«Māmiņu klubs»: LM meklē kompromisus, protesti varētu nenotikt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Vēl pirms pāris dienām „Māmiņu klubs” solīja protestus, ja Labklājības ministrija turpinās virzīties prom no demogrāfijas ultimāta, kas paredzēja 140 latu bērna kopšanas pabalstu no nākamā gada un tā saglabāšanu līdz bērna pusotra gada vecumam. Tagad „Māmiņu kluba” vadītāja Sandija Salaka uzskata, ka protesti varētu arī nenotikt, jo atbildīgā ministrija meklē kompromisus.

„Ceram, ka politiskajās kolīzijās un cīņās būs sausais atlikums un vecākiem 2014. gadā būs labāk. Esam apbēdināti, ka tur, kur ir likti paraksti un slēgtas vienošanās, tās tiek pēdējā brīdī modificētas, bet ceram, ka varbūt tur vēl kaut kas iznāks ārā,” atzīst Salaka.

Labklājības ministrija norāda, ka „demogrāfijas ultimātā” lielākie ieguvēji būtu tieši turīgākas ģimenes un tas varētu likt celt sociālo nodokli. Tagad plānots, ka nākamgad sociāli neapdrošinātiem vecākiem bērna kopšanas pabalsts būs 120 lati. Sociāli apdrošinātie vecāki joprojām līdz bērna viena gada vecumam saņems 70 % no algas. Tomēr abas sociālās grupas vienādu atbalstu saņemtu laikā, kad bērns ir gadu līdz pusotru gadu vecs. Tad gan sociāli neapdrošinātie, gan apdrošinātie vecāki pretendētu uz 120 latu bērnu kopšanas pabalstu un vēl 100 latu piemaksu, ja vecāks strādā, mācās vai ir reģistrējies bezdarbniekos.

„Apgalvojumi, ka Labklājības ministrija nevirza, nav vaicājusi pēc šīs naudas, ir atteikusies no tās idejas, neatbilst patiesībai. Labklājības ministrija piedāvā izsvērtu atbalstu jaunajām ģimenēm, palielinot gan pabalsta apmēru, gan izmaksas garumu līdz pusotra gada vecumam, kas ir kritiskais periods, kad ģimenēm nepieciešams atbalsts. Vienlaikus novēršot riskus par sociālā nodokļa palielinājumu un novēršot riskus par labvēlīgāku nosacījumu radīšanu turīgākajām ģimenēm,” skaidroja labklājības ministre Ilze Viņķele.

"Māmiņu klubs" gan vēl cer, ka vecāki, kuri veikuši sociālās iemaksas, varēs arī pretendēt uz vecāku pabalstu, līdz bērns sasniedzis viena gada vecumu.

Kā uzsver demogrāfe Pārsla Eglīte, būtiski, ka tiek saglabāta iespēja joprojām saņemt valsts atbalstu līdz pusotra gada vecumam. Viņa arī atzinīgi vērtē, ka gan turīgās, gan arī nabadzīgākas ģimenes saņem vienādu pabalstu apmēru - maksimāli 220 latus mēnesī, pēc tam kad bērns sasniedzis viena gada vecumu.

„Tās vajadzības ir vienādas. Nevar nostādīt medmāsu un bibliotekāri vienā līmenī ar bankas darbinieku, kas, pirms bija bērni, varēja uzkārt lielas rezerves. Tā kā es esmu par to, lai visi ir vienādi, bet līdz pusotram gadam, kamēr ir bērnudārzs,” saka Eglīte.

Ministrija arī plāno palielināt Uzturlīdzekļu garantijas fonda līdzekļus, lai tie vecāki, kas vieni rūpējas par atvasēm, varētu cerēt uz 15 līdz 30 latu palielinājumu.

Labklājības ministrijas piedāvājums gan ir pretrunā ar Nacionālās apvienības līdz šim izstrādāto plānu, kas paredzētu, ka sociāli apdrošinātie vecāki saņem māmiņu vai tētiņu algu līdz bērna pusotra gada vecumam. Bet visā šajā periodā sociāli neapdrošinātie vecāki - kopšanas pabalstu 140 latus.

Nacionālā apvienība uzsver, ka vienošanās tika noslēgta jau pagājušā gadā un cer uz kompromisu. Tomēr, tieši  par kuriem jautājumiem NA varētu piekāpties, minēts gan netiek.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti