Rīta Panorāma

Intervija ar Gunti Zilbertu un Normundu Raubišku

Rīta Panorāma

Latvijas Radio koris koncertēs Francijas Radio festivālā Monpeljē

Intervija ar Arvilu Ašeradenu

Ašeradens: No OIK varētu atteikties trīs gadu laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No obligātā iepirkuma komponentes (OIK) Latvija varētu atteikties trīs gadu laikā, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība").

"Mēs esam salikuši kopā scenāriju, kas ļauj trīs gadu laikā pilnībā atteikties no OIK maksājumiem. Viegli nebūs, es jau tagad redzu pretreakciju," teica ministrs.

Gala ziņojums paredzēts 1.augustā.

 KONTEKSTS: 

Valdība 17. aprīlī izveidoja darba grupu elektroenerģijas obligātā iepirkuma maksājumu sistēmas atcelšanai. Darba grupu vada Ašeradens, un tai priekšlikumi jāsagatavo līdz 1.augustam, bet Ekonomikas ministrijai līdz 1. septembrim - mēnesi pirms nākamās Saeimas vēlēšanām - uzdots iesniegt valdībā priekšlikumus normatīvo aktu grozījumiem par elektroenerģijas OIK maksājumu sistēmas atcelšanu, ņemot vērā darba grupas priekšlikumus.

Par nepieciešamību mainīt OIK sāka runāt pēc tam,  kad žurnālisti atklāja, ka vairāki uzņēmumi varētu būt krāpušies ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā – uzņēmumi nav laikā pabeiguši projektus, bet licences saglabājuši, AS "Sadales tīkls" testā padodot jaudu no pārvietojama ģeneratora. Pēc tam Ekonomikas ministrija solīja pārbaudīt visas pagarinātās atļaujas elektrības ražošanai, ko valsts gatavojās iepirkt par paaugstinātu cenu, un vairākiem uzņēmumiem atļaujas anulētas. Daži uzņēmumi gan sākuši vai sola uzsākt tiesāšanos par ministrijas lēmumu anulēt atļaujas, bet ministrija par to nav pārsteigta un gatava aizstāvēt savas pozīcijas.

Lielas diskusijas un asumus izraisīja arī elektrības rēķinu kāpums, ko izraisīja OIK sistēmas maiņa, tagad liekot elektrības patērētājiem maksāt “zaļās enerģijas” komponenti par uzstādītajām jaudām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti