Par spīti termiņa pārlikšanai, pašvaldības NĪN iekasē pēc plāna

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sākoties Covid-19 krīzei, lielākā daļa Latvijas pašvaldību divas reizes pieņēma lēmumu pārcelt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) samaksas termiņu. Neskatoties uz to, pašvaldības šo nodokli iekasē pēc plāna.

Par spīti termiņa pārlikšanai pašvaldības NĪN iekasē pēc plāna
00:00 / 03:22
Lejuplādēt
Aptaujātās pašvaldības atzina, ka, lai arī sniegta iespēja atlikt NIN maksājumu, lielākā daļa juridisko un fizisko personu samaksu veica līdz šim ierastajā kārtībā. Turklāt nereti samaksāja visu summu uzreiz par gadu, nevis sadalīja to mazākos maksājumos.

Liepājas pašvaldība, tāpat kā lielākā daļa citu Latvijas pašvaldību, divas reizes pieņēma lēmumu, kas deva zaļo gaismu maksājuma termiņa atlikšanai.

"Tas tika darīts ar tādu domu, lai cilvēkiem krīzes laikā ļautu nemaksāt, pārcelt uz vēlāku laiku, bet arī lai tas vēlākais laiks būtu sadalīts, lai nav vienā maksājumā un nerastos grūtības samaksāt. Jāsaka, ka tas nostrādāja," teica  Liepājas pilsētas pašvaldības izpilddirektors Ronalds Fricbergs.

Viņš atklāja, ka termiņa atlikšanu vairāk izmantoja juridiskas personas, kam maksa par NĪN nereti mērāma vairākos tūkstošos eiro. Uzņēmēji krīzes laikā skaitīja naudu un atlika maksājumu.

"Bet, ja skatās kopumā, kā ir izpildījies, tad es varu teikt, ka 96% no gada plāna ir izpildījies. Lai gan faktiski augustā būtu jāsasniedz tikai puse no gada plāna. Mums acīmredzot būs jāveic grozījumi un jāpalielina plāns. Tur vēl ir dažādi apstākļi. Mēs uzlikām paaugstinātu nodokļu maksājumu tām personām, kas nav deklarētas. Mums ir ļoti daudz lietuviešu Liepājā, kas ir sapirkuši īpašumus un šobrīd te uzturas. Un, kad viņi uzturas, tad veic arī šos maksājumus," klāstīja Fricbergs.

Fricbergs uzsvēra, ka Liepājas iedzīvotājiem maksāšanas kultūra krīzes laikā ir laba un arī NĪN maksājumi nav ļoti lieli – no dažiem desmitiem eiro gadā līdz simtam.

Savukārt Rīgas pašvaldība NĪN iekasēšanā sasniegusi 57% no gada kopējā plāna, kas šogad ir 106 miljoni eiro.

Rīgas domes pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšnieks Ilmārs Ziedonis teica, ka iespēju atlikt maksājumu izmantojuši samērā maz nodokļu maksātāju.

"Mēs esam saņēmuši 485 iesniegumus: 306 no juridiskām personām un 179 no fiziskām personām. Apjoms ir neliels," vērtēja Ziedonis. Viņš teica, ka Rīgā kopumā ir ap 270 tūkstoši nodokļu maksātāju, līdz ar to par ieņēmumu izpildi pašvaldība ir optimistiska.

"Kopējā summa, kas tiek pārlikta uz nākamajiem periodiem, ir ap trīs miljoniem eiro, kas faktiski būtu iekasējami šajā gadā," atzina Ziedonis.

Arī Daugavpilī pavisam nesen beidzies 2. ceturkšņa maksāšanas termiņš, un domes sabiedrisko attiecību pārstāve Inese Saveļjeva stāstīja, ka nodokļu iekasēšana norit raiti.

"Tomēr iedzīvotāji ir diezgan kārtīgi maksājuši nodokļus, un pašlaik budžetā jau ir ieņemti vairāk nekā divi miljoni eiro, kas veido 75% no ieplānotajiem ieņēmumiem," atzina Saveļjeva.

Tomēr, ja salīdzina ar 2019. gada attiecīgo periodu, tad Daugavpils pašvaldībā ieņēmumi par NĪN ir par 8% mazāki. Arī Rīgas pašvaldībā kritums ir par 7%. Taču kopumā uzrunātie pašvaldību pārstāvji ir optimistiski un prognozē, ka NĪN ieņēmumu plāns šogad izpildīsies.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti