Rīta Panorāma

Intervija ar Kārli Dagili, Loti Lārmani un Emīlu Alpu

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Ojāru Skudru

Intervija ar Māri Kučinski

Kučinskis aicina būt nežēlīgiem pret OIK saņēmēju pārkāpumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jāsoda pat mazākie obligātā iepirkuma komponentes (OIK) saņēmēju pārkāpumi, samazinot viņu stacijas ražošanas apjomu, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica premjerministrs Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS)).

"Pret to gan jābūt ļoti nežēlīgiem," uzsvēra valdības vadītājs.

Viņš skaidroja, ka no OIK sistēmas nevar iziet vienā dienā. Ātra sistēmas izbeigšana draudētu ar tiesvedībām valstij, kā arī nodarītu pāri uzņēmumiem, kuri ražo elektrību un siltumu vērtību radīšanai, nevis tikai naudas saņemšanai. Tajā pašā laikā risinājumam jābūt pietiekami ātram, uzskata Ministru prezidents.

Kučinskis pauda cerību no Ekonomikas ministrijas saņemt skaidru plānu konsekventai izejai no sistēmas. Viņš arī cer, ka ministrija apzinās tos uzņēmumus, kuri elektrību un siltumu ražo tikai "uz papīra", un tos, kuri tiešām rada vērtības. Kā piemēru premjerministrs minēja "Dobeles dzirnavnieku", kas arī bija ieviesis koģenerāciju savā ražošanā, lai samazinātu cenas, jo citādi neesot bijis iespējams. Līdz galam nepaskaidrojot savu domu, Kučinskis arī minēja, ka tracis ap OIK sācies, jo

valsts lielie ražotāji norādījuši - kritiskā līnija ir pārsniegta.

Vaicāts par atbildīgajiem OIK sistēmas izveidošanā, Kučinskis teica: "Bez Ekonomikas ministrijas, valsts sekretāriem un ministriem, kas to veidojuši, būtu pagrūti to izdarīt."

 KONTEKSTS: 

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība") iepriekš norādīja, ka no OIK Latvija varētu atteikties trīs gadu laikā. Gala ziņojums paredzēts 1.augustā.

Par nepieciešamību mainīt OIK sāka runāt pēc tam,  kad žurnālisti atklāja, ka vairāki uzņēmumi varētu būt krāpušies ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā – uzņēmumi nav laikā pabeiguši projektus, bet licences saglabājuši, AS "Sadales tīkls" testā padodot jaudu no pārvietojama ģeneratora. Pēc tam Ekonomikas ministrija solīja pārbaudīt visas pagarinātās atļaujas elektrības ražošanai, ko valsts gatavojās iepirkt par paaugstinātu cenu, un vairākiem uzņēmumiem atļaujas anulētas. Daži uzņēmumi gan sākuši vai sola uzsākt tiesāšanos par ministrijas lēmumu anulēt atļaujas, bet ministrija par to nav pārsteigta un gatava aizstāvēt savas pozīcijas.

Lielas diskusijas un asumus izraisīja arī elektrības rēķinu kāpums, ko izraisīja OIK sistēmas maiņa, tagad liekot elektrības patērētājiem maksāt “zaļās enerģijas” komponenti par uzstādītajām jaudām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti