FM samazina Latvijas šā gada IKP izaugsmes prognozi līdz 2,2%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs par 2,2%, kas ir par 0,6 procentpunktiem mazāk, nekā prognozēts iepriekš, informēja Finanšu ministrijā (FM).

2020. gada valsts budžets veidots, pieņemot, ka Latvijas tautsaimniecība šogad augs par 2,8%.

Savukārt Latvijas ekonomikas izaugsme  2021. un 2022. gadā sakaņā ar jaunākajām FM  prognozēm paātrināsies līdz 2,8%, bet 2023. gadā būs 2,4% apmērā. 2021. un 2022. gada IKP pieauguma prognoze nav mainīta. 

"Pagājušajā gadā Latvijas ekonomikas izaugsme palēninājās līdz 2,1%, un arī 2020. gada prognozes samazinājumu noteikusi nelabvēlīgāka situācija ārējos tirgos, mazāk labvēlīga attīstība vairākās Latvijai nozīmīgās ekonomikas nozarēs, tostarp transportā un būvniecībā, kā arī ārējo risku un nenoteiktības būtisks pieaugums," skaidroja FM.

Saglabājoties spēcīgam iedzīvotāju ienākumu pieaugumam un zemam bezdarba līmenim, galvenais ekonomiskās izaugsmes nodrošinātājs 2020. gadā būs privātais patēriņš, kas palielināsies par 3,3%. Investīciju pieaugums būs lēnāks nekā iepriekšējos gados un eksporta pieauguma tempi saglabāsies visai mērenā 2,5% līmenī, ko noteiks ierobežotais pieprasījums ārējos tirgos un tranzīta pakalpojumu eksporta samazināšanās.

Nākamajos gados, situācijai ārējos tirgos uzlabojoties, Latvijas ekonomikas izaugsme stabilizēsies 2,8% līmeni, kas ir tuvu ekonomikas potenciālās izaugsmes tempam, lēsa FM.

Gada vidējā inflācija 2020. gadā prognozēta 2,3% līmenī, tai samazinoties no 2,8% pagājušajā gadā. Arī turpmākajos gados inflācijas līmenis turpinās pazemināties un līdz 2023. gadam noslīdēs līdz 2%. Zemāku patēriņa cenu pieaugumu šogad noteiks lēnāka pasaules ekonomikas izaugsme, vājinot naftas un pārtikas cenu pieaugumu pasaules tirgos, kamēr iekšējie faktori, tostarp stabilais algu pieaugums, turpinās noteikt pakalpojumu cenu kāpumu, vērtēja FM.

Darba samaksas pieaugums 2020. gadā būs nedaudz zemāks nekā iepriekšējos gados, tomēr saglabāsies salīdzinoši spēcīgs, mēneša vidējai bruto darba samaksai palielinoties par 6% un sasniedzot 1147 eiro. Nākamajos gados algu pieauguma tempi pakāpeniski palēnināsies, laikā līdz 2023. gadam stabilizējoties 5% līmenī, kas būs tuvu produktivitātes pieaugumam tautsaimniecībā.

FM prognozēja arī, ka nodarbināto iedzīvotāju skaits vidējā termiņā saglabāsies stabils ar nelielu samazinājuma tendenci, ko noteiks mērenākie ekonomikas pieauguma tempi un darbspējas vecuma iedzīvotāju skaita samazināšanās. Savukārt bezdarba līmenis 2020. gadā stabilizēsies pagājušajā gadā sasniegtajā 6,4% līmenī, bet pēc tam turpinās pakāpeniski pazemināties, līdz 2023. gadam noslīdot zem 6% atzīmes.

FM norādīja, ka, izstrādājot makroekonomisko rādītāju prognozes, ministrija balstījās uz konservatīviem pieņēmumiem, kā arī izvērtēja ārējās un iekšējās vides riskus, kam īstenojoties, ekonomikas izaugsme var izrādīties straujāka vai lēnāka, nekā paredz pamata prognoze.

"Augstākie negatīvie riski pašlaik saistās ar situāciju pasaules ekonomikā, ko būtiski var ietekmēt jaunā koronavīrusa izplatība.

Joprojām saglabājas neskaidrības par ASV-Ķīnas tirdzniecības līgumu, jaunus riskus var radīt sarunas par ASV un Eiropas tirdzniecības nosacījumiem, kā arī saglabājas augsta nestabilitāte ģeopolitisko konfliktu reģionos. Iekšējie riski savukārt saistās ar iespējamu investīciju aktivitātes kritumu gan nelabvēlīgas ārējās vides ietekmē, gan kavējoties investīciju projektu realizācijai Rīgā, kamēr ar darba tirgu saistītie riski, kas iezīmējās iepriekšējos divos gados, ir vājinājušies," skaidroja FM.

Izstrādājot makroekonomisko rādītāju prognozes, FM konsultējās ar Starptautiskā Valūtas fonda, Eiropas Komisijas (EK), Latvijas Bankas un Ekonomikas ministrijas ekspertiem. FM aktualizētās makroekonomisko rādītāju prognozes vidējam termiņam ir apstiprinājusi Fiskālās disciplīnas padome.

EK jaunākajās prognozēs, kas publicētas 13. februārī, Latvijas ekonomikas izaugsme 2020. gadam prognozēta 2,3% un 2021. gadam 2,4% apmērā, kamēr inflācijas prognoze 2020. gadam ir 2,3% un 2021. gadam – 2,2%, kas ir tuvu FM prognozētajam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti