Medus brokastis 100 Latvijas skolās – izgaršošana un biškopju stāsti

Vairākās Latvijas skolās rīko Eiropas medus brokastis – sociāli izglītojošu pasākumu, kuru 2007.gadā aizsāka Slovēnijas biškopji ar mērķi izglītot jauno paaudzi par bitēm, medu, bišu nozīmi, kā arī organizēt medus un pārējo biškopības produktu degustācijas. Šogad kampaņa izvērtusies īpaši plaša – uz vairāk nekā 100 izglītības iestādēm dodas ap pussimta biškopju, lai izglītotu un organizētu medus degustācijas 15 000 skolēniem.

Medus brokastis 100 Latvijas skolās – izgaršošana un biškopju stāsti
00:00 / 04:19
Lejuplādēt

Ar milzīgu vaska rituli rokās, kasti ar medus rāmjiem, pilnu grozu ar dažādiem biškopības produktiem un vēl dravnieka aprīkojumu rīta pusē pie Daugavpils Saskaņas pamatskolas audzēkņiem ieradās Augšdaugavas novada biteniece Gunta Some. Viņa ir viena no 50 Latvijas biškopjiem, kas skolēniem rīko Eiropas medus brokastis.

"Šodien mēs uzliksim uz maizītēm gaišo pavasara medu un tumšo lapu medu, lai bērni pagaršo un pasaka, kurš medus viņiem garšo labāk," stāstīja Some.

Daugavpils Saskaņas pamatskolas 4.-5.klašu audzēkņi ar baudu izgaršoja medu.

Skolotājs Pjotrs Veličko to vērtēja kā vērtīgu pasākumu, īpaši pilsētas bērniem: "Īpaši jaunajai paaudzei, kas par to var būt nav domājusi, cik svarīgi ir dabai bites mūžs un tās ieguldītais darbiņš. Varēja redzēt, ka bija bērni, kas šodien cēla rokas, kuri nekad medu dzīvē nav pat mēģinājuši. Skolā mēs tikai teorētiski ar to saskaramies, bet svarīgi ir arī reālajā dzīvē medu redzēt un pagaršot, un paskatīties, kā izskatās dažādi rīki, ko ikdiena izmanto biškopji."

Eiropas medus brokastu galvenais mērķis arī ir iepazīstināt bērnus ar medu un bišu produktiem. Daugavpils skolā medus bērniem tiek piedāvāts uz rudzu maizes.

"Tas ir tradicionāli – maize un medus kā latviešu ēdiens. Citās skolās vēl piedāvā šajās brokastīs arī pienu. Ļoti garšīgi ir medus vasarā ar svaigiem gurķiem tikko no dārza," zināja stāstīt biteniece Gunta Some.

Savā pieredzē ar medu dalījās arī Saskaņas pamatskolas direktores vietniece Ļubova Iliško, novērtējot Medus brokastis savā skolā: "Šodien piedalās piecas klases, (..) kopā 134 skolēni. Medus ir mūsu veselība, tā ir mūsu Latvijas bagātība. Domāju, ka visiem ir interesanti. Viņi pat savā starpā apspriež, ko viņi dzird un aptaustot arī izrunā, kā tas smaržo, kā tas taustāms ir. Tas ir ļoti vērtīgi, skolēni iepazīstas ar mūsu vietējiem ražotajiem, domā par savu nākotni, jo tieši dabiskajos produktos mēs varam gūt šo spēku un veselību."

Šogad Medus brokastis skolās visā Latvijā izvērtušās īpaši plaša un notiek programmas "ES medus – gards un videi draudzīgs" ietvaros. Medu izgaršot šogad ir iespēja jau krietni kuplākam skaitam bērnu nekā iepriekš.

"Pērn Latvijā medu nogaršoja nedaudz pāri par 2000 bērnu, tad šogad mūsu mērķauditorija ir gandrīz 16 000 bērnu. Tātad caur šo projektu esam ļoti lielā mērā palielinājuši to bērnu skaitu, kuri brokastīs tiek pie medus, uzzinās, kā medus rodas, un spēs klātienē satikt biškopi," norādīja Latvijas Biškopības biedrības vadītājs Guntars Melnis.

Nākotnes ieceres Latvijas biškopjiem ir ambiciozas: "Mēs pie šī apjoma neapstāsimies. Mūsu mērķis, lai katrā skolā katru mēnesi būtu pieejams medus."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti