uz četrām darbadienām nedēļā, Preiļiem izdosies apstiprināt sabalansētu budžetu, pārliecināts ir Preiļu novada pašvaldības izpilddirektors Aigars Zīmelis.

"Mums šis budžets nācis salīdzinoši viegli. Mēs neplānojam aizņemties naudu, lai nodrošinātu pašvaldības darbu. Mūsu budžetā ieņēmumi un izdevumi ir sabalansēti," sacīja Zīmelis.

Tiesa, visam līdzekļu nepietiks, un būs jomas, kur to trūks. "Mums ir nepietiekoši līdzekļu lauku ceļiem, arī drošības jomā. Mums ir pietiekoši līdzekļu, lai uzturētu pašvaldības policiju esošajā līmenī, bet, lai ietu uz priekšu, mēģinātu tehniski aprīkot, lai situāciju varētu preventīvi monitorēt, nepieciešams vēl liels darbs," sacīja pašvaldības izpilddirektors.

Preiļu novada dome
Preiļu novada dome

Kā vienu no prioritātēm pašvaldībā šogad izvirza Preiļu pils būvdarbu pabeigšanu. Pils atjaunošanai līdz šim jau ir ieguldīti gandrīz divi miljoni eiro: atjaunota Preiļu pils fasāde un saremontēts pirmais stāvs komercdarbības attīstības nodrošināšanai, pielāgojot to restorāna un gastronomijas tūrisma pakalpojumu sniegšanai. Atlicis savest kārtībā pils otro un trešo stāvu.

"Pamats ir izdarīts, atlicis vēl sakārtot grīdas, sienas, griestus. Apkure ir ievilka, komunikācijas arī – elektrība, ūdens ievilkts, apgaismojums. Un arī teritorija jau daļēji savesta kārtībā," pastāstīja Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja vēsturniece Ilona Vilcāne.

Uzņēmējiem, kas potenciāli varētu strādāt pilī, esot svarīgi, lai tā pilnībā tiktu savesta kārtībā, jo līdz šim izsoles bijušas bez iznākuma. Pilij esot jābūt apsaimniekotai, nevis iekonservētai.

"Lai tā pils arī turpmāk būtu, tajā ir nepieciešama dzīvība. Ja tā tiek vienkārši iekonservēta, tad tā nonāks tādā bēdīgākā stāvoklī. Lai objekts būtu, ir jābūt dzīvībai, darbībai, aktivitātei gan cilvēkam, kuram tas būtu pieejams, gan vietai, lai būtu tas cilvēks, kurš te nāktu un to visu uzturētu un saglabātu," sacīja Vilcāne.

Pēc būvnieku aplēsēm, pils otrā un trešā stāva remontam nepieciešams vairāk nekā viens miljons eiro. Šādu summu Preiļu novada dome plāno šogad aizņemties Valsts kasē.

Nepieciešamību skaidroja domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns (apvienība "Iedzīvotāji", Latvijas Reģionu apvienība un Jaunā konservatīvā partija): "Kā prioritāro aizņēmumu to plānojam šogad ņemt Valsts kasē. Un tam no pašvaldības budžeta nepieciešams 15% līdzfinansējums, ko mēs nodrošināsim. Apzinos, ka ieguldījums ir apjomīgs, bet no finanšu vadības viedokļa nav nekas sliktāks kā nepabeigts, iesaldēts projekts."

Vai ir piemērotākais laiks pašvaldībai ņemt aizņēmumu, un vai izvirzītās prioritātes ir svarīgas? To Latvijas Radio vaicāja Preiļu novada iedzīvotājiem.

"Preiļu pili vajadzētu sakārtot, bet vai miljonu? Jāskatās, kādi atdošanas termiņi, procentu nosacījumi. Jāizvērtē, gan jau tas ir izvērtēts, es tā domāju. Bet sakārtot vajag."

"Jāskatās, kā ir citur un kādas ir citas prioritātes, varbūt svarīgākas. Pils ir smuka, jautājumu nav, bet jāskatās, kas svarīgāk, – varbūt izglītība bērniem. Pils varētu pagaidīt."

"Ja iesākts ir, tad vajag pabeigt. Nevis iesaldēt uz kādiem 2030 gadiem, ka nekas nenotiek. Tomēr pēc 20 gadiem tas miljons vairs nebūs tāds miljons, kāds tas ir šobrīd."

Trešdaļa Preiļu novada domes deputātu šī gada pašvaldības budžetu, tostarp aizņēmumu pilij, varētu neatbalstīt, prognozē Lauris Pastars – domes deputāts no partijas "Latvijas attīstībai". "Es noteikti neatbalstīšu, tāpat kā vēl kādi 5–6 deputāti. Tagad ir tādi laiki, kad arī tie kredītprocenti ir diezgan dārgs pasākums. Ja ņemt miljonu, tad pusotrs būs jāatdod. Protams, pastāv riski, ja pils atjaunošana tiks iesaldēta un kādu laiku tur nekas nenotiks," sacīja Pastars.

Preiļu domes vadība cer, ka aizņēmums sevi attaisnos un darbi sāksies jau šogad. Paralēli tiks uzsākts arī jauns pārrobežu projekts.

"Kad pils kā komplekss tiks pabeigta, tad tā varēs arī kādu pievienoto vērtību dot. Un tad arī tas ieguldījums attaisnosies. Šobrīd gatavojam pēdējās nianses tehniskajā dokumentācijā. Šomēnes, februārī, izsludināsim iepirkumu, ceram, ka jau maijā noslēgsim līgumu par būvdarbiem, un nākamā gada pirmajā ceturksnī plānojam, ka būvdarbi tiks noslēgti. Un pils 2025. gada vasarā pilnvērtīgi kā daudzfunkcionāls centrs būs nodota sabiedrības rīcībā," sacīja Vucāns.

Preiļu pili novada dome ir definējusi kā vienu no prioritāriem kultūras objektiem novadā, kuram būšot pienesums Preiļu attīstībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti