Pusdiena

Gruzija varētu pieprasīt Polijai Saakašvili izdošanu

Pusdiena

Izraēlas premjeram Netanjahu draud apsūdzības korupcijā

KNAB pārbaudīs ziņas par iespējamo ABLV bankas kukuļdošanu

KNAB pārbaudīs ziņas par «ABLV bank» centieniem kukuļot Latvijas amatpersonas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis resorisko pārbaudi saistībā ar ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla paziņojumā norādīto, ka Latvijā trešās lielākās bankas ''ABLV Bank'' vadība izmantojusi kukuļošanu, lai ietekmētu Latvijas amatpersonas, tādā veidā mazinot draudus savam biznesam. ABLV vadība noliedz izskanējušos apgalvojumus, uzsverot, ka ir ieguldījusi lielus līdzekļus finanšu operāciju drošībai un atbilstībai likumam, kā arī uzsver, ka jau sadarbojas ar ASV finanšu institūcijām.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis resorisko pārbaudi saistībā ar ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla paziņojumā norādīto, ka Latvijā trešās lielākās bankas ''ABLV Bank'' vadība izmantojusi kukuļošanu, lai ietekmētu Latvijas amatpersonas, tādā veidā mazinot draudus savam biznesam. ABLV vadība noliedz izskanējušos apgalvojumus, uzsverot, ka ir ieguldījusi lielus līdzekļus finanšu operāciju drošībai un atbilstībai likumam, kā arī uzsver, ka jau sadarbojas ar ASV finanšu institūcijām.

Īsumā:

  • ASV vaino ABLV par palīdzību klientiem, kas izvairās no regulatoru prasībām
  • ABLV tiek pārmesta sadarbība ar valstīm, pret kurām ieviestas sankcijas
  • Kučinskis atzīst, ka notikušais ietekmēs ABLV tēlu un nākotni
  • KNAB atzīst, ka ziņas par kukuļošanu bija ienākušas jau agrāk
  • ABLV notikušo komentē skopi, taču akcentē, ka nav iesaistīta korupcijā
  • ABLV noraida pārmetumus naudas atmazgāšanā un sadarbību ar valstīm, pret kurām ieviestas sankcijas

ASV norāda uz ABLV novatorisko pieeju finanšu sistēmas noteikumu pārkāpšanā

Latvijas "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazināt draudus savām augsta riska darbībām, teikts ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla ("FinCEN") publiskotajā paziņojumā.

"FinCEN" norāda, ka "ABLV Bank" biznesa prakse nodrošina finanšu pakalpojumu sniegšanu klientiem, kuri vēlas izvairīties no regulatoru prasībām. Bankas vadība un darbinieki ir līdzvainīgi klientu pretlikumīgajās finanšu darbībās, tostarp naudas atmazgāšanā un tā dēvēto čaulas uzņēmumu izmantošanā, lai slēptu to pretlikumīgo bankas darījumu patieso dabu un atbildīgo identitātes.

"ABLV Bank" uzskatāma par novatorisku un progresīvu attiecībā uz pieeju, lai apietu finanšu sistēmas noteikumus, teikts ziņojumā.

Banka veicina naudas atmazgāšanas un regulējošo noteikumu apiešanas shēmas un nodrošina, ka viltus dokumentācija finanšu shēmu atbalstīšanai, daļu no kuras sagatavo paši bankas darbinieki, ir augstākās kvalitātes.

2014.gadā "ABLV Bank" bija iesaistīta vairāk nekā viena miljarda dolāru vērtu aktīvu nozagšanā no trim Moldovas bankām - "BC Unibank S.A.", "Banca Sociala S.A." un "Banca de Economii S.A.". Noziedznieki pārņēma šīs trīs bankas, izmantojot necaurskatāmu īpašumtiesību struktūru, ko daļēji finansēja "ABLV Bank" aizdevumi ofšoru uzņēmumiem, teikts ziņojumā.

ASV: Naudas atmazgāšanas shēmas palīdzējušas Ziemeļkorejai, Azerbaidžānai, Krievijai un Ukrainai

Tāpat "FinCEN" ziņojumā sacīts, ka "ABLV Bank" iepriekš izstrādājusi shēmu, lai palīdzētu klientiem apiet ārvalstu valūtu kontroles pasākumus, kurā banka slēpa pretlikumīgus valūtu darījumus kā starptautiskus tirdzniecības darījumus, izmantojot viltus dokumentāciju un čaulu uzņēmumu kontus.

 "FinCEN" plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

Savukārt "ABLV Bank" pārstāvji norādīja, ka sagatavotais ziņojums ir departamenta priekšlikums, par kuru 60 dienu laikā var iesniegt rakstiskus iebildumus. Banka šobrīd izskata iespējas, lai "FinCEN" pārskatītu savus priekšlikumus. "Banka pieliks visas pūles, lai atspēkotu izteiktos apgalvojumus," uzsvēra bankā.

Kučinskis: Ziņojums ietekmēs ABLV nākotni; bankas Latvijā ir gana uzraudzītas

Premjers Māris Kučinskis no Zaļo un Zemnieku savienības norādīja, ka šis ziņojums noteikti ietekmēs bankas nākotni un reputāciju, tomēr Kučinskis ir pārliecināts, ka Latvijā bankas tiek pienācīgi uzraudzītas.

“Protams, ka no Latvijas puses Finanšu un kapitāla tirgus komisija ir darījusi visu iespējamo, lai nodrošinātu visām bankām uzraudzību. Vēl vakar Finanšu uzraudzības padome izskatīja visus priekšlikumus, kā tiek nodrošināti visi šķēršļi, lai varētu naudas atmazgāšana notikt bankās. Daudzas bankas ir par to sodītas. Tālāk jāgaida detalizēta kāda informācija,” sacīja premjers.

Tikmēr attiecībā uz ziņojumā minēto amatpersonu kukuļošanu Kučinskis norādīja, ka viņa rīcībā nav nekādas informācijas par izmeklēšanām, kuru rezultātā šādi secinājumi varētu būt radušies.

Premjers stāstīja, ka Latvijas puse būs pateicīga par jebkādu informāciju, kas ļautu atklāt amatpersonu kukuļošanu.

Tikmēr Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis resorisko pārbaudi, informēja biroja priekšnieks Jēkabs Straume.

“Birojs šo informāciju analizē. Biroja redzeslokā šāda rakstura informācija ir bijusi arī iepriekš. Birojs veiks visus nepieciešamos pasākumus, lai noskaidrotu patiesību un pieņemtu attiecīgus lēmumus atbilstoši biroja kompetencei, bet īpaši komentāri uz doto brīdi no biroja puses nebūs tā iemesla dēļ, ka tas var traucēt kādam izmeklēšanā,” sacīja Straume.

Latvijas Komercbanku asociācijas valdes loceklis Jānis Brazovskis Latvijas Radio raidījumam "Pēcpusdiena" trešdien, 14. februārī, sacīja, ka asociācijai allaž ir bijusi nosodoša attieksme pret naudas atmazgāšanu un citiem likumu pārkāpumiem. Tomēr attiecībā uz ABLV viņš atteicās no jebkādiem komentāriem, jo patlaban tās būtu spekulācijas.

«ABLV bank»: Nekad neesam mēģinājuši dot kukuļus

"ABLV bank" trešdienas vēlā pēcpusdienā žurnālistiem gan uzsvēra, ka tā vai tās darbinieki nekad nav mēģinājuši kādu piekukuļot.

Bankas valdes priekšsēdētāja vietnieks, izpilddirektora vietnieks Vadims Reinfelds paziņoja, ka ziņas par korupciju, kurā it kā iesaistīta "ABLV Bank", ir pilnīgi nepieņemamas. Viņš norādīja, ka banka ir vērsusies Valsts policijā un KNAB, lūdzot pārbaudīt šo informāciju.

"Nedz banka, nedz bankas darbinieki nekad nav izdarījuši kukuļdošanu attiecībā ne pret vienu amatpersonu," akcentēja Reinfelds.

Reinfelds arī pauda, ka banka iestājas pret finanšu institūciju izmantošanu prettiesiskām darbībām, piemēram, terorisma finansēšanu un naudas atmazgāšanu. Bankai ir "nulle tolerance" pret nelikumīgām darbībām, viņš sacīja preses brīfingā, kur žurnālistiem jautājumus nebija iespējams uzdot.

Viņš paziņoja, ka visi ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla secinājumi ir balstīti uz pieņēmumiem un informāciju, kam nav nekāda pamata.

""ABLV Bank" ar pilnīgu pārliecību uzskata, ka ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla sniegtā ziņojumā priekšlikums balstās uz pieņēmumiem un informāciju, kas šobrīd nav bankas rīcībā un kuru mēs turpinām pārbaudīt," sacīja Reinfelds.

Turklāt banka jau iepriekš bija sadarbojusies ar ASV finanšu institūcijām un turpina to darīt arī šobrīd. Banka ir atvērta sadarbībai ar tiesību sargājošajām institūcijām, pauda Reinfelds.

Pēc viņa teikt, "ABLV Bank" turpina darbību, un tās finanšu stāvoklis ir pietiekami augstā līmenī, tomēr daļa pakalpojumu klientiem varētu nebūt pieejami.

"Notikušais ir nepārvaramas varas situācija, tāpēc daļa no pakalpojumiem nav klientiem pieejama," atzina bankas izpilddirektora vietnieks.

Reinfelds arī noraidīja apgalvojumus, ka caur "ABLV bank" ir atbalstīta Ziemeļkorejas kodolieroču programma.

Viņš uzsvēra, ka pēdējo gadu laikā ir būtiski samazināti riski ar darījumiem, kas būtu saistīti ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas, turklāt par vairāk nekā 20% samazināta klientu bāze.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vēl nerunīgāka attiecībā uz otrdien publicēto ASV iestādes ziņojumu bija Latvijas Finanšu un kapitāla komisija (FKTK). Tās pārstāvji trešdien, 14.februārī, atturējās no jebkādu komentāru sniegšanas, vien norādot, ka turpina sadarboties ar attiecīgo ASV iestādi.

Vienlaikus FKTK uzsvēra, ka "ABLV Bank" kā Latvijā trešā lielākā banka pēc aktīvu apjoma atrodas tiešā Eiropas Centrālās bankas (ECB) uzraudzībā. Savukārt ECB Latvijas Televīzijai paskaidroja, ka naudas atmazgāšanas ierobežošana ir katras dalībvalsts pārziņā. 

Tikmēr "ABLV Bank" pārstāvji uzsver – to rīcībā aizvien ir 60 dienu termiņš, lai ASV Finanšu noziegumu apkarošanas tīklam sniegtu savas pretenzijas.

Pēc aktīvu apmēra "ABLV Bank" 2017.gada septembra beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Bankas lielākajiem akcionāriem - Oļegam Fiļam, Ernestam Bernim un Nikai Bernei - uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata pieder 87,03% no bankas pamatkapitāla. "ABLV Bank" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā. "ABLV Bank" atrodas tiešā ECB uzraudzībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti