Sākas nedēļu ilgais, vecākais mūzikas festivāls Igaunijā – «Jazzkaar»

Svētdien, 21. aprīlī, Tallinā tiks atklāts jau 35. džeza festivāls "Jazzkaar", kas ir vecākais mūzikas festivāls Igaunijā.

Klausītāji festivāla koncertus varēs baudīt visu nedēļu no 21. līdz 28. aprīlim, iesildoties starptautiskajai džeza dienai, kas visā pasaulē tiks svinēta 30. aprīlī. Koncerti notiks visā Igaunijā. 

"Jazzkaar" igauņu džeza zvaigznes dala skatuvi ar ārzemju viesiem un ar savās koncertprogrammās reprezentē gan džeza mūzikas daudzveidību, gan pasaules mūzikas pārlaicīgumu. Festivāla koncerti notiek Telliskivi kvartālā esošajos klubos, kā arī pilsētas centrā esošajā "Alexela Kontserdimaja".

Festivāls ir īpašs ar to, ka piedāvā pavisam intīmus koncertus, kas šogad tiks organizēti ierakstu studijās.

"Jazzkaar" laikā ikgadēji notiek arī džeza balvu pasniegšanas ceremonija. Šogad fesitvāla koncerti notiks arī Pērnavā, Vīlandē, Tiri un šī gada Eiropas kultūras galvaspilsētā Tartu.

Ieskicējot "Jazzkaar" koncertu programmu, otrdien, 23. aprīlī, festivāla publikai sevi prezentēs jauns duets – inovatīvā igauņu komponiste, saksofoniste Maria Fausta (Maria Faust) un dāņu bundzinieks Krestens Osgods (Kresten Osgood).

Trešdienā, 24. aprīlī, būs iespēja dzirdēt amerikāņu trompetistu-komponistu Teo Krokeru (Theo Croker) ar kvartetu, kuri izpildīs mūziķa 2022. gada albuma "Love Quantum" kompozīcijas. Albums ir dinamisks muzikāli – džezs satiek elektronikas atmosfēriskumu un hiphopa ritmiku, un pārpasaulīgs tematiski, mudinot klausītāju domāt par mīlestību, cilvēciskumu, dievišķumu.  

Savukārt piektdien, 26. aprīlī, "Jazzkaar" uzstāsies aizraujošais MonoNeon, kurš kā savus iedvesmas avotus min džeza pianistu Teloniju Monku un hiphopa producentu J. Dillu, pats muzicē stilistikā ar fanka, soulmūzikas un blūza ietekmi.

Piektdienas dejas varēs turpināt apvienības "Boomcat" un Erika Lāra (Eric Laar) koncertā, kuri savas  džeza zināšanas būs likuši lietā, lai radītu dejojamu atmosfērisku mūziku. Nākamajā dienā kolektīvs uzstāsies Pērnavā esošajā "Pärnu Wunderbaar".

Sestdienas, 27. aprīļa, pusdienlaikā "Studio89" notiks igauņu pianistes-komponistes Kirkes Karjas solo koncerts. Pianistes mūzika aizrauj ar sarežģīto, bet vienlaikus arī pārsteidzošo domu gaitu. Viņa ir viena no savas paaudzes starptautiski zināmākajām igauņu džeza pārstāvēm. Sestdienā uz studijas koncertu aicina arī pazīstamā soulmūzikas-fanka dziedātāja Rita Reja (Rita Ray), kur uzstāsies "Selektor Studio" duetā ar ģitāristu. Mazajiem koncertiem ierakstu studijās ir laikus jāreģistrējas! 

Festivāla noslēdzošajā dienā svētdienā, 28. aprīlī, "Jazzkaar" uzstāsies virtuozais basģitārists Kristians Makbraids (Christian McBride) ar kvintetu. "Fotografiska Tallinn" zālē varēs iepazīties ar talantīgā igauņu ģitārista Karla Madis Pennāra (Karl Madis Pennar) sekstetu, kuram pievienojies tompetists Džeims Kopus (James Copus), un koncertā tiks prezentēts Pennāra jaunākais albums "Journeys Abroad".

Latvijai tuvāk esošajā Tartu festivāla ietvaros šīs svētdienas vakarā uzstāsies igauņu kontrabasiste Mingo Rajandi ar kvintetu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti