Igaunijā stājas spēkā pazeminātā akcīze alkoholam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Igaunijā no pirmdienas, 1. jūlija, pazemināts akcīzes nodoklis daļai alkoholisko dzērienu - alum, sidram un stiprajiem dzērieniem. Vienlaikus veikalos vairs nevarēs izlikt apskatei tabakas izstrādājumus.

Likuma autori neslēpj, ka akcīzes nodoklis pazemināts, lai dotu iespēju uzņēmējiem samazināt cenas un samazinātos alkohola daudzums, ko privātpersonas valstī ieved no Latvijas.

Lielāko Igaunijas veikalu pārstāvji jau paziņojuši, ka ir gatavi sākt cenu karu un no šodienas vairākiem dzērieniem būtiski samazinās cenas.

Pudele alus varētu maksāt par 10 līdz 15 centiem mazāk, savukārt par degvīna pudeli patērētāji varē ietaupīt apmēram pusotru eiro. 

Nākotnē atsevišķu dzērienu cenas varētu samazināt vēl vairāk. Igaunijas amatpersonas šo lēmumu saista tikai ar konkurences apsvērumiem,

nevis šādu preču pieejamības palielināšanu. Par to liecina aizliegums tirgot tabakas izstrādājumus, elektroniskās cigaretes un tām paredzētos šķidrumus internetā, kā arī ierobežot reklāmu. Grozījumu mērķis ir atturēt jauniešus no smēķēšanas uzsākšanas un atbalstīt cilvēkus, kuri grib atmest šo kaitīgo ieradumu.

KONTEKSTS:

Igaunijas valdība par šādu soli lēmusi maija nogalē – lai dotu iespēju vietējiem uzņēmējiem samazināt alkohola cenas un izbeigtu izplatīto praksi, kad privātpersonas brauc iepirkt grādīgos dzērienus uz Latviju.

Latvijas premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā vienotība") šo kaimiņvalsts lēmumu nosaucis par akcīzes karu. Sperot atbildes soli, Saeima 21. jūnijā pirmajā lasījumā atbalstīja Akcīzes nodokļa likuma grozījumus, kas paredz samazināt likmi stiprajam alkoholam par 15%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti