Krustpunktā

Brīvais mikrofons, 19. marts

Krustpunktā

Žurnālisti: Mēs brīžam pārspīlējam, brīžam nenovērtējam situāciju

Jauna ekonomiskā krīze. Kādiem satricinājumiem mēs gatavojamies?

Latvijas ekonomikā šogad prognozē lejupslīdi vismaz 1,2% apmērā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Koronavīrusa dēļ Latvijas tautsaimniecība šajā gadā piedzīvos lejupslīdi. Ekonomikas pārzinātāji gan šobrīd atturas prognozēt recesijas dziļumu, taču Ekonomikas ministrijā (EM) lēš, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šajā gadā saruks par vismaz 1,2%.

"Krustpunktā" podkāstā:

Jauna epizode katru darba dienu, garums - 52 min.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Aigars Rostovskis Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" klāstīja, ka Latvijas tautsaimniecība šajā gadā saruks, taču neviens neriskēs teikt, cik dziļš būs samazinājums, jo to ir pašlaik grūti prognozēt.

 

Arī "Swedbank" Uzņēmumu finansēšanas atbalsta daļas vadītājs Jānis Paiders Latvijas Radio raidījumā atzina, ka Latvijas ekonomika piedzīvos recesiju, taču jautājums ir par to, cik dziļš būs šis samazinājums bāzes un sliktākā scenārija gadījumā. "Grūti prognozēt, nevēlos nosaukt skaitli," sacīja bankas pārstāvis.

Savukārt EM valsts sekretāra vietnieks Raimonds Aleksejenko Latvijas Radio raidījumā lēsa, ka Latvijas IKP šajā gada, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, samazināsies par vismaz 1,2%. IKP kritums varētu būt arī lielāks, ja Covid-19 izraisītā krīze ievilksies.

LTRK prezidents uzsvēra, ka šobrīd ir būtisks ir valsts atbalsts visu nozaru uzņēmumiem, ne tikai atsevišķu nozaru, kā to iecerējusi valdība, jo ar krīzi vairāk vai mazāk saskarsies visi. Lielākās problēmas pašlaik uzņēmumiem ir saistītas ar naudas plūsmu.

KONTEKSTS:

Ceturtdien, 19. martā, Ministru kabineta ārkārtas sēdē tiks skatīts likumprojekts par atbalstu koronavīrusa izraisītās krīzes skartajiem uzņēmumiem.

Galvenais iecerētais atbalsta mehānisms – valsts apņēmusies krīzes skartajiem uzņēmumiem palīdzēt izmaksāt algas darbiniekiem, lai pasargātu viņus no atlaišanas. Plānots, ka dīkstāvē nonākušajiem darbiniekiem valsts izmaksās 75% no viņu līdzšinējās algas, bet ne vairāk kā 700 eiro mēnesī. Pagaidām gan nav iespējams prognozēt, cik ilgi un cik plašam strādājošo lokam šāds atbalsts būs nepieciešams.

Tāpat plānots, ka valsts apmaksās slimības lapas privātā sektorā strādājošajiem, kuriem diagnosticēts Covid-19, kā arī ieviesīs uzņēmumiem nodokļu brīvdienas uz vienu vai vairākiem gadiem.

Saskaņā ar jaunāko Finanšu ministrijas (FM) prognozi Latvijas IKP šogad pieaugs par 2,2%. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti