Krīze Turcijā var skart arī Eiropu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Turcijas liras kurss otrdien, 14.augustā, sarucis līdz kārtējam rekordzemajam līmenim. Liras kursa kritums turpina satricināt pasaules biržas, jo pastāv bažas, ka krīze Turcijā varētu negatīvi ietekmēt pasaules ekonomiku. Analītiķi brīdina, ka finanšu krīze Turcijā varētu izplatīties arī pārējā Eiropā.  

Otrdienas rītā liras kurss sasniedza rekordzemu līmeni – 7,24 liras par ASV dolāru un 8,12 liras par eiro. Kurss mazliet paaugstinājās pēc Turcijas centrālās bankas paziņojuma, ka tā ir gatava īstenot visus nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu finanšu stabilitāti. Neilgi pēc tam kursa kritums atsākās.

Turcijas nacionālās valūtas – liras – vērtība kopš gada sākuma ir zaudējusi aptuveni 40 procentus attiecībā pret ASV dolāru. 

Analītiķi norāda, ka pagaidām liras sabrukuma ietekme Eiropā un citur pasaulē bijusi ierobežota, tomēr pēc dažiem mēnešiem arī rietumvalstu bankas sajutīs krīzes ietekmi, jo turku uzņēmumiem būs grūti samaksāt tos parādus, kas ir ārvalstu valūtā.

“Cenas ir mainījušās. Uzzināju, ka firma, no kā iepērkam preci, ir pacēlusi cenas par 20%. Līdz ar to – jā, valūtu svārstības negatīvi ietekmē cenas visiem mūsu produktiem,” medijiem stāstīja veikala īpašnieks Turcijā Šikri Gumušs.

Eksperti lēš, ka liras vērtības kritums kopš gada sākuma gandrīz divkāršojis atmaksājamo ārējo parādu vērtību vietējā valūtā, līdz ar to uzņēmumiem būs grūtības atmaksāt ārvalstu valūtā ņemtos parādus.

Tikmēr Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans paziņojis, ka Turcija boikotēs ASV ražotās elektronikas preces.

“Ir skaidrs, ka tā ir globāla problēma. ASV ir uzbrukusi ne tikai mums, bet arī valstīm no Krievijas līdz Ķīnai, no Irānas līdz Eiropas Savienībai. Kanāda ir nākamā. Tieši tāpēc mēs boikotēsim amerikāņu elektroniku. Ja viņiem visur ir "iPhone” un “Samsung”, mums būs savs “Vestel”!” paziņoja Erdogans.

Erdogans piebilda, ka Turcija ražos vēl labākas un augstākas kvalitātes produktus, kurus varēs iegādāties arī ārzemēs.

KONTEKSTS:

Nesaskaņas starp Vašingtonu un Ankaru saasinājušas ekonomiskās problēmas, kas izraisījušas Turcijas liras kursa lejupslīdi. Attiecības vēl vairāk saasināja ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums divkāršot muitas tarifus tērauda un alumīnija importam no Turcijas.  

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti