Dienas ziņas

Publiskās vietās jāvalkā sejas maska

Dienas ziņas

Rīgā ar Covid-19 slimo 576 cilvēki

Protestu pavadībā iesniedz Saeimā nākamā gada budžetu

FOTO: Protestā pret izmaiņām autoratlīdzību režīmā no ķieģeļiem uzbūvē «Nesaprašanas sienu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Laukumā pie Saeimas ēkas 14. oktobra rītā notika zibakcija "Nesaprašanas siena", kurā radošo profesiju pārstāvji protestēja pret plānotajām izmaiņām autoratlīdzību režīmā.

Protestā pret izmaiņām autoratlīdzību režīmā no ķieģeļiem uzbūvē «Nesaprašanas sienu»
00:00 / 03:43
Lejuplādēt

Kā skaidrots zibakcijas aprakstā vietnē “Facebook”, katrs akcijas dalībnieks ierodas ar līdzi ņemtu vienu celtniecības ķieģeli, un visi kopā saliek no tiem sienu, kas norobežo dalībniekus no Saeimas ēkas. “Šī siena simbolizēs faktisko situāciju valstī, kad valdošā koalīcija ciniski ignorē ievērojamas pilsoņu grupas vitāli svarīgas intereses, norobežojas no tās un ar nepārdomātiem lēmumiem degradē Latvijas kultūru,” skaidroja akcijas rīkotāji.

Protestētāji norādījuši, ka nosūtījuši protesta vēstuli pret valdības ieceri likvidēt autoratlīdzības speciālo nodokļu režīmu, taču viņu argumenti nav ņemti vērā.

Akcijas sākumā pulksten 8.00 dažādu radošo jomu pārstāvji ieradās pie Saeimas, katrs līdzi ņemot ķieģeli, lai būvētu simbolisko sienu starp radošo profesiju pārstāvjiem un budžeta veidotājiem.

Zibakcija, no līdzpaņemtiem ķieģeļiem ceļot “Nesaprašanas sienu” ar valsts budžeta un nodokļu politikas veidotājiem, pie Saeimas nama tomēr nevarēja notikt, jo šis pasākums nebija pieteikts.

Sanākušie mākslinieki, mūziķi, rakstnieki un citu jomu radošas personības devās simbolisko sienu celt Doma laukumā, runas nesakot un saukļus neizkliedzot.

Ar uzmundrinošu dziesmu uzstājās Ainars Mielavs.

Pašnodarbināto mūziķu biedrības pārstāvis Arnis Veisbārdis stāstīja, kāpēc piedalās protesta akcijā: “Protams, ka ir jādomā par sociālo nodrošinājumu arī radošo profesiju pārstāvjiem, bet šis nav īstais laiks, lai pieņemtu lēmumus, kas vēl vairāk iedzīs bedrē radošos cilvēkus, kuri tagad cieš no šīs “kovidiādes”. Ir ļoti traka situācija mūziķiem, kuri ar šo arodu pelna maizi. Tas ir kā lauksaimniekam, ja viņam pateiktu, ka nedrīksti pārdot to, ko esi saražojis. Papildus tam mums vēl uzliek neizpildāmus nodokļus, cenšas mūs sakārtot.”

“Mēs turpinām dīkstāvi, pielika klāt tikai 20% nodokļus, ja godīgi es esmu sašutis,” atzina dziedātājs Intars Busulis.

“Manā gadījumā tas palielina nodokļu slogu 2-3 reizes,” atklāja komponists Kārlis Lācis.

Radošo profesiju pārstāvji iebilst pret nākamgad plānotajām izmaiņām autoratlīdzību režīmā, kas paredz iekasēt sociālo nodokli par veikumu.

Līdz šim īpašais nodokļu režīms uzturēts, lai kompensētu finansējuma iztrūkumu daudzu radošu personu, tostarp arī neregulāru ienākumu guvēju darbā.

Doma laukumā klātesošajiem turpmākus risinājumus un diskusijas ar nozari solīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība), kura teikto gan pārtrauca policijas ekipāžas aicinājums nepulcēties un izretināties.

“Es noteikti neesmu tas, kurš ir vēlējies būvēt sienu. Covid-19 mums parādīja un lika straujāk rīkoties. Piekritīsiet, ka deviņi dažādie alternatīvie nodokļu maksāšanas veidi ieveda mūs haosā. Tie nebija īpaši solidāri un nodrošinoši. Valdības mērķis ir saprotamāka nodokļu sistēma un uz to arī mēs ejam,” uzsvēra ministrs.

Pie protestētājiem ieradās arī finanšu ministrs Jānis Reirs (“Jaunā Vienotība”), uzklausīja viedokļus un paskaidroja, ka piespiedu dīkstāvē šopavasar daudzi palika gandrīz bez sociālā atbalsta, jo to nenodrošināja nepietiekami maksātie nodokļi.

Ministrs 14. oktobrī atbilstoši tradīcijai Saeimas namā nogādāja simbolisko portfeli ar nākamā gada valsts budžeta projektu un ar to pavadošajiem likumprojektiem.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība) pauda gandarījumu, ka budžetā ir izpildīti vairāki neatdoti parādi par mediķu un pedagogu algu palielinājumu, kā arī minimālās algas un garantētā minimālā ienākuma celšana: “Strādāsim. Paldies valdībai par sagatavoto solījumu pildīšanas budžetu. Ir gandarījums to saņemt parlamentā. Lai šie solījumi, kas ir doti, beidzot arī varētu tik pilnā mērā pildīti. Mēs dosimies strādāt.”

Paredzēts, ka Saeimas atbildīgajā komisijā nākamā gada budžeta likumprojektu sāks skatīt nākamnedēļ. Plāns ir to pieņemt apmēram mēneša laikā, pavēstīja Saeimas Budžeta, finanšu un nodokļu komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars ("Attīstībai/Par!").

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) 14. oktobra rītā intervijā Latvijas Radio uzsvēra, ka nodokļu izmaiņas nekad neesot populāras. Taču risinājumi un kompensējošie mehānismi tiekot vēl meklēti. Jautāts, par kādiem mehānismiem ir runa, Puntulis norādīja, ka tiek vērtēta Lietuvas un Igaunijas pieredze.

Saeima darbu pie nākamā gada valsts budžeta projekta sāks jau šonedēļ.

KONTEKSTS:

Valdība otrdien, 13. oktobrī, akceptēja 2021. gada valsts budžeta un ar to saistītos likumprojektus, kurus trešdien, 14. oktobrī, plānots iesniegt skatīšanai Saeimā. Likumprojekts paredz arī virkni nodokļu izmaiņu. Tostarp paredzēts no nākamā gada vidus Latvijā ieviest minimālās sociālās iemaksas. Tāpat paredzētas izmaiņas autoratlīdzību regulējumā. 

Līdz darījuma konta ieviešanai nākamā gada otrajā pusgadā autoratlīdzības personām, kas nereģistrējās kā saimnieciskās darbības veicēji, apliks ar 25% iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi, ja gada apgrozījums nepārsniedz 25 000 eiro, savukārt lielākam apgrozījumam noteikt 40% likmi. 80% no ieturētā novirzīs valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un 20% iedzīvotāju ienākuma nodoklim.

Mākslinieki jau izteikušies pret izmaiņām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti