Ministrs par autoratlīdzību reformu: Ja nespēsim vienoties, varētu atlikt izmaiņas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ja mēs nespēsim vienoties par tām lietām, par kurām vēl ir jāvienojas attiecībā uz autoratlīdzības nodokļa izmaiņām, plānotās izmaiņas varētu atlikt līdz 2022.gadam, intervijā LTV raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība).

Viena no izskanējušajām iebildēm saistībā ar plānotajām izmaiņām bija par minimālo sociālo iemaksu 170 eiro apmērā. Šī bija viena no vājām vietā, par ko daudz diskutēts, atzina Puntulis, sakot, ka pašlaik šis jautājums esot atrisināts: “Šī starpība, kas pietrūkst līdz konkrētai summai, no šīs starpības būtu jāmaksā tikai 10%.”

Tāpat ministrs atzina, ka bijusi kļūda saistībā ar “neattiecināmām izmaksām uz pasīvām autortiesībām”. Arī tas esot atrisināts.  

“Treškārt, dienaskārtībā ir jautājums par kompensējošo mehānismu, kas manā uztverē, būtu pareizākā lietu kārtība,” sacīja politiķis.

Viņš pauda, ka līdz piektdienai centīsies vienoties “par tām lietām, par kurām vēl ir jāvienojas, kuras nav ideālas”. Ja tas neizdosies, viņš piekrita, ka plānotās izmaiņas varētu atlikt, piemēram, līdz 2022. gadam.

“Atbalsts kultūrai ir jāsniedz, un kultūra mums visiem ir ļoti būtiska, tā ir mūsu valsts pastāvēšanas pamats. Taču atbalsts kultūrai nav jāsniedz ar deviņiem, 11 vai 17 dažādiem nodokļu maksāšanas režīmiem. Atbalsts kultūrai jāsniedz pilnīgi citos veidos – caur atbalstu kultūrai, nevis caur atbalstu nodokļu maksāšanas režīmiem,” sacīja Puntulis.

Savukārt premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība"), kurš atzina nepilnības plānotajā autoratlīdzību regulējumā, iepriekš uzsvēra, ka tieši pandēmijas laiks ir īstais brīdis, kad šo jautājumu risināt un šo nodokļa reformu ir nepieciešams realizēt tieši tagad.

KONTEKSTS:

Ministru kabinets 9. oktobrī atbalstīja grozījumus likumā, kas paredz, ka autoratlīdzības saņēmējiem, kas nereģistrējās kā saimnieciskās darbības veicēji, ienākumus apliks ar 25% iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi, ja gada apgrozījums nepārsniedz 25 000 eiro, savukārt lielākam apgrozījumam noteiks 40% likmi. 80% no ieturētā novirzīs valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un 20% iedzīvotāju ienākuma nodoklim.

Kultūras nozares pārstāvji vairāku iemeslu dēļ nepiekrīt piedāvātajām izmaiņām un ir pret tām atkārtoti izteikušies, rīkojot arī protesta zibakciju "Nesaprašans siena". Arī Levits jau iepriekš izteicās, ka autoratlīdzību režīms jāmaina, taču esošais piedāvājums nav labi izstrādāts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti