4. studija

Jauna rubrika 4.studijā. Zili zaļi brīnumi. Tomāts

4. studija

Paliek bez naudas un bez preces

Kāda šogad medus raža?

Medus raža šogad mazāka nekā cerēts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šī gada medus sezona nav bijusi tik ienesīga, kā cerēts vasaras sākumā, atzīst biškopji. Tiesa, tas nenozīmē, ka pieaugs medus cenas – tās var palikt pašreizējā līmenī.

„Mēs visi cerējām pavasarī, ka būs ļoti bagātīgs medus gads, un daži biškopji pat teica, ka nezinās, kur medu likt. Tagad tie sapņi ir izsapņoti un realitātē ir tā, ka šogad medus ir mazāk,” vīlies ir Latvijas Biškopības biedrības pārstāvis Juris Šteiselis.

Savs skaidrojums tam konkursa „Garšīgākais medus 2016” 2.vietas ieguvējam Ilmāram Krūzem. „Parasti zied jūlijā pļavas. Tagad jau uz Jāņiem visas pļavas bija ziedos un praktiski noziedēja divas nedēļas ātrāk, viss notika ātrāk dabā. Acīmredzot bija sauss laiks pa vidu. Ne tā apmedoja. Nebija tik daudz nektāra. Tas mans viedoklis,” saka Krūze un piebilst:

„Daba ir daba, bite ir bite. Ko viņa ir atnesusi, paldies viņai. Tie, kas pavasarī paspēja aizvest uz rapšiem, teiksim, tie ir vinnētāji. Viņi paspēja iegūt to medus ražu.”

Pēdējo gadu laikā medus vidējā cena bijusi no pieciem līdz septiņiem eiro par kilogramu. Biškopji gan vēl nezina, vai neveiksmīgā raža liks pacelt medus cenas.

„Nu, protams, būs biškopji, kas cenšas visu uzreiz neiztirgot; vienīgais instruments ir cenu pacelt nedaudz, tātad šī cena veidosies stihiski un tas atkal nebūs tas, ka pagājušā gada medus būs lētāks un šī gada medus būs dārgāks. Tirgus pats noteiks,” spriež  Šteiselis.

Medus ir produkts, ko bites ražo ilgstošai glabāšanai. Līdz ar to pagājušajā gada medus absolūti ne ar ko neatšķiras no šī gada medus. Arī šis fakts liek pieņemt, ka cenas nepieaugs. „Apmēram 95% no medus, ja paņemam nost ūdens daļu, ir cukurs,” norāda Šteiselis.

„Nu kas var notikt cukuram? Cukurs nevar sabojāties. Un tas, kā kādreiz pircēji saka, ka šis ir šķidrs medus un tas ir svaigi sviests... Nu, tikpat labi var arī pagājušā gada medu atsildīt un viņš arī būs šķidrs,” piebilst Šteiselis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti