Eiro fokusā

"TechMentor" kustība aicina IT jomai pievērsties meitenes un sievietes

Eiro fokusā

Covid-19 raisītā ārkārtas situācija ietekmēs arī ārvalstu investīciju piesaisti

Īres un nekustamā īpašuma tirgus Liepājā

Liepājas īres namu tirgū cenas krīt; nozarē piesardzīgs optimisms

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Prognozes – piesardzīgi optimistiskas, tā par īstermiņa īres tirgu šobrīd saka izīrētāji Liepājā. Ir sākusies cilvēku plūsma gan lauku reģionos, gan pilsētās, un cilvēki rezervē mītnes vietas vasaras mēnešiem. Izīrēšanas segmentā ir vērojams cenu kritums, tajā pašā laikā nekustamā īpašumā cenas nav būtiski mainījušās, taču samazinājusies  lietuviešu interese par dzīvokļu iegādi Kurzemes reģionā.

Vasara sākusies, tā optimistiski savus novērojumus pauda Liepājas reģiona tūrisma biroja vadītāja Inta Šoriņa. Arī Liepājas reģiona tūrisma birojā parādoties cilvēki, kuri devušies savos atvaļinājumos un jautā, ko var redzēt pilsētā.

"Viesnīcās rādītāji, un arī apartamentu īpašniekiem, nupat jau tās rezervācijas notiek un arī vasarai. Interesanti, ka tie, kas ir Rietumeiropas ceļotāji – Vācijas, Francijas un arī Skandināvijas viesi, viņi joprojām jūlijā un augustā neatceļ rezervācijas. Mēs sekojam līdzi un skatāmies, kādas vēl auditorijas brauks uz Liepāju. Bet šobrīd ļoti aktīva Rīga, Pierīga, Lietuva un ir arī Igaunija," klāstīja Šoriņa.

Otrdien, 9. jūnijā, Šoriņa tikās ar nozares pārstāvjiem ārpus Liepājas, tur tad arī runāja par tūristu  plūsmas pozitīvajām tendencēm.

"Esam tikušies ar visiem apkārtējo novadu tūrisma speciālistiem, uzdodot šo jautājumu, kā [klājas] Nīcā, Pāvilostā, Rucavā, Priekulē vai Vaiņodē. Jāsaka, ka arī viņi ļoti labi jūt šajā laikā jau tādu vasaras kustību. Dzirdam un klausāmies, ka tie, kas čakli strādājuši ar savu klientu, ar savu mērķauditoriju, bijuši arī vaļā visu šo Covid-19 laiku, tie arī vairāk saņem to atdevi, un arī šobrīd ir rezervācijas.

Ir arī tādi viesu nami, kas saka, ka nekad nav bijis labāk kā Covid-19 laikā, ar to domājot, ka ir bijušas Rīgas ģimenes, kas uz lieliem periodiem, uz divām, trim nedēļām pārcēlušās, izmantojušas nakšņošanas iespējas šeit,"

klāstīja Liepājas reģiona tūrisma biroja vadītāja.

Radusies sajūta, ka cilvēki bija nocietušies kaut kur izbraukt, sacīja liepājnieks un uzņēmuma "Altribute" saimnieks Andris Lanka, kurš ir viens no apartamentu izīrētājiem. Viņaprāt, prognozes par sezonu ir piesardzīgi optimistiskas. 

"Būs arī cilvēki, kas šogad izvēlēsies tomēr neceļot dažādu iemeslu dēļ. Bet lielākajai daļai, ko arī prognozējuši pasaules īstermiņa īres un viesmīlības flagmaņi, būs sakrājusies vēlme kaut kur paceļot, kaut kur aizbraukt. Jūnija sākumā, vidū vēl nav skaidrs, kur un kā varēs lidot.

Šī gada prognozes ir tādas, ka būs izteikts vietējais tūrisms. Tātad rīdzinieki brauks uz reģioniem, cilvēki no reģioniem varbūt brauks uz Rīgu vai uz kādu kaimiņvalsti. Teikšu tā, nebijušas vietiņas šogad būs topā," klāstīja Lanka.

Rezervāciju apjoms šobrīd sasniedzis jau 70%.

"Lielākā daļa rezervāciju jau ir veiktas gan uz jūniju, gan uz jūliju. Cenas varbūt nav tik izdevīgas izīrētājiem, kādas tās bija pagājušajā gadā vai vēl gadu iepriekš. Kaut kādas tirgus korekcijas ir – plus/mīnus 15% samazinājums, salīdzinot ar attiecīgo periodu pagājušajā gadā. Jo viena no lietām, kas paceļ cenu, ir lielie pasākumi. Šobrīd lielo pasākumu rīkotāji vēl ir neziņā, vai mēģinās ar kaut ko startēt augustā vai jūlija beigās, tāpēc ka nav skaidrības par publikas atsaucību. Tas savukārt rada brīvas vietas, un tas tirgus nav tik piesātināts," skaidroja uzņēmuma "Altribute" saimnieks.

Tikmēr nekustamo īpašumu tirgū būtiskas svārstības nav notikušas, taču ir novērojamas vairākas izmaiņas.  Nekustamo īpašumu firmas "Libau Invest" pārstāve Kristīne Ceika skaidroja, ka pieaugušas cenas tieši lētākajiem dzīvokļiem.

"Šobrīd ir interesanta situācija – tie, kas vēlējās pirms Covid-19 iegādāties nekustamo īpašumu, iegādājas to šobrīd, jo saprot, ka ar Covid-19 īsti nekas nav mainījies. Un nekustamais īpašums jebkurā gadījumā ir prioritāte tiem, kam tas nepieciešams. Līdz ar to arī meklē variantus, kā šo īpašumu iegādāties," teica Ceika. Pēc viņas teiktā, bankas izsniedz aizdevumus mājokļa iegādei, taču tās kļuvušas piesardzīgākas nekā iepriekš.

Liepājā turpina samazināties arī ilgtermiņa īrē pieejamo dzīvokļu daudzums, jo mājokļus meklējot tie, kuri Covid-19 laikā atgriezušies Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti