Lauksaimniecības tirgus centrs: Jūnijā pārtikas produktu cenu kāpums novērots visiem produktiem

Šā gada jūnijā, salīdzinājumā ar 2021. gada jūniju, pārtikas produktu cenu kāpums ir bijis visās produktu kategorijās, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) rīcībā esošā informācija. ​​​​​​​

Intervija ar LTVC vadītāju Ingūnu Gulbi
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Vislielākais cenu kāpums ir bijis bakalejas jeb sausās pārtikas preču (tēja, cukurs, milti un tamlīdzīgi) produktiem, dārzeņiem un piena produktiem. 

LTVC vadītāja Ingūna Gulbe norādīja, ka jau gada sākumā Latvijā lielai daļai pārtikas produktu sākās cenu kāpums. Tas saistīts ar cenu izmaiņām pasaules un Eiropas tirgos. Cenu kāpumu izraisīja Covid-19 atstātās sekas, sevišķi Ķīnas piekoptā “nulles tolerances” politika, jo Ķīna ir iesaistīta gandrīz visu produktu ražošanas un pakalpojumu ķēdēs, nelabvēlīgie laika apstākļi vairākos pasaules reģionos, loģistikas ķēžu pārrāvumi un aizkavēšanās, galveno resursu cenu kāpums, kā arī karš Ukrainā. 

“Ažiotāžas dēļ izpirka sāli, griķus. Par to tagad paši arī dārgi maksājam, jo sāls ir kļuvis divas reizes dārgāks un ir ievērojami dārgāks par cukuru, kam nav nekādas loģikas,” skaidrojot kara Ukrainā izraisīto ažiotāžu, atzīmēja Gulbe. 

Patlaban veikalu plauktos var redzēt, kuriem produktiem jau ir īsta ”jaunā” cena. Tās izmaiņas pamana gandrīz visi pircēji. Tiem produktiem, kuriem piegādes vēl “vecās”, cenu izmaiņas nav tik būtiskas. Piemēram, šokolādes batoniņam ‘Snickers” vai rīsiem. 

Vienlaikus Gulbe norādīja, ka turpmāk ar katru dienu redzēsim aizvien jaunas pieaugošās cenas, produktu sortimenta izmaiņas un arī, visticamāk, izvēles samazināšanos. Gulbe arī prognozē, ka diez vai vēl ilgi būs pieejami 11 svaigo tomātu veidi plauktā, kā tas vēl bija jūnijā. Arī plaša produktu klāsta nodrošināšana maksā naudu. Daļa uzņēmumu jau strādā pie sava produktu portfeļa pārskatīšanas, meklējot lētākus risinājumus, lai cilvēku iepirkuma ratiņi nepaliktu tukši pie "jaunajām" cenām", kur pieaugums būs mērāms reizēs, nevis tikai procentos.

LTVC informācija liecina, ka bakalejas pārtikas produktu segmentā vislielākais cenu kāpums gada laikā ir bijis sālim par 179% no 0,38 eiro/kilogramā (kg) līdz 1,06 eiro/kg, griķiem par 102% no 1,87 eiro/kg līdz 3,78 eiro/kg, Iecavas rapšu eļļai par 76% no 2,72 eiro/litrā (l) līdz, 4,81 eiro/l, augstākā labuma kviešu milti “Ekstra” par 53% no 0,95 eiro/kg līdz 1,45 eiro/kg, kafijas pupiņām par 32% no 12,48 eiro/kg līdz 16,47 eiro/kg, spageti par 31% no 1,14 eiro/500 gramos (g) līdz 1,50 eiro/500g, cukuram par 27% no 0,76 eiro/kg līdz 0,96 eiro/kg.

Cenu kāpums bija novērojams arī svaigu dārzeņu preču kategorijā. Lielākais cenu pieaugums bija galviņkāpostiem par 59% no 0,75 eiro/kg līdz 1,19 eiro/kg, galda bietēm par 67% no 0,55 eiro/kg līdz 0,92 eiro/kg, kartupeļiem par 43% no 0,52 eiro/kg līdz 0,74 eiro/kg, dzeltenajai paprikai par 31% no 3,23 eiro/kg līdz 4,23 eiro/kg, vietējiem tomātiem par 27% no 3,14 eiro/kg līdz 3,99 eiro/kg, sīpoliem par 25% no 0,48 eiro/kg līdz 0,60 eiro/kg, vietējiem gurķiem par 16% no 1,74 eiro/kg līdz 2,02 eiro/kg.

Augļu segmentā lielākais cenu pieaugums ir bijis apelsīniem par 22% no 1,33 eiro/kg līdz 1,63 eiro/kg, bumbieriem par 18% no 1,50 eiro/kg līdz 1,77 eiro/kg, plūmēm par 15% no 2,42 eiro/kg līdz 2,79 eiro/kg, banāniem par 14% no 1,39 eiro/kg līdz 1,59 eiro/kg, zaļajām vīnogām par 11% no 4,55 eiro/kg līdz 5,08 eiro/kg, importa zemenēm par 10% no 5,48 eiro/kg līdz 6,05 eiro/kg, ķiršiem un citroniem par  7% attiecīgi ķiršiem no 6,17 eiro/kg līdz 6,62 eiro/kg, un citroniem no 1,93 eiro/kg līdz 2,06 eiro/kg.

Būtisks mazumtirdzniecības cenu pieaugums bija arī piena produktiem. Lielākais cenu pieaugums bija fasētam vājpienam ar 0,5% tauku saturu par 53% no 0,89 eiro/l līdz 1,35 eiro/l, sviestam ar tauku saturu no 82 – 85,5% par 48% no 7,40 eiro/kg līdz 10,97 eiro/kg, skābajam krējumam ar 25% tauku saturu par 45% no 3,23 eiro/kg līdz 4,68 eiro/kg., fasētam pilnpienam ar tauku saturu 2,0% par 44% no 0,91 eiro/l līdz 1,31 eiro/l, kefīrs ar 2% tauku saturu par 36% no 1,01 eiro/l līdz 1,37 eiro/l, sieram ar 45-50% tauku saturu par 26% no 7,19 eiro/kg līdz 9,08 eiro/kg.  

Svaigas gaļas produktu kategorijā lielākais cenu kāpums ir bijis liellopu gaļas filejai bez kaula par 67% no 8,24 eiro/kg līdz 13,79 eiro/kg. Mazāks cenu pieaugums gada laikā ir bijis vistas gaļai līdz 20%. Vistas/broileru cenu pieaugums ir bijis par 19% no 2,09 eiro/kg līdz 2,49 eiro/kg, vistas stilbiņiem par 19% no 2,89 eiro/kg līdz 3,44 eiro/kg, vistas filejai par 5 % no 5,70 eiro/kg līdz 5,99 eiro/kg. Svaigai cūkgaļai gada laikā ir bijis salīdzinoši neliels cenu pieaugums: cūkgaļas karbonādei par 0,5% no 6,49 eiro/kg līdz 6,49 eiro/kg, savukārt šķiņķim bija cenu samazinājums par 2% no 5,62 eiro/kg līdz 5,42 eiro/kg.

No gaļas pārstrādes produktiem vislielākais cenu pieaugums ir bijis kūpinātam cūkas šķiņķim par 37% no 6,93 eiro/kg līdz 9,49 eiro/kg, pusžāvētai desai (servilāde) par 24% no 6,86 eiro/kg līdz 8,54 eiro kg, vārītai desai (doktordesa) par 21 % no 4,74 eiro/kg līdz 5,74 eiro/kg cīsiņiem (Rakveres) par 16% no 4,90 eiro/kg līdz 5,67 eiro/kg.

Cenu samazinājums gada laikā ir bijis salīdzinoši mazam pārtikas produktu skaitam. Vislielākais cenu samazinājums ir bijis krūmmellenēm par 35% no 16,01 eiro/kg līdz 10,38 eiro/kg, mandarīniem par 12% no 2,63 eiro/kg līdz 2,31 eiro/kg, ķiplokiem par 7% no 4,56 eiro/kg līdz 4,26 eiro/kg.  

2022. gada 2. ceturkšņa griezumā vislielākais cenu pieaugums, izņemot sāli (1.maluma), kam cenas pieaugums ir bijis par 89% no 0,56 eiro/kg līdz 1,06 eiro kg, ir bijis dārzeņiem. Galviņkāpostiem cenas pieaugums bijis par 98% no 0,60 eiro/kg līdz 1,19 eiro/kg, galda bietēm par 78,7% no 0,52 eiro/kg līdz 0,92 eiro/kg, burkāniem pa 55,85% no 0,56 eiro/kg līdz 0,87 eiro/kg, kartupeļiem par 25% no 0,59 eiro/kg līdz 0,74 eiro/kg, sīpoliem par 22% no 0,49 eiro/kg līdz 0,60 eiro/kg.

No svaigas gaļas produktiem vislielākais cenu pieaugums ir bijis liellopu gaļas filejai bez kaula par 67,42% no 8,17 eiro/kg līdz 13,79 eiro/kg, vistas stilbiņi par 30% no 2,64 eiro/kg līdz 3,44 eiro/kg, cūkgaļas šķiņķim par 20% no 4,58 eiro/kg līdz 5,49 eiro/kg. 

Piena produktiem cenu pieaugums 2. ceturksnī vidēji ir bijis 3% līdz 23% robežās. Šajā pārtikas produktu kategorijā vislielākais cenas kāpums ir bijis kefīram (2%) par 23% no 1,11 eiro/l līdz 1,37 eiro/l, biezpienam ar 9% tauku saturu par 16 % no 4,62 eiro/kg līdz 5,38 eiro/kg, sviestam ar 82-82,5% tauku saturu par 14% no 9,65 eiro/kg līdz 10,97 eiro/kg. Sieram cenu palielinājums ir bijis vidēji par 3- 4%, savukārt olām (L izmērs) cena palielinājusies  par 24 % no 1,78 eiro/10 gab. līdz 2,22 eiro/10 gab.

Bakalejas produktu kategorijā vislielākais cenu pieaugums ir bijis griķiem par 30% no 2,89 eiro/kg līdz 3,78 eiro/kg, Iecavas rapšu eļļai par 28% no 3,75 eiro/l līdz 4,81 eiro/l, saulespuķu eļļai un augstākā labuma kviešu miltiem “Ekstra” par 27% attiecīgi no 2,49 eiro/l līdz 3,16 eiro/l un 1,14 eiro/kg līdz 1,45 eiro/kg, cukuram par 23% no 0,78 eiro/kg līdz 0,96 eiro/kg.

Cenu samazinājums 2. ceturksnī pārsvarā ir bijis augļiem un atsevišķiem sezonas dārzeņiem. Vislielākais cenas samazinājums ir bijis importa gurķiem par 68,22% no 5,79 eiro/kg līdz 1,84 eiro/kg, vietējiem tomātiem par 36 % no 6,27 eiro/kg līdz 3,99 eiro/kg, importa tomātiem par 33% no 2,93 eiro/kg līdz 1,96 eiro/kg, importa zemenēm par 31% no 8,87 eiro/kg līdz 6,05 eiro/kg, apelsīniem un mandarīniem par 30% attiecīgi apelsīniem no 2,33 eiro/kg līdz 1,63 eiro/kg, bet mandarīniem no 3,32 eiro/kg līdz 2,31 eiro/kg, krūmmellenēm par 11% no 11,73 eiro/kg līdz 10,38 eiro/kg. 

Citās pārtikas produktu grupās cenu samazinājums 2. ceturksnī ir bijis minimāls, norādīja LTVC. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Svarīgākais šobrīd

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt