Mazumtirdzniecības apgrozījums novembrī – par 3,7% mazāks nekā pirms gada

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

2021. gada novembrī, salīdzinot ar 2020. gada novembri, mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā samazinājās par 3,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie kalendāri koriģētie dati salīdzināmajās cenās. 

Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 0,3%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 7,3%, autodegvielas – samazinājās par 2,6%.

Salīdzinot ar 2020. gada novembri, būtiskākais apgrozījuma kāpums bija mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 35,1%) un farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 6,2%). Apgrozījuma kritums bija kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 15,5%), metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas mazumtirdzniecībā (par 14,9%) un apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 14,6%). 

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, pieauga par 5,9%.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

2021. gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums samazinājās par 3,6%. Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 1,4%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 5,3%, autodegvielas mazumtirdzniecība samazinājās par 4%.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, šogad būtiskākais apgrozījuma pieaugums bija mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 11,2%), mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 4,8%) un nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces (par 3,6%). Vislielākais apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 20,9%), apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 19,4%) un farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 9,4%).

2021. gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, samazinājās par 5,4%.

Pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums novembrī pieauga nedaudz straujāk kā iepriekš un bija par 2,6% lielāks kā 2020. gada novembrī. 

Degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums degvielas uzpildes stacijās novembrī bija līdzīgs kā iepriekšējā mēnesī un saruka par 2,4% salīdzinājumā ar 2020. gada novembri.

Kopumā šā gada janvārī-novembrī mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 1,8%, norādīja Ekonomikas ministrijā (EM). 

Nepārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 1,7%, degvielas mazumtirdzniecība pieauga par 6%, savukārt pārtikas preču tirdzniecība palika faktiski nemainīga – pieaugums par 0,4%.

EM prognozē, ka arī turpmāko situāciju mazumtirdzniecībā ietekmēs Covid-19 infekcijas izplatība un pasākumi tās ierobežošanai. Iedzīvotāji joprojām ir aicināti pēc iespējas vairāk izmantot distances tirdzniecības sniegtās iespējas un attiecīgi retāk apmeklēt tirdzniecības vietas. 

Pēc banku analītiķu aplēsēm, nākamgad mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījuma pieaugumu ierobežos inflācija un energoresursu cenas, tāpēc tas nebūs lielāks par 4-6% .

KONTEKSTS:

2021. gada oktobrī, salīdzinot ar 2020. gada oktobri, mazumtirdzniecības apgrozījums saruka par 2,3%. Septembrī apgrozījums, salīdzinot ar 2020. gada septembri, pieauga par 3,9%. Augustā apgrozījums, salīdzinot ar 2020. gada augustu, pieauga par 3,7%. Jūlijā, salīdzinot ar pagājušā gada jūliju, tas pieauga par 4,8%, jūnijā mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 5,9%. Savukārt maijā un aprīlī mazumtirdzniecības apgrozījums gada griezumā samazinājās attiecīgi par 3,2% un 15,6%, kas skaidrojams ar Covid-19 izraisīto krīzi un noteiktajiem pasākumiem infekcijas izplatības ierobežošanai. Mazumtirdzniecības apgrozījums 2021. gada martā gada griezumā pieauga par 3,2%, bet šī gada februārī tas bija par 8,5% mazāks nekā pirms gada. Arī 2021.gada janvārī Janvārī mazumtirdzniecības apgrozījums gada griezumā saruka par 8,9%.

2020. gadā, salīdzinot ar 2019. gadu, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 1,5%. Savukārt  2019. gadā, salīdzinot ar 2018. gadu, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 2,3%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti