Panorāma

"ABLV Bank" atkārtoti aicina izvērtēt kreditoru pārstāvjus

Panorāma

Āboltiņa sāks vēstnieces karjeru Itālijā

IKP pieaugumu vērtē piesardzīgi

IKP pieaugumu Latvijas Bankā vērtē piesardzīgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai arī ekonomiskās izaugsmes jaunākie rādītāji, kas liecina par iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumu, tiek vērtēti kā labi, Latvijas Bankā nākotnē raugās piesardzīgi.

Latvijas IKP šogad otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, ir pieaudzis par 5,1%. Tā liecina Centrālās statistikas pārvaldes ātrā novērtējuma dati. Izaugsmes dzinējspēks galvenokārt bijusi būvniecības nozare, kur apjoma pieaugums pārsniedza 30%. Situācija uzlabojusies arī mazumtirdzniecībā.

“Otrā ceturkšņa cipars gada izteiksmē bija diezgan straujš, varbūt pat straujāks, nekā mēs prognozējām. Tomēr, ja skatās pret attīstību, ko mēs pieredzējām pirmajā ceturksnī, varbūt šīs izaugsme ir nedaudz lēnāka. To var skaidrot ar dažādajām problēmām, kas ir finanšu nozarē. Savukārt būvniecības situācija ir atsvērusi citu nozaru lēnākos attīstības tempus ar ļoti straujo pieaugumu. (..)

Pasaulē ir tirdzniecības karu draudi, tātad arvien samilst šis ārējais risks. Kas nozīmē –

no ārējās vides viedokļa mums arī ir tādi lielāki riski un uztraukums, kas notiks nākamajos ceturkšņos,” norāda Latvijas Bankas ekonomiste Līva Zorgenfreija.

Satricinājumi ārējos tirgos, piemēram, ietekmējuši apstrādes rūpniecību, kur bijis kritums. Kopumā Latvijas Banka savu IKP prognozi 2018.gadam nemainīšot. Tā paredz 3,9% pieaugumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti